Lohi tilli-lehtipersiljapestolla
perjantaina, elokuuta 19, 2016
Lohi
on niitä raaka-aineita, jotka edustavat suuremmalle osalle suomalaisista niin
hienompia juhlaruokia kuin arkista mitään sanomatonta ns. perusruokaa.
Valmistuksessa se ei vaadi paljoa tullakseen suussa sulavaksi, makunystyröitä
hiveleväksi herkkupalaksi, mutta samalla olen liian monta kertaa maistanut
kuivia ja mieltä pahoittavia lohiannoksia. Tuore, itsestäänkin maukas kala ei
kaipaa paljoa ylimääräisiä makuja tai kypsennystä, minkä huomaa jo sushin
suosiossa. Ja voisin väittää, että kaikki minun maistamani epäonnistuneet annokset
ovat saaneet kärsiä ylipitkästä kypsennyksestä. Jokaisella on tietenkin
tähänkin oma maku, ja tunnen monia, jotka eivät pysty koskemaan vähänkin
raakaan kalaan. Oma suosikkini on ei missään nimessä täysin kypsä, mutta ei kauhean
raakakaan tuore lohipala. Sellainen just sopiva :)
En
ole kalan paistamisen ekspertti, joten en välttämättä haluaisi antaa hirveästi
vinkkejä. Yleensä paistan lohikalojen isompia paloja uunissa lyhyen ajan
erittäin kuuman grillivastuksen alla. Jos taas innostun paistamaan kalaa pannulla,
suosin nahallisia fileitä. Silloin kala paistetaan ensin nahan puolelta kauniin
ruskeaksi ja käännön jälkeen se viipyy pannulla vain hetken. Näin lopputulos on
ihanan mehevä pienellä raaemmalla ”sydämellä”.
Normaalisti
kun meille on tulossa vieraita, tykkään suunnitella ja miettiä tarjottavia kunnolla.
Taannoin taas tuli sovittua ex tempore treffit eikä menusuunnitteluun eikä
varsinkaan kaupassakäynnille jäänyt aikaa. Kun jääkaapissa odotti kirjolohi file,
menu ratkesi vähän itsestäänkin. Koska itse rakastan kastikkeita, sellainenkin
tietenkin piti loihtia, ja se onnistuikin yrttiruukkujen antimista. Makumaailmassa
en hirveästi riskejä ottanut. Pysyin viisasti klassisessa ”varmasti maistuu
kaikille” yhdistelmässä. Ja hyvä näin! Vieraat nimittäin olivat annokseen niin
tyytyväisiä, että reseptiä vaadittiin bloginkin puolelle. Kastikkeen voi
valmistaa hetkessä ennen tarjoilua tai parikin päivää etukäteen, joten voimme
puhua varsinaisesta ajan säästäjästä. Toivottavasti tämä maistuu muillekin!
Lohi tilli-lehtipersiljapestolla n. 4:lle
n.
700 g lohi- tai kirjolohifileettä
½
sitruunanmehua
2
rkl oliiviöljyä
suolaa
ja hieman pippuria
Tilli-lehtipersiljapesto
2
dl hienonnettua tilliä
3
dl hienonnettua lehtipersiljaa
1,25
dl oliiviöljyä
1,5
dl raastettua parmesaania
1
dl hienonnettuja kuorittuja manteleita
1
valkosipulinkynsi hienonnettuna
2
öljyssä säilyttyjä sardellifileittä
½
sitruunanmehua
suolaa
ja pippuria
pieni
ripaus sokeria
- Valmista ensin pestokastike. Hienonna kaikki muut ainekset paitsi mausteet tehosekoittimessa tahnaksi. tarkista maku ja mausta hieman suolalla, pippurilla ja pienellä ripauksella suolaa. Anna kastikkeen maustua.
- Leikkaa lohi annospaloiksi. Sekoita oliiviöljy ja sitruunanmehu keskenään ja hiero seos kalapaloihin. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Kuumenna paistinpannu ja paista kalapalat nahkapuoli alaspäin kunnes nahka on hieman rapea ja kullanvärinen. Paistoaika riippuu fileen paksuudesta. Käännä kala ja paista enintään minuutin verran. Tarjoa tilli-lehtipersiljan kera.
0 kommenttia