Zataar kanavartaat pistaasi-granaattiomenalla ja spelttileivällä
maanantaina, marraskuuta 09, 2015
Hieman
eksoottisimpienkin ruokien ystävänä on ilo huomata, että nykyään ei tarvitse
ihan kaikkia vähänkään erikoisempia mausteita lähteä hakemaan etnisistä kaupoista.
Ainakin markettien maustevalikoimien perusteella voi sanoa, että suomalaisten
kotiruoat kansainvälistyvät kovaa vauhtia, ja hyvä niin. Jossain päin maailmaa
on tällä hetkellä selkeästi granaattiomenakausi parhaimmillaan ja se näkyy myös
meidän lähikaupassa. Kun vielä muutama
vuosi sitten näitä kauniita herkullisia hedelmiä löytyi vain ns. paremmista
kaupoista eksoottisten ja oudon nimisten hedelmien vieressä. Hinnatkin olivat
usein aika eksoottisia.
Pitkästä
aikaa halusin valmistaa kanaa meidän perheen lempipähkinän, pistaasin kanssa.
Ja vaikka sainkin mieheltäni vinkkejä valmistaa täytettyä kanaa, oikaisin ja
valmistin meheviä broilerinvartaita pistaasi-granaattiomenalisukkeella.
Broilerin maustamiseen otin vinkkejä zataar-leivistä, joita olen valmistanut
monen monta kertaa. Tällä kertaa en kuitenkaan maustanut herkullisella
zataar-mausteseoksella leipiä vaan broilerin. Tutusta leivästä kokeilin
valmistaa hieman terveellisempiä versioita käyttämällä pelkästään
spelttijauhoja. Vaikka leivästä tuli täysin erilainen mihin olen tottunut, se
oli pehmeä ja herkullinen. Seuraavan kerran voisin käyttää tätä spelttileipää jossakin
flatbread – leipä valmistuksessa. Tällä kertaa pelkistetty leipä toimi loistavasti
aterian niin lisukkeena kuin ruokailuvälineenä.
Zataar kanavartaat pistaasi-granaattiomenalla ja spelttileivällä
(4:lle)
n.
750-800 g broilerin paistileikkeitä
2
valkosipulikynttä hienonnettuna
3
tl zataar – mausteseosta
2
rkl sitruunanmehua
2
rkl oliiviöljyä
suolaa
ja pippuria
3
dl granaattiomenansiemeniä
1,5
dl pistaasipähkinöitä karheasti rouhittuna
iso
kourallinen lehtipersiljaa hienonnettuna
2
rkl oliiviöljyä
1
rkl sitruunanmehua
Zataar – mausteseos
3 rkl kuivattua oreganoa
2 rkl kuivattua timjamia
2 ½ rkl sumakkia
½ dl paahdettuja seesaminsiemeniä
- Valmista zataar-mausteseos sekoittamalla oregano, timjami, sumakki ja seesaminsiemenet keskenään.
- Leikkaa broilerin paistit n. 3 cm paloiksi ja siirrä ne kulhoon. Lisää joukkoon hienonnettu valkosipuli, 3 tl zataar-mausteseosta, sitruunanmehu, oliiviöljy, suola ja pippuri. Sekoita keskenään ja anna marinoitua vähintään kaksi tuntia.
- Laita broilerin palat varrastikkuihin ja paista kuumalla pannulla tai grillissä välillä kääntäen kunnes liha on kypsä.
- Sekoita keskenään granaattiomenansiemenet, pistaasipähkinät, lehtipersilja, sitruunanmehu ja oliiviöljy. Anna maustua hieman huoneenlämmössä.
- Tarjoa kanavartaat spelttileivän päällä granaattiomena-pistaasilisukkeen kera. Halutessa käytä hieman turkkilaista jogurttia.
Litteä spelttileipä
4 ¾ dl vettä (n.50-asteinen)
14 dl spelttijauhoja
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 rkl kuivahiivaa
2-2 ½ dl oliivi- tai rypsiöljyä
2 rkl oliiviöljyä voitteluun
- Sekoita keskenään jauhot, vesi, suola, sokeri ja hiivaa ja lisää lopuksi öljy. Taikinan voit tehdä myös yleiskoneessa. Vaivaa seos notkeaksi taikinaksi. Peitä taikina liinalla ja jätä kohoamaan puoleksi tunniksi.
- Vaivaa taikinasta ilmakuplat ja jaa se kahdeksaan osaan. Kauli palat halkaisijaltaan noin 20 cm:n suuruisiksi leipäsiksi. Voitele leivät hieman öljyllä ja paista uunissa 250 asteessa noin 7-10 minuuttia kauniin kullankeltaisiksi. Tarjoa saman tien. (Itse paistan leivät uunin alemmalla tasolla, jotta leivän pohjakin ehtii saada väriä)
0 kommenttia