Kolmen paprikan lihapullat
torstaina, marraskuuta 05, 2015
Kun
järjestelin yhtenä päivänä kaapissa olevia maustepurkkeja ja huomasin, että
sieltä löytyy kolme erilaista paprikajauhetta, jäin mielenkiinnosta maistelemaan
ja vertailemaan niitä. Paprikoilla nimittäin on eroja ja paljonkin. Siitä
sitten syntyi idea yhdistellä kolmea selkeästi erimakuista paprikajauhetta
lihapulliin. Kastikkeesta ja lihapullista tuli erittäin täyteläisiä ja sopivan
mausteisia. Paprikoista tuli sekä voimakasta savunmakua että lempeätä pehmeyttä.
Maistamisen
jälkeen tutkiskelin mistä reseptin paprikajauheet ovat kotoisin ja mitkä ovat
niiden väliset erot. Paprika mausteena ei yleensä sisällä muuta kuin kuivattua
ja jauhettua paprikaa, ja makuun vaikuttavat paprikalajike ja kasvualue. Ensimmäisenä vuorossa minulla oli perinteinen
Suomessa ihan vaan paprika nimellä myynnissä oleva mauste, joka varmasti löytyy
monesta suomalaisesta kodista. Mausteen alkuperää en pakkauksesta löytänyt,
mutta maultaan erittäin mieto ja pehmeä mauste ei mielestäni anna ruoalle
paljon makua mutta kauniin värisävyn kyllä.
Sitten
oli kaksi espanjasta kotoisin olevaa paprikajauhetta – pimenton. Espanjalaista
paprikaa löytyy yleensä kolmessa eri vahvuudessa, lempeän makuinen piménton
dulce, hieman tulisempi pimentón agridulce ja erittäin mausteinen- pimentón picante. Neljäs
tyyppilinen espanjalainen paprikajauhe on savunmakuinen - pimentón de la
Vera, jonka kuivaaminen on tehty savustamalla.
Itselläni oli käytössä erittäin vahvanmakuinen savustettu paprika, jonka
käytössä kannattaa olla hieman varovaisempi, ja toisena espanjalaisena
mausteena käytin mietoa, hieman makeata piménton dulce – jauhetta. Vastakohdat,
jotka täydentävät toisiaan.
Kolmen paprikan lihapullat (4:lle)
500 g naudan jauhelihaa
80 g pekonia hienonnettuna
1,5 dl vaaleata leipää hienonnettuna
1 dl maitoa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tl paprikajauhetta
0,5 tl chilihiutaleita
0,5 tl kuminaa
0,5 tl vahvaa savustettua paprikajauhetta
1,5 dl tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
suolaa ja pippuria
öljyä paistamiseen
Kastike
1 sipuli hienonnettuna
1 valkosipulikynsi hienonnettuna
1 punainen chili hienonnettuna siemenet poistettuna
1 tl sokeria
150 g ruskeita herkkusieniä
1 rkl paprikajauhetta
1 tl vahvaa savustettua paprikajauhetta
1 tl makeata paprikajauhetta
1,5 dl valkoviiniä
4 dl kanalientä tai vettä
400 g tomaattimurskaa
1,5 dl tuoretta lehtipersiljaa hienonnetuna
1 tl kuivattua timjamia
1 tl kuivattua rosmariinia
200 g creme fraichea
1 rkl voita ja 1 rkl öljyä paistamiseen
suolaa ja pippuria
- Valmista lihapullat sekoittamalla kaikki muut ainekset paitsi öljy. Pyöritä pingispallon kokoisia lihapullia ja paista niiden pinnat kauniin ruskeiksi pannulla. Tässä vaiheessa tarkoitus ei ole kypsentää lihapullia.
- Lämmitä isossa kasarissa voi ja öljy ja kuullota hienonnettu sipuli. Lisää joukkoon valkosipuli, chili, sokeri ja sienet ja paista pari minuuttia. Mausta sienet paprikajauheilla, timjamilla ja rosmariinilla ja kaada joukkoon valkoviini. Keitä valkoviini kunnes se on melkein kokonaan haihtunut. Sekoita kasariin liemi ja tomaattimurska ja lisää joukkoon esipaistetut lihapullat.
- Hauduta lihapullia 175-asteisessa uunissa noin tunti. Ota kasarista noin 3 dl kastiketta pieneen astiaan ja sekoita joukkoon creme fraiche. Kaada seos takaisin vuokaan ja sekoita. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Hauduta lihapullia uunissa vielä 10 minuuttia.
0 kommenttia