Appelsiini-punajuurilinssisalaatti ja Done! porsaan poskea
sunnuntai, marraskuuta 01, 2015
Onneksi
lihasta valmistetut puolivalmisteet eivät nykyään tarkoita vain maksalaatikkoa
ja valmiita lihapullia, joilla ei missään vaiheessa ole ollut juuri mitään
tekemistä lihan kanssa. Itselläni harvoin kauppakassiin eksyy mitään puolivalmislihaa,
koska olen jonkun mielestä se ärsyttävä tyyppi, joka yleensä tykkää valmistaa
kaiken alusta loppuun itse mutta pakko myöntää, että välillä tekisi mieli
oikaista. Ongelmana on se, että olen aina ollut erittäin epäileväinen
valmislihapaketteja kohtaan. Revityn lihan buumin ansiosta yllättävätkin
valmistajat ovat tuoneet marketteihin omat versionsa pitkään haudutetusta
lihasta, mutta en ole uskaltanut kokeilla niistä yhtäkään. Olen sitä mieltä,
että revityn lihan valmistamiseen ei tarvitse olla kovin kummoinen kotikokki ja
3-4 tunnissa voi luoda loistavan ja edullisen aterian. Tietenkin asia erikseen
jos aika on kortilla.
Olen
saanut maistettavaksi paketin valmiiksi kypsennettyä porsaan poskia, joka on
yksi tuote uudesta Done! – lihatuotesarjasta. Kyseessä on huippukokkien Timo
Lepistön ja Jouni Toivosen kehittämä sarja, jossa kaikki lihatuotteet on
kypsennetty sous vide – menetelmällä. Ensin lihat suolataan yhden prosentin
suolaliemessä kaksitoista tuntia, jonka jälkeen ne kypsennetään höyryssä
vakuumipusseissa. Kypsennysprosessin aikana tuote pastöroituu ja sitä kautta ei
tarvitse mitään lisättyjä säilöntäaineita. Tuotesarjan lihojen haudutusaika on
lihasta riippuen 12-24 tuntia. Tällä hetkellä Done! – valikoimaan kuuluvat
karitsan niska, porsaan poski ja naudan rinta. Eli jokaiselle jotakin.
Itse
en ikinä ole kokeillut valmistaa mitään sous vide – menetelmällä mutta olen
toki maistanut näin valmistettuja herkkuja ravinoloissa. Kun avasin Done!-
porsaan poski paketin löysin just sitä mitä odotinkin. Ei mitään epämääräistä
lihamössöä vaan hyvin muotonsa säilyttäneen mutta erittäin meheväksi
kypsennetyn lihapalan. Pyöritin poskea nopeasti kuumalla pannulla ja lisäsin
ripauksen suolaa ja pippuria, muuta sen valmistaminen ei tällä kertaa kaivannut.
Plussat siitä, että tuotesarjan lihoja ei ole valmiiksi mitenkään maustettu,
näin jokainen voi muokata niistä omaan makumaailmaan sopivia tai olla
lisäämättä yhtään mitään. Jos jostain tässä tapauksessa pitää antaa miinusta,
niin se on pakkauksen koko. Kaikki Done! – tuotteet myydään 150 g kokoisissa
paketeissa. Pakkauskoko varmastikin puhuttelee sinkkutalouksia mutta itse
kaipaisin pakkaukseen toisen samanlaisen satsin. Pakko kuitenkin myöntää, että
tässä tapauksessa voi unohtaa kaikki puolivalmisteisiin liittyvät fobiat. Laadukkaat
tuotteet sopivat arkeen ja juhlaan, joihin löydät hyviä reseptivinkkejä Done! –
sivuilla.
Koska
yhden paketin lihat eivät ihan riitä kahden ihmisen perinteisen pääruoan
valmistamiseen, lisäsin porsaan posken syksyisen linssisalaatiin, joka sai
makua appelsiinistä ja punajuurista. Kun Done! – tuotteet tulevat tässä kuussa
kauppojen hyllyille, ajattelin ehdottomasti kokeilla muutkin vaihtoehdot, ja
porsaan poski saa varmasti aasialaisia makuja. Suosittelen!
Appelsiini-punajuurilinssisalaatti porsaan poskella
1,5
dl beluga linssejä
4
dl lihalientä tai vettä
2
timjamin oksaa
1
pkt Done! – Porsaan poskia
4
pientä punajuurta
2
sellerin vartta
2
appelsiiniä
kourallinen
hienonnettua lehtipersiljaa
Kastike
0,75
dl appelsiinituoremehua
0,3
dl sokeria
1
rkl sitruunanmehua
1
rkl punaviinietikkaa
1,5
rkl oliiviöljyä
1
tl Dijon-sinappia
suolaa
ja pippuria
- Valmista kastike keittämällä pienessä kattilassa appelsiinimehu ja sokeri n. 7 minuuttia. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita mehun joukkoon sitruunanmehu, öljy ja sinappi. Mausta suolalla ja pippurilla ja anna jäähtyä.
- Lisää lihaliemeen timjami ja linssit ja keitä kannen alla kunnes linssit ovat kypsiä. Kaada tarvittaessa ylimääräinen neste pois.
- Kuori punajuuret ja leikkaa niitä mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi, mielellään mandoliinilla. Leikkaa selleri viipaleiksi.
- Kuori veitsellä appelsiinit ja leikkaa lohkoiksi ilman valkoista kuorta.
- Lämmitä pannulla tilkka oliiviöljyä ja paista siinä porsaan poskea 1-2 minuuttia. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria. Riko liha pienimmiksi paloiksi.
- Yhdistä kulhossa linssit, punajuuri, selleri, porsaan poski ja appelsiini. Mausta appelsiinikastikkeella ja lehtipersiljalla.
0 kommenttia