Appelsiini-punajuurilinssisalaatti ja Done! porsaan poskea

sunnuntaina, marraskuuta 01, 2015


Onneksi lihasta valmistetut puolivalmisteet eivät nykyään tarkoita vain maksalaatikkoa ja valmiita lihapullia, joilla ei missään vaiheessa ole ollut juuri mitään tekemistä lihan kanssa. Itselläni harvoin kauppakassiin eksyy mitään puolivalmislihaa, koska olen jonkun mielestä se ärsyttävä tyyppi, joka yleensä tykkää valmistaa kaiken alusta loppuun itse mutta pakko myöntää, että välillä tekisi mieli oikaista. Ongelmana on se, että olen aina ollut erittäin epäileväinen valmislihapaketteja kohtaan. Revityn lihan buumin ansiosta yllättävätkin valmistajat ovat tuoneet marketteihin omat versionsa pitkään haudutetusta lihasta, mutta en ole uskaltanut kokeilla niistä yhtäkään. Olen sitä mieltä, että revityn lihan valmistamiseen ei tarvitse olla kovin kummoinen kotikokki ja 3-4 tunnissa voi luoda loistavan ja edullisen aterian. Tietenkin asia erikseen jos aika on kortilla.


Olen saanut maistettavaksi paketin valmiiksi kypsennettyä porsaan poskia, joka on yksi tuote uudesta Done! – lihatuotesarjasta. Kyseessä on huippukokkien Timo Lepistön ja Jouni Toivosen kehittämä sarja, jossa kaikki lihatuotteet on kypsennetty sous vide – menetelmällä.  Ensin lihat suolataan yhden prosentin suolaliemessä kaksitoista tuntia, jonka jälkeen ne kypsennetään höyryssä vakuumipusseissa. Kypsennysprosessin aikana tuote pastöroituu ja sitä kautta ei tarvitse mitään lisättyjä säilöntäaineita. Tuotesarjan lihojen haudutusaika on lihasta riippuen 12-24 tuntia. Tällä hetkellä Done! – valikoimaan kuuluvat karitsan niska, porsaan poski ja naudan rinta. Eli jokaiselle jotakin.


Itse en ikinä ole kokeillut valmistaa mitään sous vide – menetelmällä mutta olen toki maistanut näin valmistettuja herkkuja ravinoloissa. Kun avasin Done!- porsaan poski paketin löysin just sitä mitä odotinkin. Ei mitään epämääräistä lihamössöä vaan hyvin muotonsa säilyttäneen mutta erittäin meheväksi kypsennetyn lihapalan. Pyöritin poskea nopeasti kuumalla pannulla ja lisäsin ripauksen suolaa ja pippuria, muuta sen valmistaminen ei tällä kertaa kaivannut. Plussat siitä, että tuotesarjan lihoja ei ole valmiiksi mitenkään maustettu, näin jokainen voi muokata niistä omaan makumaailmaan sopivia tai olla lisäämättä yhtään mitään. Jos jostain tässä tapauksessa pitää antaa miinusta, niin se on pakkauksen koko. Kaikki Done! – tuotteet myydään 150 g kokoisissa paketeissa. Pakkauskoko varmastikin puhuttelee sinkkutalouksia mutta itse kaipaisin pakkaukseen toisen samanlaisen satsin. Pakko kuitenkin myöntää, että tässä tapauksessa voi unohtaa kaikki puolivalmisteisiin liittyvät fobiat. Laadukkaat tuotteet sopivat arkeen ja juhlaan, joihin löydät hyviä reseptivinkkejä Done! – sivuilla.



Koska yhden paketin lihat eivät ihan riitä kahden ihmisen perinteisen pääruoan valmistamiseen, lisäsin porsaan posken syksyisen linssisalaatiin, joka sai makua appelsiinistä ja punajuurista. Kun Done! – tuotteet tulevat tässä kuussa kauppojen hyllyille, ajattelin ehdottomasti kokeilla muutkin vaihtoehdot, ja porsaan poski saa varmasti aasialaisia makuja. Suosittelen! 


Appelsiini-punajuurilinssisalaatti porsaan poskella

1,5 dl beluga linssejä
4 dl lihalientä tai vettä
2 timjamin oksaa
1 pkt Done! – Porsaan poskia
4 pientä punajuurta
2 sellerin vartta
2 appelsiiniä
kourallinen hienonnettua lehtipersiljaa
Kastike
0,75 dl appelsiinituoremehua
0,3 dl sokeria
1 rkl sitruunanmehua
1 rkl punaviinietikkaa
1,5 rkl oliiviöljyä
1 tl Dijon-sinappia
suolaa ja pippuria

  • Valmista kastike keittämällä pienessä kattilassa appelsiinimehu ja sokeri n. 7 minuuttia. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita mehun joukkoon sitruunanmehu, öljy ja sinappi. Mausta suolalla ja pippurilla ja anna jäähtyä.
  • Lisää lihaliemeen timjami ja linssit ja keitä kannen alla kunnes linssit ovat kypsiä. Kaada tarvittaessa ylimääräinen neste pois.
  • Kuori punajuuret ja leikkaa niitä mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi, mielellään mandoliinilla. Leikkaa selleri viipaleiksi.
  • Kuori veitsellä appelsiinit ja leikkaa lohkoiksi ilman valkoista kuorta.
  • Lämmitä pannulla tilkka oliiviöljyä ja paista siinä porsaan poskea 1-2 minuuttia. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria. Riko liha pienimmiksi paloiksi.
  • Yhdistä kulhossa linssit, punajuuri, selleri, porsaan poski ja appelsiini. Mausta appelsiinikastikkeella ja lehtipersiljalla.

You Might Also Like

0 kommenttia

Instagram