Vuohenjuustopiirakka tomaattisalaatilla
sunnuntai, huhtikuuta 26, 2015
Tässä on loistava piirakka vappu buffet- pöytään,
piknikille tai muuten vaan vuoden mille tahansa päivälle. Minulla on ehkä kolme
suolaisen piirakan reseptiä, joita valmistan silloin kun tulee vieraita
pikavisiitille tai jos jonnekin pitää viedä ”jotain pientä suolaista”. Ja nämä
piirakat on kyllä jo niin nähty ja maisteltu, että en ihan lähiaikoina ajatellut
niitä valmistaa. Tämä taas on kehittämäni uutuus piirakkarepertuaariini, ja se
hieman poikkeaa perinteisestä tyylistä. Osa piirakan täytteestä tarjotaan
tuoreena salaatin muodossa, joka mukavasti raikastaa lopputulosta. Tässä
versiossa vuohenjuustoon yhdistyy yksi minun suosikkisalaateista,
yksinkertainen klassinen tomaatin ja basilikan liitto. Nyt parsakauden alettua
tomaattisalaatin voi korvata esimerkiksi pettämättömällä parsa-lohi
yhdistelmällä
Vuohenjuustopiirakka
tomaattisalaatilla
125 g kylmää voita pieninä
paloina
250 g vehnäjauhoja
1 kananmuna
1-2 rkl jäävettä
(2 rkl unikon siemeniä –
halutessa)
1 iso punasipuli ohuina
viipaleina
0,5 tl timjamia
1.5 tl ruokosokeria (tai
tavallista)
1 rkl balsamiviinietiikkaa
1,5 rkl voita paistamiseen
300 g pehmeätä
vuohenjuustoa
3 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
suolaa ja pippuria
n.400 g kirsikkatomaatteja
puoliksi leikattuna
iso kourallinen basilikanlehtiä
hienonnettuna
0,5 valkosipulinkynttä
hienonnettuna
2 rkl oliiviöljyä
0,5 tl hyvää
balsamicosiirappia tai balsamiviinietikkaa
suolaa ja pippuria
0,3 tl sokeria
- Sekoita tehosekoittimessa (tai käsin) vehnäjauhot ja voi kunnes taikinasta tulee muromainen. Lisää kananmuna ja jäävesi ja sekoita nopeasti kunnes taikinasta on muodostunut pehmeä pallo. Muokkaa taikinasta litteä ja pyöreä, kääri kelmuun ja anna seisoa jääkaapissa puoli tuntia.
- Lämmitä pannulla 1,5 rkl voita ja lisää siihen ohuet sipuliviipaleet. Mausta timjamilla ja paista miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia kunnes sipulit ovat pehmentyneet. Lisää pannulle sokeri ja balsamico, sekoita ja paista vielä viisi minuuttia. Anna jäähtyä.
- Voitele n. 26 cm kokoinen pyöreä piirakkavuoka. Kauli taikinasta levy, niin että se ylettyy n. 2 cm korkeudelle vuoan reunoille. Aseta taikinapohja vuokaan ja tee siihen haarukalla muutaman reikä. Peitä taikina foliolla ja kaada päälle esim. kuivia herneitä painoksi. Paista pohja 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia, jonka jälkeen poista herneet ja folio ja paista vielä 5 minuuttia. Ota vuoka pois uunista ja laske uunin lämpötilan 175-asteeseen.
- Levitä karamellisoidut sipulit piirakkapohjan päälle.
- Tee vuohenjuustotäyte sekoittamalla keskenään pehmeä vuohenjuusto, kerma ja kananmunat. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Kaada vuohenjuustoseos piirakkapohjan päälle ja paista 175-asteisessa uunissa n. 25 minuuttia kunnes täyte on just hyytynyt.
- Tee tomaattisalaatti sekoittamalla tomaattipuolikkaat, basilika, valkosipuli, oliiviöljy ja balsamicosiirappi. Mausta suolalla, pippurilla ja sokerilla. Anna maustua 5 minuuttia.
- Levitä salaatti piirakan
päälle ja nauti.
4 kommenttia
Onpa herkullinen piirakka:)
VastaaPoistaKiitos Jael! Vaihtelua perinteisiin quiche- tyyppisiin piirakoihiin:)
PoistaTämä menee meillä kokeiluun, olen myös ihastunut noihin salaattipiirakoihin, mutta vielä on omassa keittiössä testaamatta :)
VastaaPoistaHyvä hyvä! Kerro sitten miten tuunasit oman;)
VastaaPoista