Rapea pannupizza
perjantaina, huhtikuuta 17, 2015
Tein
tänään valehtelematta ensimmäistä kertaa monen vuoden jälkeen pizzaa.
Perjantain kunniaksi. Kaikkihan tietää,
että hyvän pizzan salaisuus piilee ohuessa ja rapeassa pohjassa. Tai ainakin
minun mielestäni. Täytteen määrästä ja tyylistä on taas vähän enemmän
mielipiteitä. Otin kokeiluun Leila Lindholmin pizzataikinan reseptin Vielä yksi
pala! – kirjasta, ihan vaan sen takia, koska kokeiltuani jo vaikka kuinka monta
kirjan leipäreseptiä yksikään ei vielä pettänyt.
Perinteisen
version lisäksi haluaisin valmistaa myös pannupizzan. Mieheni, joka ei voi
sietää paksua taikinaa pizzassa varovasti tiedusteli onko kyseessä perinteinen
pannupizzan versio. Myönnän, että minullekin tulee siitä mieleen joskus
erittäin suositunkin amerikkalaisen ketjun ehkä enemmän piirakkaa muistuttava
variaatio. Mutta ei, minun taikina oli mahdollisimman ohueksi kaulittu mutta
paistettu pannulla. Myönnän, että minullakin oli ennakkoluuloja lopputuloksesta
mutta siitä tuli hyvä! Suosittelen. Niin rapeata pohjaa on lähes mahdotonta
saada kotiuunissa ja tavallisella pellillä.
Täytteinä
kokeilimme muutamaakin vaihtoehtoa, niinpä laitan tänne vain kaikkia niitä
yhdistävän tomaattikastikkeen reseptin. Tänään maistuivat mm. prosciutto,
mozzarella, tuoreet tomaatit, pesto ja herkullinen nduja makkara, johon tulisen
ruoan ystäville voi syntyä jopa addiktio. Ja vinkkinä, kuvassakin näkyvä kapris, josta
yleensä pidän, ei ollut sittenkään sopivin mauste pizzaan.
Pizzataikina (4
isoa pizzaa)
15 g tuorehiivaa
3 dl haaleaa vettä
2 tl sokeria
1 tl sormisuolaa
2 rkl oliiviöljyä
1 dl durumvehnäjauhoja
6 dl erikoisvehnäjauhoja
- Murenna hiiva yleiskoneen kulhoon ja liota se veteen. Lisää sokeri, sormisuola ja öljy.
- Lisää jauhot vähän kerrallaan ja vaivaa taikina koneella noin 10 minuuttia.
- Ripottele hieman jauhoja taikinan päälle ja kohota leivinliinan alla noin 45 minuuttia.
- Jos valmistat pizzat uunissa kuumenna uuni 250 asteeseen. Jaa taikina jauhotetulla pöydällä neljään osaan ja kauli palat ohuiksi pyörylöiksi. Mausta pohjat haluamallasi täytteellä ja kypsennä pizzoja uunin keskiosassa kuumalla pellillä noin 5 minuuttia.
- Jos valmistat pizzat pannulla, kauli taikina pannun kokoisiksi ohuiksi pyörylöiksi. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja aseta taikina pannulle. Sulje pannu kannella ja paista keskilämmöllä 2 minuuttia. Käännä pohja. Levitä pohjan paistetun pinnan päälle tomaattikastike (jos käytät) ja muut kypsennettävät täytteet kuten esim. juusto. Sulje pannu kannella ja paista noin 6 minuuttia lisää.
Tomaattikastike pizzalle
oliiviöljyä paistamiseen
2 valkosipulikynttä hienonnettuna
1 tlk tomaattimurskaa
1-2 tomaattia kuutioina
1,5 tl hunajaa
mustapippuria
1 tl valkoviinietiikkaa
2 basilikan oksaa
2 timjamin oksaa
suolaa
- Lämmitä tilkka öljyä pienessä kasarissa ja paista siinä hieman valkosipulit ja yrtit. Lisää muut ainekset ja keitä hiljaa noin 20 minuuttia.
- Mausta tarvittaessa lisää ja jäähdytä.
4 kommenttia
Hahaa, telepatiaa taas! Täälläkin yksi pizzatesti mielessä :) Mistä löysit muuten tuota makkaraa? Etsin joku vuosi sitten sitä gumboa varten, mutta silloin hallikierroksella ei tärpännyt. Nyt on näkynyt muutaman kerran siellä sun täällä, eli jostain sitä on saatava.
VastaaPoistaMakkara on Bulevardin Casa Italiasta. Maistoin joskus pizzaa, jossa oli tätä ndujaa ja pakkohan oli ostaa kun sellaisen näin. Myyjä antoi valmistusvinkkejä ja sinihomejuusto-nduja pasta on jo kokeiltu. Oli kyllä niin hyvä vaikka epäilin alussa niiden yhteensopivuutta;)
PoistaMinäkin pidän tosi ohuesta ja rapeasta pizzapohjasta ,silloin harvoin kun pizzaa syön.Mutta minulla on sellainen ikuisuus sitten Espanjasta ostettu pizzalaite,jolla tulee 5 minuutissa vähän paksumpaa pannupizzaa.Tosin se on nyt pölyttymässä hyllyllä ,mutta kun lapsi oli vielä lapsi,niin sitä tuli käytettyä useinkin.
VastaaPoistaEn ole kuullutkaan pizzalaitteesta;) Lapset kun yleensä tykkäävät pullasta (meidän ainakin!) niin paksupohjaiset ovat just heille hyviä! ja harvoin täälläkin pizzaa syödään, varsinkin kotona.
Poista