Raikas kanarulla
sunnuntai, huhtikuuta 12, 2015
Viime
viikonlopuksi mieheni toivoi jonkinlaista itämaista possuruokaa. Ostoslistaa
tehtäessä huomaamatta päädyin punaiseen lihaan. Ja taas kaupassa jostain syystä
unohtuivat sekä lista että toivomukset ja suunnittelin jotain aivan muuta.
Lopputuloksena oli erittäin onnistunut raikas kanarulla. Sanoin miehellenikin,
että tulin annosta syödessä erittäin hyvälle tuulelle ja vaikka vatsa tuli
täyteen jäi kuitenkin mukavan kevyt olo. Kana tässä tapauksessa voi hyvinkin
korvata vaikka millä, kuten jauhelihalla tai kasviksilla.
Rullan
pohjana on yksinkertainen hiivaton pannulla paistettu ohut ja pehmeä lavash leipä.
Ehkä saman tyyppinen kuin moni on maistanut kebab-paikkojen täytetyissä
rullissa. Salaattina on itämäinen granaattisiirapilla maustettu herkullinen
sekamelska, joka täydellisesti raikasti mausteisen kanakastikkeen. Kanan maustamisessa
käytin parasta maistamaani harissa tahnaa, josta pitääkin kertoa vähän enemmän.
Juostessani
muutama viikko sitten ruokakaupan läpi minun vain oli pakko pysähtyä
tuote-esittelijän tiskille, kun siinä olivat minun suosikkeihin kuuluvat
itämäiset herkut kuten mm. hummus, baba ganoush ja harissa. Olin aikaisemminkin
nähnyt näitä Baba Foods- yrityksen valmistamia tuotteita, mutta en millään
noteerannut niitä koska valmistan yleensä tämän tyyppisiä ruokia itse. Jäin
sitten maistelemaan ja juttelemaan tiskille vähän pidemmäksi ajaksi miehen ja
lapsen odotellessa minua kaupan ulkopuolella. Ensinnäkin kaikki tuotteet maistuivat
erittäin herkullisilta ja niin aidoilta, että niistä tuli heti mieleen
Israelissa maistamani ns. autenttiset maukkaat herkut. Ja kun kuulin, että
kaikki tuotteet on valmistettu käsin Helsingissä toimivan pienen perheyrityksen
voimin, innostuin vielä enemmän. Erittäin mukava esittelijänä toiminut nuori
mies itsekin kuuluu Baba Foods omistaja perheeseen. Hän kertoi, että tuoteperheen
on tarkoitus kasvaa ja ainakin falafelit ilmestyvät kauppoihin jo lähiaikoina. Jos
nyt kuitenkin palaan minun tekemiin kanarulliin, niin kanakastikkeen olen
maustanut just Baba Foodsin harissalla. Ja kun kerran tätä tahnaa olen
maistanut, niin minun olisi aika vaikeata palata aikaisemmin maistamiini purkkeihin,
sen verran tuore ja täyteläinen sen maku on. Myönnän, että tuotteet eivät ole
ihan halvemmasta päästä, mutta mielestäni tässä tapauksessa korkeammalle
hinnalle on hyvät perustelut.
Ohut lavash leipä (10 lettua)
350 g vehnäjauhoja
+ käsittelyyn
1,5 dl
vettä
0,3 dl
rypsiöljyä
0,5 tl
suolaa
- Valmista taikina käsin tai yleiskoneessa. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja vaivaa hyvin kunnes taikina ei tartu käsiin ja siitä muodostuu yhtenäinen pallo.
- Kääri taikina kelmuun ja anna seisoa huonelämmössä 15-30 minuuttia.
- Jätä taikina kymmeneen osaan ja käyttäen jauhoja kauli n. 2 mm paksuja lettuja (halkaisija n. 26 cm). Taikina on erittäin elastinen, joten voit tarvittaessa venyttää sitä hieman käsin.
- Kuumenna kuiva pannu ja paista letut vuorotellen noin 30 sek. per puoli.
- Peitä valmiit leivät kostella pyyhkeellä.
Itämäinen
sekasalaatti
1 vihreä
paprika pieninä kuutioina
1 vihreä
chili hienonnettuna
5 tomaattia
kuutioina
0,5
punasipulia hienonnettuna
1 ruukku
tuoretta minttua, lehdet hienonnettuna
0,5 ruukkua
tuoretta lehtipersiljaa lehdet hienonnettuna
iso
kourallinen saksanpähkinöitä karheaksi hienonnettuna
iso
kourallinen granaattiomenan siemeniä
1 rkl
sumakkia
2 rkl
granaattisiirappia (resepti tästä)
1 tl esim.
sherry etiikkaa
3 rkl
oliiviöljyä
ripaus
suolaa
- Sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta tarvittaessa.
Harissakanatäyte
n. 800 g
broilerin rintafileitä suikaleina
öljyä
paistamiseen
2 punaista
paprikaa (1 paahdettuna)
2
valkosipulikynttä
1-2 tl
harissa tahnaa (maun mukaan)
2 tomaattia
(kuorittuna)
0,5 ruukkua
tuoretta lehtipersiljaa
suolaa ja
mustapippuria
- Paahda yksi paprika uunissa grillivastuksen alla. Kääri paprika kelmuun ja anna jäähtyä. Poista paahtunut kuori ja siemenet.
- Survoo tehosekoittimella tai sauvasekoittimella paahtunut paprika ja valkosipulit.
- Upota tomaatit kiehuvaan veteen kymmeneksi sekunniksi, jonka jälkeen jäähdytä ne jääkylmässä vedessä ja kuori.
- Poista jäljellä olevasta paprikasta siemenet ja lisää se paloina survotun paprikan joukkoon. Lisää sekaan myös tomaatit ja lehtipersilja, ja survo kastikkeeksi. Mausta.
- Mausta broilerin suikaleet hieman suolalla ja paista pannulla kuumassa öljyssä kypsiksi.
- Lisää tomaatti-paprikakastike kanan joukkoon. Sekoita ja keitä pari minuuttia.
- Annostele ohueen leivän päälle kanatäyte ja salaatti. Kääri rullaksi ja nauti.
2 kommenttia
Tutun kuuloista tuo "oli mulla kauppalista mutta otinkin sitten jotain ihan muuta" :) Ihanan raikkaan näköinen setti, tuollaiset maistuvat juuri nyt. Leipä menee kokeiluun täälläkin.
VastaaPoistaKiitos Heidi! Ja kyllä, harvoin pysyn kauppalistassa. Hyvännäköiset ja edulliset herkut pääsevät koriin listan ohi;)
Poista