Kiinalaiset possupullat
torstaina, huhtikuuta 23, 2015
Muutama
vuosi sitten kävimme Hong Kongin maailman halvimmassa yhden Michelin tähden
ravintolassa. Ansaitun fine dining kokin perustama ravintola Tim Ho Wan on
kuuluisa sen maukkaista dim sumeista. Kun taas ravintolan sisustus, palvelu ja
muutenkin yleinen vaikutelma ovat kaukana normaalista kuuluisan oppaan
tasosta. Kova maine on kuitenkin tuonut
sen verran asiakkaita, että sisään pääsee vain vuoronumerolla, ja muistaakseni
teimme jopa tunnin tai parin kävelykierroksen ennen kuin pääsimme ravintolaan
sisään. Ruokatilauksen teimme ruksimalla omat valinnat paperilapulle ja siinä
vaiheessa paikallinen nuori mies antoi meille vinkin kokeilla ravintolan
possupullia. Ne olivatkin minun mielestäni ravintolan ehdottomasti paras annos.
Ja muistan sen vielä useamman vuoden päästä. Höyrytetty hieman makea pulla
sisälsi mausteista ja myöskin hieman makeata ja hillomaista revittyä possua. Olen
maistanut myöhemminkin muualla tämän tyyppisiä pullia, mutta yleensä niissä on
ollut tosi vähän kuivahkoa täytettä ja hieman liimainen taikina, joka ei
todellakaan ole ollut minun makuun. Voi hyvinkin olla, että nämä olivat ihan
eri pullia ja niiden tarkoitus olikin maistua juuri siltä miltä ne maistuivat.
Näiden kiinalaisten
possupullien reseptiä löytyy niin moneen makuun, että päätin yhdistää niistä
oman version. Heti ensimmäiseksi pitää kehua käyttämääni taikinaa. Se oli just
siitä mitä halusinkin. Hieman makea, kuohkea eikä ollenkaan limainen, mitä
ennakkoon pelkäsin. Ainoa helposti korjattavissa oleva miinus oli minun pullien
koko ja täytteen määrä. Seuraavan kerran teen ehkä hieman pienempiä pullia ja
vähennän täytteen määrää, muuten lopputulos on hieman raskas. Alla olevien reseptien
määrät ovat valmiiksi korjattu. Täyte olisi ehkä minun makuun voinut olla
hieman makeampi, mutta sehän on erittäin helposti korjattavissa oleva
makukysymys. Kaiken kaikkiaan tämä on loistava ja yllättävänkin helppo annos. Tykästyin
konseptiin niin paljon, että luulen kehittäväni uuden erilaisen version täytteestä
lähiaikoina. Suunnittelin kuitenkin jo tarjoavani näitä mielelläni vieraillemme.
Ja nämä pullat varmasti maistuvat Vappu pöydässä!
Kiinalaiset
possupullat n. 12 kpl
500 g kasleria
3,5 dl kuivaa sherryä
2 dl tummaa
soijakastiketta
1 dl vaaleata
soijakastiketta
2 dl sokeria
peukalon kokoinen
inkiväärin pala viipaleina
5 valkosipulikynttä hieman
veitsellä murskattuna
iso kourallinen
kevätsipulia hienonnettuna
2 kanelitankoa
4 tähtianista
puolikkaan appelsiinin
kuori
- Sekoita kaikki muuta ainekset paitsi kasleri kattilassa ja kiehauta. Lisää joukkoon kasleri ja keittää kannen alla hiljaa kiehuen kaksi tuntia. Jos kastike ei peitä lihan pintaa käännä liha keittoajanpuolessa välissä.
- Nosta valmis liha kattilasta. Anna hieman jäähtyä ja revi kahdella haarukalla pieniksi suikaleiksi.
- Siivilöi keitinliemi.
- Ennen kuin rupeat täyttämään pullia sekoita lihan joukkoon n. 0,5 dl keitinlientä.
Taikina
2,5 dl maitoa
0,5 dl sokeria
40 g tuoretta hiivaa
n. 6,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
- Lämmitä taikinan maitoa hieman (ei kuumaksi) ja sekoita siihen hiiva. Anna seisoa 5 minuuttia, niin että taikina alkaa turpoamaan. Lisää joukkoon sokeri, suola ja vehnäjauhot ja vaivaa noin viisi minuuttia. Voit tehdä taikinan myös yleiskoneessa. Siirrä taikina öljyttyyn kulhoon, peitä kelmulla ja anna kohota puoli tuntia. Taikinan pitää kasvaa noin kaksinkertaiseksi.
- Jaa kohonnut taikina 10 osaan ja kauli tai muotoile käsin pyöreäitä levyjä halkaisijaltaan n. 10 cm. Laita jokaisen levyn keskelle ruokalusikallinen täytettä ja nypytä taikina kiinni pullan muotoiseksi.
- Kiehauta vesi höyrykattilassa ja asettele siihen pullat erissä sauma alaspäin. Keitä 12 minuuttia ja tarjoa heti dippikastikkeen kera.
Dippikastike
0,75 dl keitinlientä
1 punainen chili
hienonnettuna
1 rkl riisiviinietiikkaa
2 tl seesamiöljyä
- Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään.
2 kommenttia
Tuollaiset pullat olisivat meillä takuuvarma hitti!
VastaaPoistaIhan varmasti;)
Poista