Sisilialainen caponata

keskiviikkona, huhtikuuta 15, 2015

Caponata on sisilialainen vihannesmuhennos, jossa keskeisessä roolissa on munakoiso. Olen pari kertaa maistanut sitä autenttisessa miljöössä, nyt selannut muutamia reseptejä, ja voin todeta, että variaatioita on yhtä monta kuin kokkejakin. Joillakin alueilla muhennokseen lisätään jopa äyriäisiä. Munakoiso tuntuu olevan niille kaikille ainoa yhdistävä tekijä. Niinpä tämä on loistava annos vähän improvisoida ja käyttää hyväksi jääkaapin vihannes jämiä. Myönnän, että annos sopisi ehkä paremmin syksyn sesonkiin mutta kun munakoisoa löytyi valmiina, lopputuloksena syntyi herkku, jossa yhdistyvät monet herkulliset maut. Monikäyttöinen caponata maistuu sellaisenaan, lisukkeena tai vaikka leivan päällä.

Caponata
1 iso munakoiso
2 sellerivartta ohuina viipaleina (lehdet mukana)
1 iso sipuli ohuina viipaleina
1 valkosipulikynsi ohuina viipaleina
0,5 -1 tl chilihiutaleita
3 tomaattia kuorittuna
50 g mustia kokonaisia oliiveja
2 rkl pinjansiemeniä
2 rkl kapriksia (punaviinietiikassa liuotettuna)
2 rkl punaviinietiikkaa
kourallinen tuoretta minttua karheasti hienonnettuna
1 tl sokeria
suolaa ja mustapippuria
öljyä paistamiseen
  • Kaada punaviinietikka kapriksien päälle ja anna maustua.
  • Leikkaa munakoiso viipaleiksi ja ripottele viipaleiden päälle suolaa. Anna seisoa noin 15-30 minuuttia, jonka jälkeen pyyhi munakoisot talouspaperilla ja leikkaa noin 1.5 cm kuutioiksi.
  • Lämmitä öljy isossa paistinpannussa ja paistaa munakoisokuutiot erissä noin 5 minuuttia, niin että ne saavat kauniin pinnan. Lisää tarvittaessa öljyä. Nosta valmiit munakoisot talouspaperin päälle.
  • Kuumenna taas hieman öljyä pannulla ja paista ohuet sipuliviipaleet pehmeiksi kymmenen minuutin ajan.
  • Lisää sipuleiden sekaan selleri ja valkosipuli, sekoita ja paista noin 5 minuuttia.
  • Kaada tomaattien päälle kiehuvaa vettä ja anna seisoa 10 sekuntia, jonka jälkeen nosta tomaatit jääkylmään veteen. Kuori tomaatit ja leikkaa reiluiksi kuutioiksi.
  • Lisää tomaatit sipuleiden joukkoon ja mausta chilillä, mustapippurilla ja sokerilla. Sekoita ja paista pari minuuttia.
  • Poista tarvittaessa oliiveista kivet. Lisää oliivit, kaprikset ja niiden punaviinietiikka ja pinjansiemenet. Sekoita ja tarkista maku. Mausta tarvittaessa suolalla. Lisää minttu ja sekoita. Tarjoa kuumana tai huoneenlämpöisenä. 

You Might Also Like

2 kommenttia

  1. Caponatoja on tosiaan monelaisia, mutta pari asiaa kuuluu ehdottomasti niihin: munakoiso ja kaprikset. Ilman näitä caponata ei ole caponata. Tänään ruokalautasella seitanschnitzeleitä ja caponataa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhdyn tähän täysin! Voiko joku edes yrittää kutsua muhennosta ilman munakoisoa caponataksi?! Ja nam mitä herkkuja teillä:)

      Poista

Instagram