Suklaa-lakritsimousse raikkaalla päärynällä ja maustehaaste
torstaina, syyskuuta 29, 2016
Yleensä
sanon, että olen kaikkiruokainen mutta jokainen minua edes vähän paremmin
tunteva tietää, että minähän en syö mustia karkkeja, en ikinä enkä missään
muodossa. Olen antanut niille kaikki mahdollisuudet mutta ei lakritsi eikä
varsinkaan salmiakki ole vaan yksinkertaisesti minun juttuni. Uusi trendi maustaa
suolaisia ja yllättäviä makeitakin annoksia lakritsilla on kuitenkin herättänyt
minunkin kiinnostusta. Huomasin, että sopivasti niukasti lakritsilla
maustetuissa ruoissa lakritsin maku tulee täysin eri tavalla esiin kuin
perinteisissä makeisissa, ja joskus olen jopa myöntänyt pitäväni tästä
makuvivahteesta.
Sain
kutsun osallistua Urtekram-maustehaasteeseen, reseptikilpailuun, jossa on tarkoitus
käyttää annoksessa kahta maustetta uudesta Urtekram maustesarjasta. Kaikki
sarjan 37 erilaista mausteetta ovat täysin luomuja eikä niissä ole käytetty
väri- eikä aromiaineita. Ja vielä mainittakoon, että maustepakkaukset ovat
harvinaisen tyylikkäitä, sellaiset joita ei tarvitse piilottaa kaappeihin vaan
voi käyttää keittiön sisustuselementtinäkin. Kaikkien ihanien mausteiden seassa
kilpailun maustepaketissa oli myös purkillinen lakritsijuurijauhetta, jota
hetken hieman kauhistelin mutta josta aika nopeasti innostuin. Lähes heti
päätin, että yritän oikeasti haastaa itseäni ja valmistaisin jälkiruoan, jossa
toinen mausteista olisi juuri tämä lakritsijuurijauhe. Monia vaihtoehtoja olen
pyörittelyt päässä ja jossain vaiheessa jopa harmitti, että kilpailuun voi
osallistua vain yhdellä reseptillä, sen verran mielenkiintoisia ideoita on
tullut.
Loppusuoralle
on kuitenkin päässyt kuohkea, hieman lakritsilla maustettu suklaamousse, joka
tarjotaan raikkaalla sitruunanruoholla maustetun päärynähillokkeen kanssa. Suklaata
ja sopivasti lakritsia (korostan sanan sopivasti), siinä on yhdistelmä, josta
varmastikin tulen valmistamaan lukuisat jälkiruoat ja suosittelen lämpimästi
kokeiltavaksi muillekin. Jos mielenkiintoisten ja monipuolisten mausteiden
käyttö ja uudet ideat kiinnostava niin käy ihmeessä katsomassa minun ja muiden
haasteeseen osallistujien mahtavia reseptiä tästä, ja muista tietenkin äänestä
suosikkiasi, voit voittaa ihanan maustepaketin!
Suklaa-lakritsimousse raikkaalla päärynällä
300
g päärynöitä
1,5
tl Urtekram sitruunaruohoa
1
tl sokeria
1
rkl vettä
100
g tummaa suklaata
1
tl Urtekram lakritsijuurijauhetta
puolikas
liivatelehtiä
2
dl kuohukermaa
2
kananmunan keltuaista
1
kananmuna
2
rkl sokeria
2
rkl vettä
- Kuori päärynät ja leikkaa pieniksi paloiksi. Sekoita pienessä kattilassa päärynäpalat, sitruunaruoho, sokeri ja tilkka vettä. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes päärynät ovat pehmenneet. Hienonna päärynät soseeksi haarukalla tai sauvasekoittimella. Hienonna suklaa ja sulata mikrossa tai vesihauteessa.
- Upota liivatelehti jääkylmään veteen ja anna seisoa noin viisi minuuttia. Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi.
- Vatkaa kananmuna ja keltuaiset vaahdoksi. Keitä sokeri ja vesi pienessä kattilassa, kunnes sokeri sulaa. Kaada sokeriliemi ohuena nauhana kananmunaseokseen koko ajan vatkaten.
- Kaada pieni tilkka munaseosta kattilaan ja sekoita joukkoon vedestä puristettu liivatelehti. Lämmitä hetki pienellä lämmöllä kunnes liivatelehti on sulanut. Varo, ettei kananmuna kypsy. Vatkaa seos jäljellä olevaan munaseokseen. Sekoita joukkoon suklaa, lakritsijauhe ja viimeisenä vatkattu kerma.
- Jaa päärynäsose annoslaseihin ja kaada päälle suklainen mousseseos. Peitä lasit kelmulla ja anna seisoa jääkaapissa n. kolme tuntia.
0 kommenttia