Suklaa-lakritsimousse raikkaalla päärynällä ja maustehaaste

torstaina, syyskuuta 29, 2016


Yleensä sanon, että olen kaikkiruokainen mutta jokainen minua edes vähän paremmin tunteva tietää, että minähän en syö mustia karkkeja, en ikinä enkä missään muodossa. Olen antanut niille kaikki mahdollisuudet mutta ei lakritsi eikä varsinkaan salmiakki ole vaan yksinkertaisesti minun juttuni. Uusi trendi maustaa suolaisia ja yllättäviä makeitakin annoksia lakritsilla on kuitenkin herättänyt minunkin kiinnostusta. Huomasin, että sopivasti niukasti lakritsilla maustetuissa ruoissa lakritsin maku tulee täysin eri tavalla esiin kuin perinteisissä makeisissa, ja joskus olen jopa myöntänyt pitäväni tästä makuvivahteesta.

Sain kutsun osallistua Urtekram-maustehaasteeseen, reseptikilpailuun, jossa on tarkoitus käyttää annoksessa kahta maustetta uudesta Urtekram maustesarjasta. Kaikki sarjan 37 erilaista mausteetta ovat täysin luomuja eikä niissä ole käytetty väri- eikä aromiaineita. Ja vielä mainittakoon, että maustepakkaukset ovat harvinaisen tyylikkäitä, sellaiset joita ei tarvitse piilottaa kaappeihin vaan voi käyttää keittiön sisustuselementtinäkin. Kaikkien ihanien mausteiden seassa kilpailun maustepaketissa oli myös purkillinen lakritsijuurijauhetta, jota hetken hieman kauhistelin mutta josta aika nopeasti innostuin. Lähes heti päätin, että yritän oikeasti haastaa itseäni ja valmistaisin jälkiruoan, jossa toinen mausteista olisi juuri tämä lakritsijuurijauhe. Monia vaihtoehtoja olen pyörittelyt päässä ja jossain vaiheessa jopa harmitti, että kilpailuun voi osallistua vain yhdellä reseptillä, sen verran mielenkiintoisia ideoita on tullut.


Loppusuoralle on kuitenkin päässyt kuohkea, hieman lakritsilla maustettu suklaamousse, joka tarjotaan raikkaalla sitruunanruoholla maustetun päärynähillokkeen kanssa. Suklaata ja sopivasti lakritsia (korostan sanan sopivasti), siinä on yhdistelmä, josta varmastikin tulen valmistamaan lukuisat jälkiruoat ja suosittelen lämpimästi kokeiltavaksi muillekin. Jos mielenkiintoisten ja monipuolisten mausteiden käyttö ja uudet ideat kiinnostava niin käy ihmeessä katsomassa minun ja muiden haasteeseen osallistujien mahtavia reseptiä tästä, ja muista tietenkin äänestä suosikkiasi, voit voittaa ihanan maustepaketin! 


Suklaa-lakritsimousse raikkaalla päärynällä

300 g päärynöitä
1,5 tl Urtekram sitruunaruohoa
1 tl sokeria
1 rkl vettä

100 g tummaa suklaata
1 tl Urtekram lakritsijuurijauhetta
puolikas liivatelehtiä
2 dl kuohukermaa
2 kananmunan keltuaista
1 kananmuna
2 rkl sokeria
2 rkl vettä


  • Kuori päärynät ja leikkaa pieniksi paloiksi. Sekoita pienessä kattilassa päärynäpalat, sitruunaruoho, sokeri ja tilkka vettä. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes päärynät ovat pehmenneet. Hienonna päärynät soseeksi haarukalla tai sauvasekoittimella. Hienonna suklaa ja sulata mikrossa tai vesihauteessa.

  • Upota liivatelehti jääkylmään veteen ja anna seisoa noin viisi minuuttia. Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi. 
  • Vatkaa kananmuna ja keltuaiset vaahdoksi. Keitä sokeri ja vesi pienessä kattilassa, kunnes sokeri sulaa. Kaada sokeriliemi ohuena nauhana kananmunaseokseen koko ajan vatkaten.
  • Kaada pieni tilkka munaseosta kattilaan ja sekoita joukkoon vedestä puristettu liivatelehti. Lämmitä hetki pienellä lämmöllä kunnes liivatelehti on sulanut. Varo, ettei kananmuna kypsy. Vatkaa seos jäljellä olevaan munaseokseen. Sekoita joukkoon suklaa, lakritsijauhe ja viimeisenä vatkattu kerma.
  • Jaa päärynäsose annoslaseihin ja kaada päälle suklainen mousseseos. Peitä lasit kelmulla ja anna seisoa jääkaapissa n. kolme tuntia.


You Might Also Like

0 kommenttia

Instagram