Metsästäjän hampurilainen ja nopeat sämpylät
tiistaina, syyskuuta 27, 2016
Klassista
metsästäjän leipää en ole ruokalistoilla nähnyt toviin. Jostain syystä tämä
herkku ei ole kokenut viime aikoina uutta nousua, vaikka maussa voittaisi varmastikin
monen trendiannoksen. Leipä, pihvi ja sienikastike varmastikin maistuisivat
monelle. Näin suppilovahverokautena päätin tehdä oman version tästä kyllä
muutenkin erinomaisesta lohtuleivästä.
Arkena
ei yleensä todellakaan ole aikaa valmistaa sämpylöitä pitkän kaavan mukaan ja
normaalisti turvautuisin kauppojen valikoimiin, mutta onhan niitä reseptejä,
joissa herkullinen leipä syntyy käden kääntäessä, tai siis ainakin melkein. Hieman
rustiikkimakua sain sämpylöihin lisäämällä ruisjauhoja, muuten leivät syntyivät
melkein jokaisen keittiön perustarvikkeista ja kohotusajaksi riittää vain 40
minuuttia. Näitähän voi joskus valmistaa jopa viikonlopun hitaaksi
herkkuaamiaiseksi. Tällä kertaa ne kuitenkin toimivat metsästäjän hampurilaisen
leipinä, ja sopivat siihen hommaan melko täydellisesti.
Jostain
ihme syystä en valmistanutkaan perinteistä kermaista kastiketta, jota itse
rakastan. Vaihtelun vuoksi paistetut sienet saivat kaveriksi juustolla
maustetun bechamel-kastikkeen, kansankielessä tunnettu myös nimellä valkoinen
kastike. Aikaa ja vaivaa säästävät voivat skipata kastikkeen valmistamisen ja
vaan lorauttaa sieniin kermaa tai vaikkapa kunnon nokareen tuorejuustoa.
Mutta
pihvi, tavallinen jauhelihapihvi se sai itsellenikin erittäinkin yllättävän
mausteen, pienen lorauksen konjakkia. Ja kummasti muutoin vain perus suolalla
ja pippurilla maustettu pihvi piristyi. En tosin ole tästä yhtään yllättynyt,
tämä mauste kun on toiminut yllättävämpienkin ruokien kanssa.
Oliko
hampurilainen hyvä? No olihan se, sellainen kunnon syysillan ateria, joka ei
piristä vaan saa sinut siirtymään sohvalle viltin alle.
Nopeat sämpylät 10kpl
25
g hiivaa
2,5
dl kädenlämpöistä maitoa
1
tl suolaa
ripaus
sokeria
50
g huoneenlämpöistä voita
5
dl vehnäjauhoja
1,5
dl ruisjauhoja
1
kananmuna voiteluun
3
rkl seesaminsiemeniä
- Murenna hiiva maitoon ja sekoita kunnes hiiva on liuennut. Lisää joukkoon suola, sokeri, jauhot ja voi. Vaivaa taikina kimmoisaksi.
- Pyöritä pellille n. 10 sämpylää ja anna kohota liinan alla 40 minuuttia.
- Valele sämpylät kevyesti vatkatulla kananmunalla, ripottele päälle seesaminsiemenet ja hieman jauhoja. Paista sämpylät 225-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia kauniin vaaleanruskeiksi.
Sienitäyte
2
rkl öljyä
350
g suppilovahveroita
1
sipuli hienonnettuna
3
timjamin oksaa
1
rkl voita
suolaa
ja pippuria
- Lämmitä öljy pannulla ja kuullota sipuli. Lisää sienet ja timjami ja paista kypsiksi. Lisää pannulle voi ja mausta suolalla ja pippurilla. Tarkista maku.
Bechamel kastike
25
g voita
25
g vehnäjauhoja
3
dl lämmitettyä maitoa
ripaus
jauhettua muskottipähkinää
suolaa
ja pippuria
50
g vahvanmakuista juustoraastetta
- Sulata kattilassa voi ja lisää vehnäjauhot ja sekoita hyvin. Lisää joukkoon lämmitetty maito koko ajan sekoittaen. Mausta kastike muskottipähkinällä, suolalla ja pippurilla ja keitä sekoittaen, kunnes kastike on paksuuntunut. Lisää joukkoon juusto.
Jauhelihapihvit konjakilla
600
g naudanjauhelihaa
2
rkl konjakkia
suolaa
ja pippuria
öljyä
paistamiseen
- Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarkista maku. Muodosta lihasta 6-7 pihviä ja paista kuumalla pannulla sopivan kypsiksi.
- Leikkaa sämpylät puoliksi, asettele halutessa yhdelle leipäpuoliskolle hieman salaattilehtiä. Annostele salaatin päälle hieman paistettuja sieniä, pihvi, taas sieniä ja kuumaa bechamel kastiketta. Sulje hampurilainen toisella leipäpuoliskolla.
2 kommenttia
Sienitäyte kuulostaa loistavalta lisältä hamppariin. :)
VastaaPoistaKiitos! Sienet kyllä antavat kivan syksyisen vivahteen;)
Poista