Metsästäjän hampurilainen ja nopeat sämpylät

tiistaina, syyskuuta 27, 2016


Klassista metsästäjän leipää en ole ruokalistoilla nähnyt toviin. Jostain syystä tämä herkku ei ole kokenut viime aikoina uutta nousua, vaikka maussa voittaisi varmastikin monen trendiannoksen. Leipä, pihvi ja sienikastike varmastikin maistuisivat monelle. Näin suppilovahverokautena päätin tehdä oman version tästä kyllä muutenkin erinomaisesta lohtuleivästä.

Arkena ei yleensä todellakaan ole aikaa valmistaa sämpylöitä pitkän kaavan mukaan ja normaalisti turvautuisin kauppojen valikoimiin, mutta onhan niitä reseptejä, joissa herkullinen leipä syntyy käden kääntäessä, tai siis ainakin melkein. Hieman rustiikkimakua sain sämpylöihin lisäämällä ruisjauhoja, muuten leivät syntyivät melkein jokaisen keittiön perustarvikkeista ja kohotusajaksi riittää vain 40 minuuttia. Näitähän voi joskus valmistaa jopa viikonlopun hitaaksi herkkuaamiaiseksi. Tällä kertaa ne kuitenkin toimivat metsästäjän hampurilaisen leipinä, ja sopivat siihen hommaan melko täydellisesti.

Jostain ihme syystä en valmistanutkaan perinteistä kermaista kastiketta, jota itse rakastan. Vaihtelun vuoksi paistetut sienet saivat kaveriksi juustolla maustetun bechamel-kastikkeen, kansankielessä tunnettu myös nimellä valkoinen kastike. Aikaa ja vaivaa säästävät voivat skipata kastikkeen valmistamisen ja vaan lorauttaa sieniin kermaa tai vaikkapa kunnon nokareen tuorejuustoa.

Mutta pihvi, tavallinen jauhelihapihvi se sai itsellenikin erittäinkin yllättävän mausteen, pienen lorauksen konjakkia. Ja kummasti muutoin vain perus suolalla ja pippurilla maustettu pihvi piristyi. En tosin ole tästä yhtään yllättynyt, tämä mauste kun on toiminut yllättävämpienkin ruokien kanssa.


Oliko hampurilainen hyvä? No olihan se, sellainen kunnon syysillan ateria, joka ei piristä vaan saa sinut siirtymään sohvalle viltin alle. 


Nopeat sämpylät 10kpl

25 g hiivaa
2,5 dl kädenlämpöistä maitoa
1 tl suolaa
ripaus sokeria
50 g huoneenlämpöistä voita
5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
1 kananmuna voiteluun
3 rkl seesaminsiemeniä

  • Murenna hiiva maitoon ja sekoita kunnes hiiva on liuennut. Lisää joukkoon suola, sokeri, jauhot ja voi. Vaivaa taikina kimmoisaksi.
  • Pyöritä pellille n. 10 sämpylää ja anna kohota liinan alla 40 minuuttia.
  • Valele sämpylät kevyesti vatkatulla kananmunalla, ripottele päälle seesaminsiemenet ja hieman jauhoja. Paista sämpylät 225-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia kauniin vaaleanruskeiksi. 


Sienitäyte

2 rkl öljyä  
350 g suppilovahveroita
1 sipuli hienonnettuna
3 timjamin oksaa
1 rkl voita
suolaa ja pippuria

  • Lämmitä öljy pannulla ja kuullota sipuli. Lisää sienet ja timjami ja paista kypsiksi. Lisää pannulle voi ja mausta suolalla ja pippurilla. Tarkista maku.


Bechamel kastike

25 g voita
25 g vehnäjauhoja
3 dl lämmitettyä maitoa
ripaus jauhettua muskottipähkinää
suolaa ja pippuria
50 g vahvanmakuista juustoraastetta

  • Sulata kattilassa voi ja lisää vehnäjauhot ja sekoita hyvin. Lisää joukkoon lämmitetty maito koko ajan sekoittaen. Mausta kastike muskottipähkinällä, suolalla ja pippurilla ja keitä sekoittaen, kunnes kastike on paksuuntunut. Lisää joukkoon juusto.


Jauhelihapihvit konjakilla 

600 g naudanjauhelihaa
2 rkl konjakkia
suolaa ja pippuria
öljyä paistamiseen
  • Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarkista maku. Muodosta lihasta 6-7 pihviä ja paista kuumalla pannulla sopivan kypsiksi.
  • Leikkaa sämpylät puoliksi, asettele halutessa yhdelle leipäpuoliskolle hieman salaattilehtiä. Annostele salaatin päälle hieman paistettuja sieniä, pihvi, taas sieniä ja kuumaa bechamel kastiketta. Sulje hampurilainen toisella leipäpuoliskolla.  


You Might Also Like

2 kommenttia

  1. Sienitäyte kuulostaa loistavalta lisältä hamppariin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Sienet kyllä antavat kivan syksyisen vivahteen;)

      Poista

Instagram