Pekonihillo viskillä ja kotimaiset pekoniuutuudet maailmalta
sunnuntai, syyskuuta 18, 2016
En
tiedä minkä takia tämä resepti oli jäänyt arkistoon, nimittäin se oli rakkautta
ensi silmäyksellä, tai puraisulla jos ollaan tarkkoja. Kesällä kun grillikausi
oli parhaillaan, pekonihilloreseptejä näkyi siellä täällä enemmän, mutta
mielestäni tällainen herkku ei ole vuodenaikaan sidottu. Sitä kun voi syödä
melkein minkä vaan kylkiäisenä tai vaikkapa lusikalla sellaisenaan. Pekoni
jostain kumman syystä mielletään miehekkääksi ruoaksi ja tässä tapauksessa sen miehekkyyden
tasoa nostetiin pienellä lorauksella viskiä. No, sitten koko miehekkyys
pyyhkäistiin kunnon määrällä vaahteransiirappia, ja täydellinen tasapaino on
syntynyt. Kun lisää lusikallisen sellaista herkkua hampurilaisen väliin, muita
lisukkeita se ei varmastikaan kaipaa.
Tällä
viikolla sain muuallakin kunnon annoksen pekonia. Osallistuin HKScanin
järjestämään tilaisuuteen, jossa kuultiin niin pekonin historiasta kuin
valmistus- ja käyttötavoista. Niitä on nimittäin monenlaisia. Kuulin myös, että
jossain päin maailma pekoniystäville on tarjolla jopa pekoninmakuista
hammastahnaa, deodoranttia tai vaikkapa huulirasvaa. Hieman ehkä liian
eksoottista minun makuun.
Suomessa
pekonivalikoima on pitkään ollut hieman yksitoikkoinen. Miellämme pekonin
yleisimmin käytetyksi Amerikan pekoniksi, vaikka maailmalla vaihtoehtoja olisi
vaikka kuinka paljon. Nyt HK on esittänyt kaksi uutta makua, jotka ovat jo
ehtineet kauppoihinkin, englannin ja italian pekonit. Molemmat tuotteet ovat
valmistettu kotimaisesta viljaporsaasta ja lihapitoisuuskin on kohdallaan.
Perinteisessä englantilaisessa pekonissa on filettä ja hieman kylkeä. Jos olet
joskus nauttinut perinteistä englantilaista aamiaista, niin tämä on varmasti tuttu.
Italian pekoni on taas valmistettu kyljestä. Pancetan tyyppisestä pekonirullasta
on leikattu ohuet siivut. Tämä on se oikea liha kuuluisan pasta Carbonaran
valmistukseen, jota aikaisemmin ei ihan helposti ollut saatavilla meidän
marketeista. Molemmat siis herkkuja, jotka ainakin meidän keittiössä ovat
tulevaisuudessa aktiivisessa käytössä.
Pekonihillo viskillä
170
g Amerikan pekonia ohuina suikaleina
1
rkl oliiviöljyä paistamiseen
1
pieni sipuli hienonnettuna
2
valkosipulinkynttä hienonnettuna
0,5
tl chilihiutaleita
2
rkl karkeaa Dijon sinappia
0,5
dl vaahteran siirappia
1
rkl ruokosokeria
250
g kirsikkatomaatteja kahteen tai neljään osaan leikatuna
2
rkl viskiä
0,5
dl valkoviinietikkaa
- Kuumenna öljy pannulla ja paista pekoni ja sipuli kullanruskeiksi välillä sekoittaen. Lisää joukkoon valkosipulit, chilihiutaleet, sinappi, siirappi, sokeri ja tomaatit: Keitä miedolla lämmöllä muutaman minuutin verran kunnes hillo alkaa sakeutua. Lisää viski ja etikka ja keitä pari minuuttia. Anna hillon hieman jäähtyä.
- Hillo säilyy puhtaassa suljetussa purkissa jääkaapissa noin viikon.
2 kommenttia
Vau, kuulostaa melkoiselta! Pitää testata joskus. :)
VastaaPoistaSuosittelen lämpimästi! Erittäin monipuolinen lisuke :)
Poista