Pekonihillo viskillä ja kotimaiset pekoniuutuudet maailmalta

sunnuntaina, syyskuuta 18, 2016


En tiedä minkä takia tämä resepti oli jäänyt arkistoon, nimittäin se oli rakkautta ensi silmäyksellä, tai puraisulla jos ollaan tarkkoja. Kesällä kun grillikausi oli parhaillaan, pekonihilloreseptejä näkyi siellä täällä enemmän, mutta mielestäni tällainen herkku ei ole vuodenaikaan sidottu. Sitä kun voi syödä melkein minkä vaan kylkiäisenä tai vaikkapa lusikalla sellaisenaan. Pekoni jostain kumman syystä mielletään miehekkääksi ruoaksi ja tässä tapauksessa sen miehekkyyden tasoa nostetiin pienellä lorauksella viskiä. No, sitten koko miehekkyys pyyhkäistiin kunnon määrällä vaahteransiirappia, ja täydellinen tasapaino on syntynyt. Kun lisää lusikallisen sellaista herkkua hampurilaisen väliin, muita lisukkeita se ei varmastikaan kaipaa.

Tällä viikolla sain muuallakin kunnon annoksen pekonia. Osallistuin HKScanin järjestämään tilaisuuteen, jossa kuultiin niin pekonin historiasta kuin valmistus- ja käyttötavoista. Niitä on nimittäin monenlaisia. Kuulin myös, että jossain päin maailma pekoniystäville on tarjolla jopa pekoninmakuista hammastahnaa, deodoranttia tai vaikkapa huulirasvaa. Hieman ehkä liian eksoottista minun makuun.


Suomessa pekonivalikoima on pitkään ollut hieman yksitoikkoinen. Miellämme pekonin yleisimmin käytetyksi Amerikan pekoniksi, vaikka maailmalla vaihtoehtoja olisi vaikka kuinka paljon. Nyt HK on esittänyt kaksi uutta makua, jotka ovat jo ehtineet kauppoihinkin, englannin ja italian pekonit. Molemmat tuotteet ovat valmistettu kotimaisesta viljaporsaasta ja lihapitoisuuskin on kohdallaan. Perinteisessä englantilaisessa pekonissa on filettä ja hieman kylkeä. Jos olet joskus nauttinut perinteistä englantilaista aamiaista, niin tämä on varmasti tuttu. Italian pekoni on taas valmistettu kyljestä. Pancetan tyyppisestä pekonirullasta on leikattu ohuet siivut. Tämä on se oikea liha kuuluisan pasta Carbonaran valmistukseen, jota aikaisemmin ei ihan helposti ollut saatavilla meidän marketeista. Molemmat siis herkkuja, jotka ainakin meidän keittiössä ovat tulevaisuudessa aktiivisessa käytössä. 


Pekonihillo viskillä

170 g Amerikan pekonia ohuina suikaleina
1 rkl oliiviöljyä paistamiseen
1 pieni sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
0,5 tl chilihiutaleita
2 rkl karkeaa Dijon sinappia
0,5 dl vaahteran siirappia
1 rkl ruokosokeria
250 g kirsikkatomaatteja kahteen tai neljään osaan leikatuna
2 rkl viskiä
0,5 dl valkoviinietikkaa

  • Kuumenna öljy pannulla ja paista pekoni ja sipuli kullanruskeiksi välillä sekoittaen. Lisää joukkoon valkosipulit, chilihiutaleet, sinappi, siirappi, sokeri ja tomaatit: Keitä miedolla lämmöllä muutaman minuutin verran kunnes hillo alkaa sakeutua. Lisää viski ja etikka ja keitä pari minuuttia. Anna hillon hieman jäähtyä.
  • Hillo säilyy puhtaassa suljetussa purkissa jääkaapissa noin viikon. 


You Might Also Like

2 kommenttia

  1. Vau, kuulostaa melkoiselta! Pitää testata joskus. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi! Erittäin monipuolinen lisuke :)

      Poista

Instagram