Paahdettu munakoisokeitto inhokkimausteella
sunnuntai, syyskuuta 25, 2016
Kaikenlaisia
munakoisoherkkuja on tullut valmistettua ja syötyä mutta munakoisokeittoa en
muista maistaneeni. Vaikka varmastikin se on moneen kasviskeittoon sivurooliin päässyt.
Kun aloin miettiä millä keittoa maustaisin, käteeni osui paketti kuminaa. Siis
mauste jota en yleensä siedä, enkä ikinä käytä, mutta jostain syystä ajattelin
sopivan tähän makumaailmaan. Makujen suhteen yritän olla avarakatseinen ja tiedän,
että ainakin paremmissa ravintoloissa monesti ei niinkään suosikkeihin kuuluvat
maut ovat minut yllättäneet. Taitavissa käsissä pahimmatkin traumamaut saavat
monesti ihan uuden elämän. Joten ajattelin kokeilla, onnistuuko sama temppu
itseltänikin, ja sehän onnistui. Pieni ripaus kuminaa antoi keitolle omanlaisen
herkullisen lisän, dominoimatta kuitenkaan koko keittoa. Kumina sai siis
lisäelämän minun keittiössä.
Sosekeittojen
makua monesti pyöristellään kermalla ja hetken mietin pitääkö tälläkin kertaa
turvautua tähän melko varmaan kikkaan, mutta jätin sen väliin, ihan vaan
vaihtelun vuoksi. Sellaista kuitenkin kaipaavat voivat aina lisätä kuumaan
keittoon nokareen smetanaa.
Munakoisokeitto
2
isoa munakoisoa, n. 1 kg
1
sipuli hienonnettuna
3
valkosipulinkynttä hienonnettuna
puolikas
punaista chiliä hienonnettuna, siemenet poistettuna
0,3
tl kuminaa
2,5
dl tomaattimurskaa
n.
5 dl kasvislientä
2
rkl öljyä paistamiseen
puolikkaan
limeen mehu
suolaa
ja pippuria
pieni
ripaus sokeria
kourallinen
korianterilehtiä tarjoiluun.
- Tee munakoisoihin haarukalla reikiä ja paista kokonaisina 200-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia. Anna munakoisojen hieman jäähtyä ja kuori paahtunut kuori pois. Ota pehmeä sisus sivuun.
- Lämmitä öljy kattilassa ja kuullota sipuli. Lisää joukkoon valkosipuli, chili ja kumina. Paista kolmen minuutin verran.
- Lisää kattilaan tomaattimurska ja munakoisojen sisus. Mausta hieman suolalla, pippurilla ja pienellä ripauksella sokeria. Kaada kasvisliemi kattilaan ja keitä kannen alla n. 10 minuuttia. Nosta keitto liedeltä ja soseuta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
- Takista keiton maku ja mausta limenmehulla ja tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Keitä keitto vielä viitisen minuuttia. Koristele annokset korianterilehdillä.
4 kommenttia
Jännä idea maustaa keitto kuminalla.Olen syönyt ystävän tekemää munakoisokeittoa,oli hyvää mutten pyydänyt ohjetta.
VastaaPoistaItsekin yllätyin tästä valinnasta;) Mutta oli kyllä hyvä!
PoistaInhosin lapsena kuminalla maustettua leipää, nykyisin suhde on aika neutraali. Heittämällä en olisi arvannut sitä inhokiksesi! Kermalle on paikkansa mutta olen ruvennut välttämään sen lorottamista vähän sinne sun tänne - se on vaan ihan liian helppo tapa peittää virheet :D
VastaaPoistaMulla on aina fiilis, että miksi hyvää leipää pitää pilata kuminalla;) Ja totta, kun maut eivät toimi kerma pelastaa))
Poista