Sano se maustein - Salaatit kolmella tapaa
sunnuntai, huhtikuuta 17, 2016
Viikko
sitten minulla oli ilo osallistua ensimmäistä kertaa Helsingin Teurastamolla
järjestettyyn What’s Cooking Helsinki – tapahtumaan. Helsinki Food Company Oy:n
ja Makuja Oy:n organisoima, yleisölle avoin tapahtuma keräsi saman katon alle
kymmeniä ruokabloggaajia, ja ohjelmassa oli mielenkiintoisia haastatteluja,
workshoppeja ja näytöskeittiöitä. Yhteen sellaiseen olin itsekin lupautunut
osallistumaan ystäväni Kärähtäneet-blogin Heidin kanssa. Sanotaan, että
bloggaajat ovat julkisuudenhakuisia, niinpä mekin saimme loistaa puoli tuntia
parrasvaloissa. Ja hauskaahan se oli! Pakko myöntää, että kolmen annoksen valmistaminen
puolessa tunnissa oli ehkä hieman kunniahimoinen projekti, vaikka saimmekin
kaikki valmiiksi ja yleisökin vaikutti pitävän meidän maistiaisista. Heidin
kanssa olemme kokkailleet yhdessä aikaisemmin ja olenkin aina sanonut, että hän
on ehkä itselleni helpoin pari keittiössä. Voi vaan kokkailla sen kummempaa
keskustelematta asioista, kumpikin tietää missä mennään ja luottaa toisen tekemiseen
ja makuaistiin. Normaalisti siinä samalla on hyvä pitää terapeuttista
juoruiluhetkeä, mutta kun yhtäkkiä sinulla on mikki korvassa niin tilanne ei
olekaan niin rento. Ehkä julkista kokkailua pitää vielä hieman harjoitella tai
ehkä enemmän ruoanvalmistamista ja järkevää selostamista yhtä aikaa.
Monenlaisista
päivän näytöskeittiöiden teemoista valitsimme maustamisen, mikä onkin hieman
laajempi käsite. Sen alle kun voi laittaa annoksen kuin annoksen. Koska
halusimme nimenomaan painottaa mausteiden merkitystä ja monipuolisuutta,
valmistimme kasvissalaatteja kolmella tavalla. Siinä oli tarkoitus käyttää
kolmessa salaatissa melkein samanlaista kasvispohjaa ja valmistaa niistä täysin
erimakuisia ja -tyyppisiä käyttämällä erilaisia mausteita. Lopputuloksena olivat
Lähi-idän, Välimeren ja Aasian keittiöitä edustavat herkulliset annokset.
Näytöskeittiötämme emännöi Sydänmerkki, joten kasvissalaatit sopivat teemaan
kuin nenä päähän, vaikka saimmekin hieman moitteita melko suolaisen ja
rasvaisen chorizo- makkaran käytöstä. Itse pidimme sitä melko sallittuna koska
sen tarkoitus oli toimia lähinnä vain mausteena. Plussaa on myös se, että
chorizoa lukuun ottamatta mitään raaka-aineista ei paistettu rasvassa, vaan
niitä on joko käytetty sellaisenaan tai kevyesti grillattuna. Näytöskeittiön
hässäkässä en ehtinyt ottaa yhtäkään kuvaa annoksista, mikä oli hyvä tekosyy
valmistaa näitä herkkuja myös kotona. Hieman poikkesin alkuperäisistä
resepteistämme ja lisäsin kahteen salaattiin minun ehdottomiin suosikkeihin kuuluvan
munakoison, thai-salaatti taas sai reseptistä poiketen
porkkanan ja vihreän chilin tilalle hieman ärhäkämmän punaisen. Jaksoin myös paahtaa tomaatteja pidemmän
kaavan mukaan uunissa, mikä mielestäni tuo niihin ihanan makeuden, mutta
ajansäästäjille on siihen helpompiakin tapoja. Sen lisäksi, että olen
äärettömän huono seuramaan orjallisesti reseptejä, tämä kertoo myös sitä, että
tämän tyyppisessä kasvissalaateissa vain mielikuvitus ja jääkaapin sisältö ovat
rajana, ja tietenkin eri mausteilla saa ihmeitä aikaan. Joten suosittelen
kokeilemaan, inspiroitumaan ja improvisoimaan!
Kokkausparini
version tapahtuneesta voi lukea Kärähtäneet blogista.
Kasvissalaatti saksanpähkinä-yrttikastikkeella Lähi-idän tyyliin
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
(1 pieni munakoiso)
1 punainen paprika
70 g vihreitä papuja
250 g kirsikkatomaatteja
puolikas kurkkua
1 punainen paprika
70 g vihreitä papuja
250 g kirsikkatomaatteja
puolikas kurkkua
(ripaus suolaa)
Kastike:
2 dl saksanpähkinöitä rouhittuna
1-1,5 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 rkl oliiviöljyä
3 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl sitruunanmehua
n. 3 dl korianterin lehtiä
n. 2 dl mintunlehtiä
suolaa ja pippuria
n. 1,5 dl granaattiomenan siemeniä
1-1,5 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 rkl oliiviöljyä
3 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl sitruunanmehua
n. 3 dl korianterin lehtiä
n. 2 dl mintunlehtiä
suolaa ja pippuria
n. 1,5 dl granaattiomenan siemeniä
- Leikkaa paprika puoliksi ja viipaloi kesäkurpitsa ja munakoiso. Paahda niitä uunissa 225-asteessa grillivastuksen alla, kunnes ne ovat kypsyneet ja saaneet hieman väriä. Grillaa paprika kunnes sen kuori on melkein täysin musta. Laita paprikat pieneen astiaan ja sulje kannella. Anna jäähtyä ja poista kuori. Keitä vihreitä papuja pari minuuttia, huuhdo kylmällä vedellä ja valuta.
- Halutessa paahda kirsikkatomaattipuolikkaat 100-asteisessa uunissa noin 1,5-2 tuntia. Pidä uunin luukku hieman raollaan.
- Poista pavuista kannat. Pilko kurkku ja kirsikkatomaatit (jos et paahda tomaatteja) ja sekoita salaattikulhossa paprikan, kesäkurpitsan ja papujen kanssa
- Sekoita kastikkeen kaikki ainekset keskenään ja kaada vihannesseoksen päälle.
Chorizolla maustettu papu-kasvissalaatti
80g chorizomakkaraa pieninä kuutioina
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
(1 pieni munakoiso)
1 punainen paprika
250 g kirsikkatomaatteja
100 g vihreitä papuja
puolikas kurkku
1 punainen paprika
250 g kirsikkatomaatteja
100 g vihreitä papuja
puolikas kurkku
Kastike:
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua + 1 tl raastettua sitruunankuorta (luomu)
n. 1 rkl kapriksia
kourallinen basilikanlehtiä
rouhittua mustapippuria
Suolaa
1 rkl sitruunamehua + 1 tl raastettua sitruunankuorta (luomu)
n. 1 rkl kapriksia
kourallinen basilikanlehtiä
rouhittua mustapippuria
Suolaa
Viimeistelyyn:
n. 1 rkl parmesanlastuja
n. 1 rkl parmesanlastuja
- Halutessa paahda kirsikkatomaattipuolikkaat 100-asteisessa uunissa noin 1,5-2 tuntia. Pidä uunin luukku hieman raollaan.
- Hienonna chorizo. Leikkaa kirsikkatomaatit (jos et paahda tomaatteja) ja paprika puoliksi, viipaloi kesäkurpitsa ja munakoiso ja paahda niitä yhdessä chorizon kanssa 225-asteisessa uunissa grillivastuksen alla, kunnes ne ovat kypsyneet ja saaneet hieman väriä. Grillaa paprika kunnes sen kuori on melkein täysin musta. Laita paprikat pieneen astiaan ja sulje kannella. Anna jäähtyä ja poista kuori. Keitä vihreitä papuja pari minuuttia, huuhdo kylmällä vedellä ja valuta.
- Poista pavuista kannat. Pilko kurkku ja sekoita salaattikulhossa paprikan, tomaatin, kesäkurpitsan ja papujen kanssa.
- Sekoita kastikkeen kaikki ainekset keskenään ja kääntele vihannesten sekaan. Viimeistele parmesanlastuilla.
Thai-salaatti kahdella kastikkeella
1 pienehkö kesäkurpitsa
1 pienehkö kurkku
1 pienehkö kurkku
(1 porkkana )
150 g kirsikkatomaatteja
100 g vihreitä papuja
¼ punaista paprikaa
½ punasipuli
1 ruukullinen (kourallinen) thai-basilikan lehtiä
2 ruukullista (kourallista) korianterinlehtiä
1 ruukullinen (kourallinen) mintunlehtiä
rouhittuja paahdettuja maapähkinöitä (suolapähkinät käyvät)
150 g kirsikkatomaatteja
100 g vihreitä papuja
¼ punaista paprikaa
½ punasipuli
1 ruukullinen (kourallinen) thai-basilikan lehtiä
2 ruukullista (kourallista) korianterinlehtiä
1 ruukullinen (kourallinen) mintunlehtiä
rouhittuja paahdettuja maapähkinöitä (suolapähkinät käyvät)
Marinadi vihanneksille:
1 limen mehu
n. 1,5 rkl kalakastiketta
n. 1,5 rkl tummaa sokeria
1 valkosipulin kynsi puristettuna
1 pieni, vihreä chili hienonnettuna (tai punainen)
n. 1,5 rkl kalakastiketta
n. 1,5 rkl tummaa sokeria
1 valkosipulin kynsi puristettuna
1 pieni, vihreä chili hienonnettuna (tai punainen)
Pähkinäkastike:
3 rkl rouheista maapähkinävoita
n. 1 tl soijaa
n. 1 rkl tummaa sokeria
½ limen mehu
1 valkosipulinkynsi puristettuna
1 tl raastettua, tuoretta inkivääriä
tilkka vettä tai kookosmaitoa
n. 1 tl soijaa
n. 1 rkl tummaa sokeria
½ limen mehu
1 valkosipulinkynsi puristettuna
1 tl raastettua, tuoretta inkivääriä
tilkka vettä tai kookosmaitoa
- Kiehauta vihreitä papuja reilussa vedessä kattilassa parin minuutin ajan, huuhdo hyvin kylmällä vedellä ja valuta. Poista kesäkurpitsan ja kurkun siemenet ja suikaloi ne ja halutessa porkkana ohuiksi suikaleiksi. Poista pavuista kannat ja pilko ne muutamaan pätkään, hienonna paprika ja punasipuli ja sekoita kulhossa papujen, kesäkurpitsan ja kurkun kanssa.
- Sekoita vihannesten marinadin kaikki ainekset keskenään ja kääntele vihannesten joukkoon. Sekoita kaikki pähkinäkastikkeen ainekset keskenään.
- Lisää thai-basilikan-, korianterin- ja mintunlehdet vihannesseokseen juuri ennen tarjoilua. Ripottele pinnalle maapähkinärouhetta. Annostele salaatti ja kaada jokaisen annoksen päälle hieman maapähkinäkastiketta.
4 kommenttia
"Normaalisti on hyvä pitää samalla terapeuttista juoruiluhetkeä (mutta nyt kun oli mikit piti jutella asiallisia)" :D :D Kiitos kokkailuseurasta! Olitpa saanut superkauniit kuvat annoksista.
VastaaPoistaKiitos itsellesi! Toisin kun minä mieheni ei ole kastikeihmisiä mutta tätä thai-pähkinäsoosia söi lusikalla:)
PoistaKävimme seuraamassa kokkausnäytöstänne ja ihastuimme kaikkiin kolmeen salaattiin hurjasti! Kahta olemme jo kokanneet kotona pienin omin variaatioin ja tarjonneet menestyksellä myös ruokavieraille. Lähi-idän salaatti nousi ykköseksi, erityisesti tuo pähkinäinen kastike oli niin herkullista. Kiitos :)
VastaaPoistaVoi kiitos ihanasta palautteesta! Nämä ovat kyllä hyviä ja helppoja herkkuja :)
Poista