Punajuurisalaatti ja suolainen granola
tiistaina, heinäkuuta 14, 2015
Punajuuria
mielletään syksyisiksi tai talvisiksi juureksiksi. Ja onhan se näin, että kun
lyhyeen kesän aikana on kerrankin mahdollisuus nauttia monipuolisesti ihanista tuoreista
kasviksista, juurekset kannattaa jättää pimeämmille kuukausille. Mutta kun näen
pieniä kesäpunajuuria, en pysty kävelemään ohi. Tiedän, että punajuuria ei
suositella syödä raakoina mutta kesällä sorrun siihen silloin tällöin.
Tällä
kertaa suunnitelmissa oli marinoida juurekset. Ollessani vastikään lomalla
Turkissa, ihastuin heidän versioon marinoiduista punajuurista mutta en vielä saanut
aikaiseksi etsiä sen tyyppistä reseptiä, joten hieman oikaisin ja sen sijaan
että marinoisin keitetyt punajuuret, maustoin ne jo keitinvaiheessa. Näin maku
on lempeästi ja tasaisesti imenyt juureksiin ja kaipasi vain pientä
viimeistelyä sitruunanmehulla ja öljyllä. Annokseen tietenkin eksyi myös
punajuuren paras ystävä vuohenjuusto. Nehän täydentävät toisiaan. Pisteenä iin
päällä taas toimii suolainen granola joka toi salaatille rapeutta, ryhdikkyyttä
ja ihanan maun.
Punajuurisalaatti ja suolainen granola
n. 6 kpl pientä punajuurta
1 l vettä
2 dl punaviinietiikkaa
1,5 dl sokeria
¼ tl chilihiutaleita (tai
vähemmän)
2 tl suolaa
1 iso valkosipulikynsi
hieman murskattuna
2 timjamin oksaa
2 rakuunan oksaa (tai
rosmariinin)
1-2 rkl sitruunanmehua
1 rkl oliiviöljyä
n. 75 g pehmeätä
vuohenjuustoa
tilkka maitoa
- Pesee punajuuret ja laita pieneen kattilaan. Lisää joukkoon etiikka, sokeri, chili, suola, valkosipuli ja yrtit. Sekoita ja keitä kannen alla kunnes punajuuret ovat kypsiä ja haarukka menee niiden läpi.
- Ota valmiit punajuuret pois liemestä ja jäähdytä. Kuori punajuuret ja leikkaa sopiviksi lohkoiksi. Mausta punajuuret sitruunanmehulla ja öljyllä.
- Pehmennä vuohenjuusto sekoittamalla siihen tilkka maitoa. Annostele pehmennetty vuohenjuusto ja suolainen granola punajuurien päälle ja tarjoa.
Suolainen
granola
1 rkl kaurahiutaleita
1 rkl pistaasipähkinöitä
karkeasti rouhittuna
1 rkl auringonkukan
siemeniä
1 rkl kurpitsan siemeniä
1 rkl seesamsiemeniä
1 tl valkuaista
(halutessa)
0,5 tl sormisuolaa
- Sekoita kaikki ainekset keskenään ja levitä leivinpaperin päälle. Paista 150-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia välillä sekoittaen.
6 kommenttia
Mummollani oli aina tapana tehdä perinteistä jouluruokaa rosollia myös kesällä, kun uuden satokauden juurekset olivat parhaimmillaan. Vähän punajuurihullu olen minäkin, mutta täällä ei ole vielä näkynyt nippuja kaupoissa.
VastaaPoistaHerkut maistuvat aina! Aika outoa.. Täällä näitä on ollut kaupoissa jo muutaman viikon.
VastaaPoistaPUnajuuri ja vuohenjuusto on usein kokattu yhdistelmä keittiössäni mutta granolan lisäys sellaiseen on kiva idea,pitää kokeilla!
VastaaPoistaKannattaa kokeilla, granola tuo kivasti rapeutta ja makua;)
PoistaTosi kiva idea tuo suolainen granola! :) toimisi varmaan myös sosekeiton päällä :)
VastaaPoistaKiitos Maikki! Ja loistava idea toi sosekeitto, pitää kokeilla;)
Poista