Mozzarellapizza tomaatilla ja rucolalla - vain 395 kcal!?
maanantaina, heinäkuuta 27, 2015
Ne,
joille Mama Gastron blogi on tuttu, ovat huomanneet, että meidän perheessä ei
onneksi ole muita ruokarajoitteita kuin henkisiä, ja yritämme yleensä kotona tasapainoilla
kevyempien terveellisten ja tuhdimpien annosten välillä. Painotan kuitenkin,
että ne raskaimmatkin annokset tehdään tuoreista raaka-aineista ja einekset
eksyvät meille vain hätätapauksissa. Annosten kaloreita en ole ikinä aikaisemmin
laskenut, vaikka joskus ehkä kannattaisikin. Yritämme kuunnella kehojamme ja
ruokkia niitä sen mukaan, unohtamatta kuitenkaan ruoasta nautiskelua. Hieman
ehkä jälkijunassa valtavirrasta olen viime aikoina kiinnostunut korvaamaan
joitakin raaka-aineita hieman terveellisimmillä vaihtoehdoilla, näissäkin kuitenkin
pyrkimys on olla tinkimättä mausta.
Niin
kuin otsikkokin kertoo, tämä valmistamani pizza sisältää vain 395 kcal, ja se
on todella vähän. En rupea väittämään, että tämä maistuisi samanlaiselta kuin
perinteinen versio, mutta väitän että tämä on erittäin herkullinen annos!
Pizzan pohja on valmistettu kukkakaalista ja annoksessa ei ole muuta rasvaa
kuin vähärasvainen mozzarella. Näin 720 gramman annoksessa on vain 18 grammaa
rasvaa. Jauhoina on käytetty vain yksi ruokalusikallinen mantelijauhoja. Kun
valmistin pizzalle tomaattikastikkeen, en lorauttanutkaan minun tapojeni mukaan
tilkkaa oliiviöljyä mutta silti lopputuloksena oli jostain syystä herkullisin
tomaattikastikkeeni pitkään aikaan.
Syy
miksi olen niin kiinnostunut just tämän pizzan ravintosisällöstä, on minunrakas siskoni, joka harrastaa bikini fitnessiä kilpailumielessä. Hänellä on
takana pitkä monen vuoden matka, jonka aikana hän on laihduttanut yli 20 kiloa
ja kaksi vuotta sitten noussut lavalle pienissä bikineissä tuomariston arvosteltavaksi. Siskoni pitää myöskin Natalia Belousova - blogia josta löytyvät hänen koko tarina ja kehitys.Vaikka ihailen ja rakastan siskoani valtavasti, hän tuskin pahastuu kun sanon,
että kokkaaminen ei ikinä ole ollut hänen vahvimpia puoliaan. Hänen poikansa on
kyllä aina saanut kunnon kotiruokaa, mutta uusien ruokien kehittäminen ja improvisointi
eivät häneltä luonnistu. Kun harrastuksena on bikini fitness, niin ruokaa on kuitenkin
mietittävä koko ajan. Olen tottunut, että Natalia on aina jonkinlaisella dieetillä.
Kalorimäärät vaihtelevat, mutta aina hän kulkee omien eväsrasioittensa kanssa
ja syö vaikka keskellä katua jos kello niin sanoo. Olen huomannut hänen
eväsrasioihin kurkistettuani, että niiden sisältö on kovin yksitoikkoista. Erittäin
vähäkaloriset ainekset ilman rasvaa, sokeria ja maitotuotteita valmistettuja. Nyt
hän on pyytänyt minua, ruokahullua kehittämään hänelle reseptejä jotka sopivat
hänen dieettiin. Myös Natalian blogin lukijat ovat toivoneet vinkkejä ruokailuun
ja urheilijan herkkuihin. Joten tulevaisuudessa Mama Gastro ajoittain tulee
julkaisemaan reseptejä ruoista jotka sopivat fitness urheilijan tai muuten vaan
keventävän ruokavalioon. Pakko sanoa, että tämä pizza on ollut niin suuri
succeé kaikkien maistajien keskuudessa, että intoa kehittää uusia ideoita
riittää. Tämä kyllä hieman muistuttaa kokkisota kilpailua, jossa
keittiövaraston perustarvikkeet eivät ole kokin käytössä!
Mozzarellapizza tomaatilla ja rucolalla - vain 395 kcal
Tomaattikastike
2 tomaattia kuutioituna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
0,5 tl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua basilikaa
0,5 tl balsamicoa
suolaa ja mustapippuria
Pohja
350 g kukkakaalia
1 kananmuna
1 rkl mantelijauhoja (voit käyttää 2 rkl että pohjasta
tulisi rapeampi)
suolaa
Täyte
100 g vähärasvaista mozzarella juustoa
kourallinen tuoretta rucolaa
n. 10 kpl tuoreen basilikan lehtiä
kourallinen kirsikkatomaatteja
suolaa ja mustapippuria
- Laita tomaatit ja valkosipulit pieneen kattilaan. Sekoita ja mausta oreganolla, basilikalla, balsamicolla, suolalla ja pippurilla. Keitä kastike kannen alla pienellä lämmöllä vartin verran. Tarkista maku.
- Hienonna kukkakaali monitoimikoneessa erittäin hienoksi. Koostumuksen pitää muistuttaa couscousia.
- Kypsennä hienonnettua kukkakaalia 3 minuuttia mikrossa. Anna kukkakaalin jäähtyä jonka jälkeen purista siitä käsin mahdollisimman paljon nestettä pois.
- Sekoita kukkakaali, kananmuna ja mantelijauhe keskenään. Mausta seos suolalla.
- Levitä kukkakaaliseos leivinpaperin päälle halkaisijaltaan n. 26-27 kokoiseksi ympyräksi. Paista pohja 225-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia kunnes se on kauniin kullanvärinen.
- Nosta pohja pois uunista. Levitä pohjalle tomaattikastike ja asettele ohuet mozzarella viipaleet. Paista täytettyä pohjaa 2 minuuttia.
- Nosta valmis pohja pois uunista ja ripottele sen päälle rucolaa, basilikaa ja kirsikkatomaatteja. Mausta mustapippurilla.
Koko pizzan (n. 720 g ) ravintoarvot:
Energia 395 kcal
Proteiini 34 g
Hiilihydraatti 18 g
Rasva 18 g
Resepti kehitetty bikini fitness kilpailijalle Natalia Belousovalle (http://blogbook.fi/nataliabelousova/)
8 kommenttia
Kauniit siskokset.Kukkakaalipizzapohja on ihana;omaani olen laittanut myös juustoa.
VastaaPoistaKiitos Jael;) Niin, juusto varmasti tekee pohjasta rapeamman. Tässä tapauksessa piti minimoida kaikki rasvat:))
PoistaMikä osa reseptistä on omaa keksintöäsi? Ei ainakaan pizzapohja.
VastaaPoistaHei! Luulen, että suurin osa resepteistä on jo keksitty;)
VastaaPoistaEn todellakaan keksinyt mitään uutta vaan sovelsin ja yhdistelin kalorilaskuri kädessä, että lopputulos sopisi tiettyä dieettiä noudattavalle:)
Kuinka kukkakaalin voisi valmistaa ilman mikroa?
VastaaPoistaHei! ¨
PoistaMikrossa kukkakaalia on tarkoitus keittää hieman, jotta siitä saisi puristettua nesteet pois. Ilman mikroa varmasti paras tapa on keittää kukkakaali hieman höyrykattilassa ja sitten puristaa nesteet. Jos se ei onnistu niin keitä kaali pari minuuttia tosi pienessä määrässä vettä, mutta sitten joudut kunnolla puristamaan siitä nesteet. Jos kaaliin jää liikaa kosteutta niin pohjasta tulee liian pehmeä eikä se kunnolla pysy kasassa.
Millä mantelijauhot voisi korvata? (grahamjauho, vehnäjauho..?)
VastaaPoistaHei!
PoistaMantelijauhojen tarkoitus tässä on pitää ainekset kasassa, eli oikein hyvin voit korvata graham- tai vehnäjauhoilla.