Kylmäsavulohipiirakka tilli-persiljapestolla
keskiviikkona, heinäkuuta 22, 2015
Jostain
syystä kuvittelen, että aika monessa suomalaisessa kodissa pakastimesta löytyy
lehti- tai voitaikinapaketti. Tämä on niitä harvoja eineksiä mitä löytyy meiltäkin
ja sitä voi mielestäni kutsua jopa einesten tähdeksi. Taikina pelastaa jos
ovelle ilmestyy odottamattomia vieraita, kun iskee yllättävä herkkuhimo tai on muuten
vaan nälkä. Taikinan päälle tai väliin voi laittaa melkein mitä tahansa mitä
kaapista löytyy ja herkullinen piirakka on valmis. Suosittelen myös köyhän
miehen pain au chocolat – leivosta, jonka saat käärimällä suklaapalan taikinaan.
Tällä
kertaa meillä voitaikinalevystä syntyi kylmäsavulohipiirakka, joka varmasti
onnistuu vähemmänkin keittiössä viihtyvältä kokilta. Kahdessakymmenessä
minuutissa ja olemattomilla valmisteluilla tämä lopputulos voisi koristaa jopa
monen juhlapöytää, joten suosittelen!
Kylmäsavulohipiirakka tilli-persiljapestolla
500 g valmista lehti- tai
voitaikinaa
1 sitruuna
puolikas punasipulia
ohuina viipaleina
1 tl kapriksia
1 rkl oliiviöljyä
1 dl creme fraichea
n. 150-200 g
kylmäsavulohiviipaleita
1 kananmuna hieman
vatkattuna
suolaa ja pippuria
2 rkl tilliä hienonnettuna
2 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna
1 pieni valkosipulinkynsi
hienonnettuna
1 rkl paahdettuja
pinjansiemeniä
2 rkl raastettua
parmesaania
1 dl oliiviöljyä
suolaa
- Sulata valmis taikina. Jos käytät pienempiä taikinalevyjä, yhdistä ne suorakolmioksi leivinpaperin päälle ja kaulii taikinaa hieman. Taitaa noin 2 cm taikinan reunoista sisäänpäin. Voitele koko taikinalevy hieman vatkatulla kananmunalla ja paista 200-asteisessa uunissa n. 20-25 minuuttia.
- Valmista pesto soseuttamalla tilli, persilja, valkosipuli, pinjansiemenet, parmesaani ja öljy. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla.
- Leikkaa puolet sitruunasta ohuiksi viipaleiksi. Yhdistä kipossa sitruunaviipaleet, punasipuliviipaleet, kaprikset, 1 rkl oliiviöljyä ja purista joukkoon jäljellä jääneestä sitruunasta mehu. Mausta hieman suolalla ja pippurilla.
- Ota valmis taikina pois uunista. Levitä taikinalevyn päälle creme fraiche ja sitruuna-sipuli-kapris sekoitus. (Jos haluat kypsentää lohen voit levittää sen piirakan päälle tässä vaiheessa.)Paista piirakka uunissa kolme minuuttia.
- Nosta valmis piirakka uunista ja koristele kylmäsavulohella ja pestolla.
2 kommenttia
Mietin just kylmäsavulohipiirakkaa viikonlopuksi, oli toinen resepti mielessä mutta saatanpa tarttuakin tähän... Tai sitten voi käydä niinkin, että lähetän isännän juoksemaan piirakat kaupasta ;)
VastaaPoista;) teidän uudessa kotikaupungissa on varmasti kaikenlaisia paikallisia herkkuja, eli ei se viimeinen ole olleenkaan huono vaihtoehto:)
Poista