Pähkinäinen ruisleipä omenoilla ja leipäjuuri
sunnuntai, maaliskuuta 01, 2015
Olen
jo aikaisemmin maininnut, että olen viime aikoina innostunut leivän
leipomisesta. Yllätyin asiasta itsekin koska aikaisemmat kokeillut rajoittuivat
lähinnä helppojen sämpylöiden tekoon. Nykyään jääkaapissani komeilevat kaksi
erilaista leipäjuurta ja kotimme (ja naapureidemme iloksi rappukäytävämme)
tuoksuu tuoreelta leivältä joka viikonloppu. Perheemme leivän kulutus on
kuitenkin aika pieni ja koska en vaan osa valmistaa pieniä määriä ruokaa, myös
sukulaisemme pakastimet alkavat täytyä limpuista.
Olen
innostunut nimenomaan leipäjuureen valmistetusta leivästä ihan vaan sen maun ja
koostumuksen takia, ja sen terveellisyys on tietenkin iso plussa. Juuriakin on
kokeiltu montaa erilaista ja myös pikaversiona. Olen nyt kuitenkin pysähtynyt
Leila Lindholmin Vielä yksi pala!- kirjan juuriin ja leipäresepteihin.
Kokeiltuani muutaman, jokaisen lopputulos on ollut mielettömän hyvä. Ainoa
lisäys, jonka jouduin joihinkin taikinoihin tekemään, on jauhot. Taikina jää
joskus liiankin juoksevaksi lisättyäni vain reseptissä mainitun jauhojen
määrän. Toinen seikka mitä olen ihmetellyt, on leipien koot. Tämä ei ole
mitenkään negatiivinen juttu mutta joskus reseptin mukaiset kaksi leipää,
joiden on tarkoitus mahtua yhdelle pellilliselle, kohoavat järjettömän
kokoisiksi monstereiksi, joita on vaikea saada uunista ulos.
Tästä
tummasta hapanimelästä pähkinäisestä omenaleivästä pidän erityisen paljon ja
siihen on tullut jo jonkinlainen himo. Vaikka tämä ei ole ihan perinteinen
leipäversio, sopii se mielestäni varsinkin aamiaisleiväksi ja juustopöytään.
Pelkäsin, että leivästä tulisi kuiva mutta lopputulos olikin jotain aivan muuta.
Omena antoi mukavasti kosteutta ja leipä säilyi erittäin pitkään tuoreena. Huomasin
vasta leivontavaiheessa, ettei minulla ollut reseptissä mainittua hiivan määrää,
joten leipä ei ehkä kohonnut niin hyvin kuin oli tarkoitus mutta tätä ei
leivistä huomannut.
Ruisjauhoista valmistettu leipäjuuri (n.
1 litra)
Vaihe 1
2 dl
haaleaa vettä
2 ½ dl
ruisjauhoja
1 rkl
juoksevaa hunajaa
Vaihe 2
1 dl
haaleaa vettä
1 dl
ruisjauhoja
Vaihe 3
1 dl
haaleaa vettä
1 dl
ruisjauhoja
- Vatkaa ensimmäisenä päivänä vesi, ruisjauhot ja hunaja vesitölkissä tasaiseksi seokseksi. Peitä tölkki muovikelmulla ja anna seisoa huoneenlämmössä kaksi vuorokautta.
- Lisää kolmantena päivänä vesi ja jauhot. Sekoita tasaiseksi, peitä kelmulla ja anna seisoa huoneenlämmössä vielä vuorokauden.
- Lisää neljäntenä päivänä vesi ja jauhot. Sekoita tasaiseksi, peitä kelmulla ja anna seisoa huoneenlämmössä vielä vuorokauden. Tämän jälkeen voit käyttää juurta tai sulje tölkki kannella (ei liian tiiviisti) ja siirrä se jääkaappiin.
- Jääkaapissa säilytettävää leipäjuurta kannattaa ruokia kerran viikossa sekoittamalla siihen hieman vettä ja jauhoja. Ennen juuren käyttöä kannattaa ruokkia sitä ja siirtää vuorokaudeksi huoneenlämpöön.
Leipäjuuri
ei pidä siitä jos sitä säilytettään lähellä hiivaa. Eli jos säilytät samassa
jääkaapissa hiivaa, kannattaa se laittaa sulkeutuvaan rasiaan.
Pähkinäinen ruisleipä
omenoilla (2 leipää)
30 g
tuorehiivaa
6 dl
haaleaa vettä
2 rkl
suolaa
3 rkl
hunajaa
¾ dl
ruisjauhoista valmistettua taikinajuurta
6 dl
sihtiruisjauhoja (tai tavallisia ruisjauhoja)
2 dl
karkeita ruisjauhoja
4 ½-6 dl
erikoisvehnäjauhoja
200 g
kuorittuja saksanpähkinöitä hieman rouhittuina
2 omenaa
kuorittuna leikattuna n. 1 cm kuutioiksi
- Sekoita hiiva veteen ja lisää suola, hunaja ja taikinajuuri.
- Lisää seokseen ruisjauhot ja vehnäjauhot vähän kerrallaan, Vaivaa taikina yleiskoneessa keskinopeudella noin 10 minuuttia kunnes taikina on kimmoisaa.
- Vaivaa taikinaan pähkinät ja omenakuutiot varovasti käsin.
- Ripottele taikinan päälle hieman jauhoja, peitä liinalla ja anna kohota kulhossa noin kaksinkertaiseksi 1 ½ tuntia.
- Vaivaa taikinaa hieman, jaa kahteen osaan ja leivo soikeiksi limpuiksi. Siirrä ne pellille ja anna kohoa liinan alla vielä 1 ½ tuntia.
- Viillä leipien pintaan viillot terävällä veitsellä ja nosta 250-asteisen uunin keskiosaan. Kaada uunin pohjalle n. 1 dl vettä, niin että leivät saavat rapean pinnan ja alenna lämpö 220-asteeseen. Kypsennä leipiä 35 minuuttia.
8 kommenttia
Juurileivonta on mielenkiintoista ja palkitsevaa. Varsinkin ilmaa hiivaa leivottaessa se on myös yllätyksellistä, koska samoista aineista tehty leipä käyttäytyy ja maistuu erilailaiselta sen mukaan, mitkä hapot juuressa ovat valloillaan ja millaiset leivontaolosuhteet ovat.
VastaaPoistaKokemuksen perusteella vinkkaan, että jääkaapissa säilytettävän juuren määrää kannattaa pienentää. Iso juuri vaatii paljon ruokaa ja on vaikeampi pitää hengissä. Meillä on käytetty sekajuurta, jossa on puolet vehnää ja lisäksi ruista ja täysjyväspelttiä, sitä voi käyttää kaikenlaisiin leipiin.
Totta luimipupu! Mutta yhtään täysin epäonnistunutta leipää en onneksi vielä saanut aikaiseksi. Sekajuuri on hyvä idea!
PoistaIhana leipä! Lämpimänä aikana teen välillä juureen leivottua leipää,etenkin silloin kun kaipaan hapanta ruisleipää,mutta talvella tässä asunnossani on niin kylmä ,ettei se juuri meinaa millään kehittyä,Mutta nyt alkaa taas lämmetä
VastaaPoistaKiitos Jael! Juuri on kyllä ihmeellinen kun välillä suht samoissa olosuhteissa käyttäytyy niin eritavalla.
VastaaPoistaTästäpä tuli inspiraatio laittaa leipäjuuri tulemaan :) Aiemmin olen tehnyt leipää sellaisilla parin päivän pikajuurilla ja hyvääkin siitä on tullut, mutta nyt on jostain syystä homma jäänyt. Voisi ollakin aika kokeilla tällaista pidempää juuriprojektia.
VastaaPoistaItse olen ihan koukussa;) jouduin tappamaan omat juuret ennen lomaa, mutta ensi viikolla taas laitan uuden kasvamaan!
PoistaVoi vitsi, ottaskohan tästä leipäjuuresta itselleen seuraavan projektin... Taatusti hyvää! :)
VastaaPoistaOta ihmeessä! Se on kuitenkin yllättävän helppoa;)
VastaaPoista