Juusto-pekonipiirakka munakoiso-tomaattipaistoksella

lauantaina, toukokuuta 14, 2016


Melkein kaikki meidän perheessä syödyt juustot ovat yleensä kovia ja aika voimakkaan makuisia. Kulutus on aika pientä ja panostamme tässä asiassa enemmän laatuun, mutta sitä huolimatta kaappiin aina kertyy pieniä kannikkaita, joita ei ihan leivän päälle laitaisi mutta ei todellakaan roskikseenkaan. Pienet palat kun raastettuna elävöittävät monenlaisen ruoan. Tämäkin piirakka syntyi jääkaappipuhdistuksen tuloksena. Sieltä löytyi monenlaisia pieniä herkkukääröjä, eikä ne valitettavasti kestää siellä olemista ikuisuutta.

Monenlaiset piirakat rakastavat tällaisia voimakkaan makuisia sekoituksia, tai juustoja ylipäänsä. Ja tietenkin kun kaapista löytyy paketti suolaista pekonia, klassinen quiche on täydellinen vaihtoehto. Koska asun kananmunamaun kammoisen ihmisen kanssa, olen oppinut joko piilottamaan tai vähentämään kananmunan makua. Quichen tapauksessa itsekin pidän, että suurin osa täytteen mausta tulee jostain muusta kuin kananmunasta, jota on monesti tässä piirakassa liikaa. Niinpä yleensä puolitan kananmunien määrän verrattuna klassisiin resepteihin. Pienempikin määrä sitoo tarpeeksi täytteen aineksia, mutta samalla antaa paljon kuohkeutta. Piirakan pohjana on erittäin perinteinen, mutta tosi herkullinen, hieman lehtevä taikina. Lainasin joskus tämän taikinareseptin Gordon Ramsayn kirjasta ja sitä lähtien se on ollut yksi minun ehdottomista suosikeita.

Blogin arkistoissa jo löytyy hieman saman tyyppinen vuohenjuustopiirakka, jonka tarjosin makuja täydentävän tomaattisalaatin kera. Niinpä tälläkin kertaa piti keksiä jonkinlainen lisuke. Balsamiviinietikalla maustettu paistettu munakoiso ja tomaatit tuntuivat oikein hyvältä vaihtoehdolta ja varmasti toimisivat monen muunkin ruoan kylkiäisenä, joten annoksen voi rohkeasti tuplata ja säilyttää tahna jääkaapissa.


Tästähän tuli loistava iltapalapiirakka, jota ei todellakaan hävettäisi viedä kyläänkään. 


Juusto-pekonipiirakka munakoiso-tomaattipaistoksella


Piirakkapohja

225 g vehnäjauhoja
150 g voita pieninä paloina
ripaus suolaa
4-6 rkl kylmää vettä
1 kananmuna

Juustotäyte

1 pkt pekonia 170 g paistettuna
4 dl raastettua voimakkaanmakuista juustoa (ei kermaista)
4 dl kermaa
2 kananmunaa
ripaus jauhettua muskottipähkinää
1 rkl Dijon sinappia
suolaa ja pippuria

Munakoiso-tomaattilipaistos

1 rkl oliiviöljyä
1 sipuli ohuina viipaleina
puolikas keskikokoista munakoisoa
2-3 tomaattia kuutioina
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
puolikas punaista chiliä hienonnettuna, siemenet poistettuna
0,5 tl jauhettua juustokuminaa
1 rkl tomaattisosetta
1,5 rkl balsamiviinietikka
1 rkl ruokosokeria
suolaa ja pippuria.

kourallinen rucolaa
  • Valmista ensin taikinapohja. Sekoita jauhot ja kylmä voi tehosekoittimella tai käsin murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon hieman rikottu kananmuna ja vesi ja sekoita nopeasti yhtenäiseksi taikinaksi. Älä vaiva taikinaa liikaa. Painele taikinasta pieni levy, kääri kelmuun ja anna seisoa jääkaapissa n. 20-30 minuuttia.
  • Ota taikina jääkaapista ja kauli n. 3mm paksuiksi levyksi. Aseta levy voideltuun n. 26-27 cm kokoiseen piirakkavuokaan. Tee taikinaan muutama reikä haarukalla ja peitä taikina folioarkilla. Kaada folion päälle vuokaan kuivia herneitä ja paista 200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Tyhjennä vuoka herneistä, nosta folio pois ja paista piirakka vielä 5 minuuttia.
  • Leikkaa pekoniviipaleet pieniksi suikaleiksi ja paista pannulla tai uunissa rapeiksi. Valuta kypsät pekonit talouspaperin päällä. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään ja mausta tarpeen mukaa. Kaada seos taikinapohjan päälle ja kaada taikinapohjan päälle. Paista 170-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia kunnes täyte on hyytynyt.
  • Valmista kasvislisuke. Leikkaa munakoiso viipaleiksi ja mausta hieman suolalla. Anna seisoa vartin verran.
  • Lämmitä öljy pannulla. Paista ohuet sipuliviipaleet hieman pehmeiksi ja lisää joukkoon valkosipuli ja chili. Paista minuutin verran. Lisää joukkoon tomaattisose ja paista vielä pari minuuttia.
  • Pyyhi munakoisoviipaleet talouspaperilla kuiviksi, leikkaa kuutioiksi ja lisää pannulle. Paista muutama minuutti ja lisää tomaatit. Mausta juustokuminalla, suolalla ja pippurilla. Kaada pannulle balsamiviinietikka ja ruokosokeri, sekoita. Paista kasviksia muutaman minuutin kannen alla kunnes munakoiso on kypsä ja maku on tasaantunut. Tarkista maku, mausta tarvittaessa ja anna jäähtyä.
  • Tarjoa lämmin piirakka kasvislisukkeen ja rucola lehtien kera 

You Might Also Like

0 kommenttia

Instagram