Meat & Fire bloggaajien tyyliin
tiistaina, toukokuuta 24, 2016
Kun
puolitoista vuotta sitten aloitin bloggamisen en aavistanutkaan mihin ryhdyin.
Kuvittelin, että postailen reseptejä silloin kun lastenhoidosta ehdin lähinnä
itseäni ja kavereita varten, ja olisin tyytyväinen jos edes joku vieras joskus
eksyisi minun arkistoihin. Näinhän se alussa menikin, enkä silloin tiennyt mitä
kaikkea tämä bloggaaminen voi oikeasti tuoda mukana. Nykyään hirveä määrä
(ainakin minun mittapuun mukaan) ihmisiä käy lukemassa minun reseptejä, joita
on julkaistu jopa aikakausilehdissä, puhumattakaan hurjasta, jonkun ihanan
ihmisen suosituksesta legendaariseksi tulleella Vauva.fi – keskustelupalstalla.
En ikinä kuitenkaan arvannut kuinka loistavia ihmisiä tapaan tässä yhteydessä
ja mihin kaikkiin mielettömiin tilaisuuksiin pääsisin osallistumaan. Niihin on
mahtunut hienoja ja vaatimattomampia, mielenkiintoisia ja joskus täysin
hyödyttömiä ja tylsiä tilaisuuksia. Viime perjantaina taas pääsin osallistumaan
tilaisuuteen, mistä en välttämättä olisi halunnut lähteä pois ollenkaan.
Kaikkiäitini reseptit – blogin takana oleva aina mieletön Nanna on järjestänyt
bloggaaja Meat & Fire tilaisuuden, jossa ehkä ainoa vika oli se, että
suurin osa osallistujista tulivat autoilla, ja lisäksi paikaksi olisi voitu
valita jonkun ihanan mökin terasseineen järvi suomen maisemissa. HK:n näyttökeittiössä
järjestettyä tilaisuutta olivat isännöimässä HKScan Pro, Dieta Oy ja Unilever Finland ja Pilsner Urquel. Vaikka luvassa oli koulutus, viiden minuutin
esityksen jälkeen alkoi kokki räppi soimaan, porukka laittoi essut päälle ja
ruvettiin kokkaamaan. Mistä muusta voi ruokabloggaaja tulla iloisemmaksi?! Ja
mitä mahtavaa porukkaa siellä olikaan! Vaikka suurimman osan bloggaaja
osallistujista tunsinkin jo entuudestaan, joukkoon mahtui uusia mahtavia
tuttavuuksia ja tietenkin kaikki vieraanvaraiset isännät ja emännät. Siinä ei
paljon jäätä tarvinnut rikkoa, vaan jutut luistivat kuin oltaisi tehty tätä
ennenkin yhdessä. Siinä pienissä ryhmissä ammattilaisten ohjauksen alla
kokkasimme brasilialaisia lisukkeita, grillasimme lihaa ja valmistimme
italialaista porchettaa, josta minun onkin pakko aloittaa.
Porchetta,
se italialainen herkkurulla, jossa porsaankylki täytetään porsaanlihalla ja
mausteilla. Ensimmäisen kosketuksen siihen saimme heti tilaisuuden alussa, kun
meille tarjottiin marinoidulla punasipulilla ja sinapilla maustettu
porchetta-leipä. Voi että kun se oli hyvää! Niin hyvä, että kylkiäisenä minulle
maistui myös Pilsner Urquel – olut, minulle joka ei juo olutta missään
tilanteessa. En tiedä oliko tähän poikkeukseen normaalista makutottumuksista
super herkullinen annos vai lempeä oluen maku. Tämän possurullan
valmistamissaloihin meitä opasti Risto Mikkola, jolta ei muuten jutut ihan heti
lopu. Valmistus vaikutti tai onkin aika helppoa ja yksinkertaista, ehkä narulla
sidontaa lukuun ottamatta, mutta minä tietenkin onnistuin siinäkin poiketa
hieman ohjeista, jonka seurauksena rullasta, jonka lempeästi kutsuin possu
vauvaksi, tuli hieman kookkaampi yksilö. Porsaan liha oli luonnollisesti
kuuluisaa HK Rypsiporsasta, joka on tutkitusti terveellisempi vaihtoehto
lihasyöjän lautaselle. Rypsillä ruokitun porsaan liha sisältää tavallista lihaa
enemmän pehmeitä rasvoja ja erityisesti omega 3-rasvahappoja. Tämä oli minulle
henkilökohtaisesti varsin ajankohtainen tieto juuri lääkäriltä nuhteita
saaneena kohonneista kolesteroliarvoista.
Uuden ruokintamallin ansiosata HK Rypsiporsas on jatkossa myös GMO vapaa,
koska eläinten ruokinnassa käytetty soija korvataan rypsillä ja muilla
kotimaisilla valkuaisen lähteillä. Porchetta kuitenkin tuli valmiiksi minunkin
osalta, pakattua ja vietyä kotiin miestäni ilahduttamaan. Se on muuten
erinomainen herkku, joka valmistuu itsestään uunissa kokin nukkuessa ja sen
pintaa paistaessa grillissä voi saada aikamoisen wau-efektin monissa
grillijuhlissa. Joten jossain vaiheessa kesää yritän saada tämän loistavan reseptin
tännekin.
Liha
oli muutenkin päivän tähti. Sitä
valmistettiin jykevässä valitettavasti enemmäkseen ammattilaiskäyttöön
tarkoitettu Mibrasa – hiiligrillissä ja kieltämättä tuli hetki kun toivoin,
että asuisin jossain muualla kun keskellä kaupunkia kerrostalossa. Tosin 400 kg
painava grilli olisi ehkä hieman liikaa omakotitalon pihalle, mutta hiilen
antamaa makua täydellisesti paistetussa pihvissä on vaikea voittaa. Tämä
hillitön grilli oli varsinainen tehdas, johon mm. mahtuu 60 hampurilaispihviä
kerralla, monen muun lisäksi. Brasilialainen kuvepaisti valmistui melkein
itsestään, ulkofileepihvit paksulla rasvalla tirisivät täydellisiksi ja sitten
broilerin koipireidet. Hieman ihmettelin, kun todellinen grillimestari Dietan asiantunteva Vesa Saaristo heitteli niitä grilliin, ihan sellaisinaan. Ilman
suolaa, pippuria, siitä vaan grilliin. En vielä silloin tajunnut, että näistä
koipireisistä tulisi päivän herkullisin annos, mehevä ja makua täynnä, vaikka
ei edes suolaa käytetty. Unohtakaa ihmiset hyvät ne hienot sähkögrillit, ja
kaivakaa pallogrillit esiin, niissä raaka-aineet pääsevät todellisiin oikeuksiinsa.
Hiili vaatii malttia mutta tulos on sen arvoinen. Ei riittänyt, että tämä oli
ehkä paras maistamani kana, vaan se sai kastikkeekseen sellaisen syntisen
herkun minkä kanssa uppoisi huonompikin pihvi, kanannahasta valmistetun
kastikkeen, joka ehdottomasti menee kokeilulistalle.
Unohdin
mainita, että espanjalaista porchettaa lukuun ottamatta menumme edusti makua
täynnä olevaa Brasiliaa. Unilever Food Solutions mauissa oli tänä vuonna
teemana – Taste of the exotic Brazil. Yrityksen kokit tekivät opetusmatkan
tähän makujen sulatusuuniin ja toivat herkullisia reseptejä ja vinkkejä moneen
ravintolaan ympäri Suomea. Herkulliset
juustopallot ja monenlaiset kastikkeet koristivat meidän pöytää ja tietenkin
melkeinpä meidän valmistamia. Ja vaikka moni meistä on kuvitellut, että jälkiruoalle
ei lihaähky anna tilaa, yllätys yllätys jälkiruokavatsa ilmoitti sopivasti
omasta olemassaolostaan ja banaanipiirakka, kookos panna cotta ja kinuski
popparit kruunasivat tämän melkein täydellisen aterian.
Siinä
se päivä vierähti. Joitakin odottivat lapset kotona, kaukomatkalaisten piti
ehtiä junaan, mutta halusimme illan vielä jatkuvan. Parkkipaikallekin piti
jäädä hengailemaan. Olen oppinut paljon, syönyt paljon ja nauranut paljon, mitä
muuta se ihminen tarvitsee?!
Kiitos
päivästä ja erinomaisista järjestelyistä Risto Mikkola ja Janne Leppänen (HKScan Pro), Vesa Saaristo
(Dieta Oy), Petri Nygård (Unilever Finland Oy), ja tietenkin Nanna (Kaikkiäitini reseptit) ja muut ihanat kanssabloggaajat : Beach house kitchen, Campasimpukka, Habanerokitchen, Kaikki äitini reseptit, Kamera & Kauha, Kananpoikien Bistro, Tinskun keittiössä, Veera R Queen Of Delicious.
6 kommenttia
Oli ihan älyttömän hauska päivä ja oli tosi mukava tavata!
VastaaPoistaSamoin! Kiitos seurasta ja jutuista;)
PoistaHahah, eikö me hengailtu siinä parkkiksella kohtuullisen pitkään myös ENNEN tilaisuutta!
VastaaPoistaIhana Mama kun tulit, tätä muistellaan vielä pitkään ja ainakin joka kerta kun tehdään porchettaa!
Oli aidot pidot!
Se ennen tilaisuutta hengailu vain nosti odotusarvon! Eikä turhaan:) Odotan jo vol.2 ;)
PoistaNäitä lihallisia kestejä onkin mukava muistella, kun tulevat viikot kevennellään kasviksilla! Ja taas sitä naurun määrää, seuraavalla kerralla jatkot ehdottomasti agendalle!
VastaaPoistaSamaa mieltä! Onneksi ei ole hiiligrilliä niin käy helpommin ;) Ja ehdottomasti pian uudestaan!
Poista