Kokonainen kana à la Kiev

lauantaina, toukokuuta 21, 2016


Toisin kun Etelä-Euroopan kaverit, suomalaiset eivät taida suosia kokonaista kanaa tai edes broileria ruoanlaitossa. Liene mikä on se syy, koska ainakin viime aikoina hintakin alkaa olla kohdillaan. Mitenkään tilastoihin tutustumatta tuntuu, että kun hunajamarinoidut broilerisuikaleet alkoivat väistyä, niin broilerin rinta valloitti ruokapöydät, mielellään vielä se ohuempi leikeversio, joka valmistuu ehkä kolmessa minuutissa. Sekö on se hieman teennäinen syy, ikuinen kiire? Kyllähän kokonaisen linnun valmistaminen vie aikansa, mutta enimmäkseen siihen kuuluu passiivista kokkailua odotellessa tipun valmistuessa uunissa. Lopputulosta ei kuitenkaan minuuttipihviin voi verrata. Mehevyys ja kunnon täyteläinen maku vievät ruokailijoita eri paikkaan, ja kuinka näyttäväkin ruoka se on. Se kruunaa monet illallispöydät ja varmasti tekee vaikutuksen vierailijoihin. Ok, kokonaisen kanan syöntiin liittyy yksi seikka, mitä jotkut pitävät sopimattoman. Nimittäin käsin syöminen. Joillekin se voi olla ahdistava kokemus, joka on kaikkia käytös- ja hygieniatapoja vastaan. Näitä ihmisiä neuvon pysymän tiukasti valmiiksi marinoiduissa rintaleikeissä.


Kiovan kana on klassinen annos, jonka äitini tekemää versiota joskus rakastin. Tähän väliin on pakko mainita, että lyhyen nettikatselmuksen jälkeen selvisi, että ruoan alkuperällä ei ihan välttämättä ole mitään yhteistä Kiovan kanssa, vaan annos on tuttu niin itä-Euroopan kuin ranskan keittiöissä erilaisilla nimivariaatioilla. Valkosipuli-yrttivoilla täytetty paistettu kananrinta on herkullinen ruoka, mutta en ainakaan itse jaksaisi varsinkaan arkena aloittaa täyttämisrumbaa. Ja vähemmän keittiössä viihtyvälle se voi olla aikamoinen kynnys. Tässä vaiheessa tullaan takaisin kokonaiseen kanaan, joka harvemmin paistettuna epäonnistuu. Kun kuuman mehevän kananpalan päälle laitetaan ohut siivu maustevoita à la Kiev, herkullinen maku leviää minuutissa ja jopa tuoksu on vastustamaton. Mikä voi olla ihanampaa ruoka viikonlopun perhepäivälliselle tai arkeen. Ja yleensä kaikilla perheenjäsenillä on omat lempi kananosat, joten tuskin kanasta jää mitään jäljelle. 


Kokonainen kana à la Kiev

1 kokonainen kana (n. 1,3 kg)
1 tl savupaprikajauhetta
suolaa, pippuria

100 g voita
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 rkl sitruunanmehua
kourallinen lehtipersiljaa hienonnettuna

 • Valmista maustevoi sekoittamalla huonelämpöiseen voihin valkosipuli, sitruunanmehu ja persilja. Sekoita tasaiseksi tahnaksi ja kääri voi kelmuun muotoilleen pienen pötkön. Siirrä jääkaappiin.
 • Pyyhkäise kana sisältä ja päältä talouspaperilla. Leikkaa jäähtyneestä maustevoista ohuita siivuja ja työnnä ne varovasti sormin kananrinnan nahan alle. Mausta kana sisältä suolalla. Hiero savupaprikajauhe, suola ja pippuri kanannahkaan.
 • Nosta kana uunipellille rintapuoli ylöspäin ja paistaa 225-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Nosta kana uunista ja käännä rintapuoli alaspäin. Valele samalla kana valuneella nesteellä käyttäen lusikkaa. Paista toiset 20 minuuttia ja käännä kana taas kerran, niin että rintapuoli on ylöspäin. Valele kana taas nesteellä ja paista vielä 15-20 minuuttia.
 • Nosta kana uunista ja anna seisoa viitisen minuuttia. Leikkaa kuuma kana paloiksi vadille ja laita päälle ohkaisia maustevoisiivuja. Tarjoa esimerkiksi paistettujen perunoiden kanssa.You Might Also Like

2 kommenttia

 1. Täällä yksi kokonaisen kanan puolesta liputtaja! Vaikka ei varmaan yllätä :) Minusta kokonaiset linnut ovat nostaneet vähän suosiotaan viime vuosina, mutta tunne voi toki johtua siitä, että itse tykkään niistä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Ja hienoa, että nykyään saa myös kotimaista kanaa eikä vain ranskalaisia pakasteita.

   Poista

Instagram