Kokonainen kana à la Kiev
lauantaina, toukokuuta 21, 2016
Toisin
kun Etelä-Euroopan kaverit, suomalaiset eivät taida suosia kokonaista kanaa tai
edes broileria ruoanlaitossa. Liene mikä on se syy, koska ainakin viime aikoina
hintakin alkaa olla kohdillaan. Mitenkään tilastoihin tutustumatta tuntuu, että
kun hunajamarinoidut broilerisuikaleet alkoivat väistyä, niin broilerin rinta
valloitti ruokapöydät, mielellään vielä se ohuempi leikeversio, joka valmistuu
ehkä kolmessa minuutissa. Sekö on se hieman teennäinen syy, ikuinen kiire? Kyllähän
kokonaisen linnun valmistaminen vie aikansa, mutta enimmäkseen siihen kuuluu passiivista
kokkailua odotellessa tipun valmistuessa uunissa. Lopputulosta ei kuitenkaan
minuuttipihviin voi verrata. Mehevyys ja kunnon täyteläinen maku vievät ruokailijoita
eri paikkaan, ja kuinka näyttäväkin ruoka se on. Se kruunaa monet
illallispöydät ja varmasti tekee vaikutuksen vierailijoihin. Ok, kokonaisen
kanan syöntiin liittyy yksi seikka, mitä jotkut pitävät sopimattoman. Nimittäin
käsin syöminen. Joillekin se voi olla ahdistava kokemus, joka on kaikkia
käytös- ja hygieniatapoja vastaan. Näitä ihmisiä neuvon pysymän tiukasti
valmiiksi marinoiduissa rintaleikeissä.
Kiovan
kana on klassinen annos, jonka äitini tekemää versiota joskus rakastin. Tähän
väliin on pakko mainita, että lyhyen nettikatselmuksen jälkeen selvisi, että
ruoan alkuperällä ei ihan välttämättä ole mitään yhteistä Kiovan kanssa, vaan
annos on tuttu niin itä-Euroopan kuin ranskan keittiöissä erilaisilla
nimivariaatioilla. Valkosipuli-yrttivoilla täytetty paistettu kananrinta on
herkullinen ruoka, mutta en ainakaan itse jaksaisi varsinkaan arkena aloittaa
täyttämisrumbaa. Ja vähemmän keittiössä viihtyvälle se voi olla aikamoinen
kynnys. Tässä vaiheessa tullaan takaisin kokonaiseen kanaan, joka harvemmin
paistettuna epäonnistuu. Kun kuuman mehevän kananpalan päälle laitetaan ohut
siivu maustevoita à la Kiev, herkullinen maku leviää minuutissa ja jopa tuoksu
on vastustamaton. Mikä voi olla ihanampaa ruoka viikonlopun perhepäivälliselle
tai arkeen. Ja yleensä kaikilla perheenjäsenillä on omat lempi kananosat, joten
tuskin kanasta jää mitään jäljelle.
Kokonainen kana à la Kiev
1
kokonainen kana (n. 1,3 kg)
1
tl savupaprikajauhetta
suolaa,
pippuria
100
g voita
1
valkosipulinkynsi hienonnettuna
2
rkl sitruunanmehua
kourallinen
lehtipersiljaa hienonnettuna
- Valmista maustevoi sekoittamalla huonelämpöiseen voihin valkosipuli, sitruunanmehu ja persilja. Sekoita tasaiseksi tahnaksi ja kääri voi kelmuun muotoilleen pienen pötkön. Siirrä jääkaappiin.
- Pyyhkäise kana sisältä ja päältä talouspaperilla. Leikkaa jäähtyneestä maustevoista ohuita siivuja ja työnnä ne varovasti sormin kananrinnan nahan alle. Mausta kana sisältä suolalla. Hiero savupaprikajauhe, suola ja pippuri kanannahkaan.
- Nosta kana uunipellille rintapuoli ylöspäin ja paistaa 225-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Nosta kana uunista ja käännä rintapuoli alaspäin. Valele samalla kana valuneella nesteellä käyttäen lusikkaa. Paista toiset 20 minuuttia ja käännä kana taas kerran, niin että rintapuoli on ylöspäin. Valele kana taas nesteellä ja paista vielä 15-20 minuuttia.
- Nosta kana uunista ja anna seisoa viitisen minuuttia. Leikkaa kuuma kana paloiksi vadille ja laita päälle ohkaisia maustevoisiivuja. Tarjoa esimerkiksi paistettujen perunoiden kanssa.
2 kommenttia
Täällä yksi kokonaisen kanan puolesta liputtaja! Vaikka ei varmaan yllätä :) Minusta kokonaiset linnut ovat nostaneet vähän suosiotaan viime vuosina, mutta tunne voi toki johtua siitä, että itse tykkään niistä ;)
VastaaPoistaTotta! Ja hienoa, että nykyään saa myös kotimaista kanaa eikä vain ranskalaisia pakasteita.
Poista