Massaman curry kanalla
sunnuntai, maaliskuuta 06, 2016
Erilaiset
thaimaalaiset kastikeruoat ovat minun suurta herkkua. Ne ovat se ensimmäinen
vaihtoehto thaimaalaisissa ravintoloissa, vaikka suurin osa niistä on monet
kerrat maistettu ja valmistettu kotikeittiössäkin. Täyteläisten, makuja täynnä
olevien kastikkeiden kaveriksi en kaipaa edes riisiä, keiton tapaan lusikalla
on minun tapa syödä currya. Massaman curry on kuitenkin jäänyt paljon
vähemmälle huomiolle kuin suosikkini vihreä-, punainen- ja panang curryt. Syvä
Massaman curry poikkeaa jonkun verran edellä mainituista. Vaikka ainakin tässä
minun versiossani tahnassa on toki käytetty thaimaalaisen ruoan perusteisiin
kuuluvia sitruunanruohoa, kalakastiketta, galangalia ja limeä, niiden lisäksi
makua on tullut mm. kardemummasta, tähtianiksesta ja kanelista, jotka edustavat
minulle enemmän Intian alueen tai jopa Lähi-idän makuja. Mutta kun näitä kahta
mauste cocktailia yhdistelee, niin lopputuloksena on paksu, herkullinen,
tasapainoinen, makua täynnä oleva kastike, joka täydellisesti yhdistää
mausteiden eri makumaailmat.
Kaiken
tämän kehumisen jälkeen herää kysymys, miksiköhän tämä kastike ei ole päässyt
minun suosikkien listalle aikaisemmin. Vastaus on helppo, peruna. Ravintoloissa
maistamani ja näkemäni Massaman curry annokset sisältävät aika paljon perunaa,
mielestäni aivan liikaa. En ole mikään perunan totaalinen kieltäjä, mutta se ei
mielestäni ole yksi niistä täydellisistä curry täytteistä. Ja tietenkin kun
kerrankin uskalsin valmista kastiketta itse, niin peruna oli jäämässä kokonaan pois.
Päätin kuitenkin lisätä sitä pieninä kuutioina, jotta se voisi toimia enemmän
suurusteena. Näin sitä ei melkein edes huomannut ja meille tuli uusi vakio
kastikeruoka. Niille, jotka eivät normaalisti harrasta aasialaisia makuja
omassa keittiössä, reseptin ostoslista saattaa vaikuttaa pitkältä ja oudolta,
mutta jos näitä ihania mausteita raaskit hankkia, niin ne kyllä riittävät
moneksi, moneksi herkulliseksi padaksi.
Massaman curry kanalla
2
rkl rypsiöljyä
1
iso punasipuli ohuina suikaleina
500
g broilerin paistia tai rintaa ohuina viipaleina
1
kuorittu peruna, pieninä kuutiona
2,5
dl kanalientä tai vettä
4
dl kookosmaitoa
2
tomaattia kuorittuna, isoina paloina
6
kaffirlimetinlehtiän
1-1,5
rkl raastettua palmusokeria
2
rkl soijakastiketta
3-4
rkl kalakastiketta
0,5-1
limemehua
iso
kourallinen tuoreen Thai basilikan lehtiä
kourallinen
hienonnettuja paahdettuja maapähkinöitä
(1
punainen chili hienonnettuna, siemenet poistettuna)
Massaman curry – tahna
¼
tl kardemummasiemeniä
1
tl juustokuminasiemeniä
5
kokonaista neilikkaa
2
tähtianista
1
tl kokonaisia valkopippuria
0,5
jauhettua kanelia
2
tl chilihiutaleita
2
rkl rypsiöljyä
pieni
kourallinen kuorittuja maapähkinöitä
5
valkosipulinkynttä viipaleina
6
kaffirlimetinlehtiä viipaleina
30
g galangal juurta, kuorittuna, viipaloituna
2
sitruunaruohon palkoa viipaleina, käyttää vain valkoista osaa
1
tl thaimaalaista raputahnaa
2
rkl kalakastiketta
0,5
tl jauhettua muskottipähkinää
2
rkl palmusokeria raastettuna
- Aloita valmistamalla curry tahna. Paahda kaikkia tahnan kuivia mausteita pari minuuttia kuivalla pannulla. Hienonna mausteet huhmarissa tai pienessä tehosekoittimessa. Lisää joukkoon loput ainekset ja hienonna tahna tasaiseksi.
- Lämmitä 2 rkl öljyä isossa kannellisessa kasarissa ja kuullota sipulit pienellä lämmöllä n. 10 minuuttia. Lisää pannulle Massaman curry- tahna ja paistaa sekoittaen 3-5 minuuttia.
- Lisää joukkoon broilerin palat, perunakuutiot, kanaliemi, kookosmaito, tomaatit, kaffirlimetinlehdet, palmusokeri, soijakastike ja kalakastike. Keitä kastiketta kannen alla 15-20 minuuttia. Jos käytät broilerin rintaa varo, ettei liha kuivu. Ota pata pois lämmöstä.
- Lisää kastikkeeseen puolet pähkinöistä, thai basilikan lehdet, ja mausta limemehulla, tarkista maku.
- Koristele annos jäljelle jääneellä pähkinärouheella ja halutessa punaisella chilillä. Tarjoa riisin kera.
2 kommenttia
No niin, tää on taas tätä telepatiaa. Mietin juttua lukiessani, että mulla massaman on jäänyt muiden curryjen varjoon perunan vuoksi, ja mitähän luenkaan sitten seuraavasta kappaleesta? ;D Tulipa currynhimo!
VastaaPoista:)) Eihän perunassa ole mitään vikaa mutta ei se curryssä oikein maistu. Tässä pieninä kuutioina sitä ei edes huomannut!
Poista