Porkkana-appelsiinikeitto kevyellä yrttikastikkeella
sunnuntai, helmikuuta 14, 2016
Meinasin
jo kirjoittaa otsikoksi Raikas aurinkoinen keitto mutta pysähdyin, onneksi.
Siinä oli mielestäni hieman tekopirteä tätimäinen sävy, johon en ihan heti
suostu samaistumaan. Ainakaan vielä! Porkkanan ja appelsiinin yhdistäminen
sosekeitossa ei todellakaan ole mikään uutuus ja netti vilisee aurinkoisia
keittoja moneen makuun. Itselläni oli tarkoitus valmista hieman keveämpää versiota,
joten jätin täyttävän perunan pois ja peston vaihdoin erittäin kevyeeseen yrttikastikkeeseen,
mitä vois käyttää useamminkin, koska harvemmin lisätty öljy hirveästi makua
antaa. Tasapainokseen makuja lusikallinen creme fraichea on kuitenkin ehdoton
lisä.
Porkkana-appelsiinikeitto kevyellä yrttikastikkeella 6:lle
800
g porkkanoita
1
sipuli hienonnettuna
1
l kana- tai kasvislientä
kolmen
appelsiinin mehu (n. 4 dl)
1
rkl oliiviöljyä
6
kuivatun kinkun tai pekonin siivua
suolaa
ja pippuria
creme
fraichea tarjoiluun
2
rkl hienonnettua kevätsipulia
1
nippu lehtipersiljaa
suolaa
1-2
rkl kylmää vettä
- Levitä kinkkuviipaleet uunipellille ja paista 175-asteisessa uunissa rapeiksi.
- Lämmitä tilkka öljyä isossa kattilassa ja kuullota hienonnettu sipuli.
- Kuori porkkanat ja pilko pienemmiksi paloiksi. Lisää porkkanat kattilaan, mausta hieman suolalla ja pippurilla ja paista sipuleiden kanssa n. 10 minuuttia. Lisää joukkoon liemi ja keitä kannen alla, kunnes porkkanat ovat pehmeitä. Soseuta keitto esim. sauvasekoittimella. Lisää joukkoon appelsiinimehu ja sekoita. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa.
- Kiehauta mahdollisimman pienessä kattilassa n. 2 dl vettä ja lisää siihen kevätsipuli ja lehtipersilja. Keitä pari minuuttia ja jäähdytä yrtit jääkylmässä vedessä. Mausta yrtit suolalla, 1-2 rkl kylmää vettä ja soseuta sauvasekoittimella löysäksi tahnaksi.
- Annostele keitto lautasille, rouhenna päälle paistettua kinkkua ja mausta yrttikastikkeella ja creme fraichea.
0 kommenttia