Niin helppoa- punasipulipiirakka Aura-juustolla
sunnuntai, helmikuuta 21, 2016
Lehtitaikina,
tuo monen kahvipöydän pelastaja. Pakastettu lehti- tai voitaikina on niitä
harvoja puolivalmisteita, joita ostan kaupasta ilman syyllisyyden tunnetta.
Pakastimestani tulee aina löytymään ainakin yksi taikinapaketti. Harva pystyy
valmistamaan jotain vastaavaa siedättävässä ajassa, eikä tämän taikinan
monipuolisuudestakaan voi olla montaa mieltä. Lehtevän taikinan ansiosta moni
meistä tuntee itsensä kunnon leipuriksi joulutorttuja tai nakkikääröjä
valmistaessaan, ja monelle lapselle se voi olla tie ensimmäiseen
leivontakokemukseen. Eli pakko myöntää, etteivät ne kaikki teollisesti valmistetut
ruoat olekaan niin pahoja, vaikka olenkin aktiivinen itse tehdyn ruoan
puolestapuhuja.
Hieman
karamellisoitu punasipuli maistuu minulle aina, ja sitä valmistellessa
lisukkeeksi onkin aina houkutus napostella sitä sellaisenaan. Voimakkaan makuisen
sipulin, sokerin ja happaman balsamiviinietiikan yhdistelmä on pettämätön,
mutta piirakassa sen yhdistäminen suolaiseen aurajuustoon tuo hieman
asennettakin. Kannattaa kokeilla!
Punasipulipiirakka Aura-juustolla
300 g lehtitaikinalevyjä
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
n. 400 g punasipulia
ohuina viipaleina
1 tl kuivattua timjamia
1,5 dl punaviiniä
2 rkl balsamiviinietikkaa
0,5 dl ruokosokeria
suolaa ja pippuria
n. 90 g Aura-juustoa
1 kananmuna hieman
vatkattuna
0,5 rkl paahdettuja
pinjansiemeniä
kourallinen rucolan lehtiä
- Kuumenna pannussa oliiviöljy sekä voi ja lisää punasipuliviipaleet. Mausta sipulit kevyesti suolalla ja timjamilla. Paista miedolla lämmöllä noin vartti, kunnes sipulit ovat pehmeitä.
- Lisää sipuleihin punaviini ja paista hieman kovemmalla lämmöllä, kunnes viini on haihtunut. Lisää sen jälkeen balsamiviinietikka ja sokeri, ja paista noin viisi minuuttia, kunnes sipuli on karamellisoitunut ja maku tasaantunut. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Anna sipuleiden jäähtyä.
- Aseta uunipellille 3-4 sulanutta lehtitaikina levyä ja kiinnitä ne yhteen hieman puristelemalla. Kauli taikinalevyä tarvittaessa hieman. Levitä taikinan päälle tasaisesti sipulihilloke ja rouhi päälle Aura-juustoa. Voitele halutessasi taikinan reunat hieman vatkatulla kananmunalla ja paista piirakka 225-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.
- Ripottele valmiin piirakan päälle pinjansiemenet ja rucolan lehdet.
0 kommenttia