Satay porsaanvartaat
torstaina, heinäkuuta 28, 2016
Olen
parin viikon aikana joutunut hieman kateellisena seuraamaan suomalaisten
bloggaajien hehkutuksia, onpas metsässä paljon sitä ja tätä. Metsäsienet ja
mustikat valloittavat pöydät ja toivon vaan, että hyvä satokausi jatkuisi vielä
muutaman viikon. Molemmat kun kuuluvat omiin suosikkeihin ja poimintaprosessikin
ehdottomasti kuuluu kesärientoihin, vaikka muutaman vuoden takainen punkkiepisodi
hieman säikäyttikin. Loppu hyvin kaikki hyvin, mutta ihan vaan ajatus siitä,
että se kaveri asui minussa tietämättäni, nostaa vielä nykyäänkin metsäretkien
varustelutason ihan eri asteelle. Metsäretkiä siis odotellessa!
Itse
lämmittelen vielä muutaman päivän etelän auringossa ja nautin muiden
valmistamista espanjalaisista herkkuista, joten tämä resepti on otettu
arkistoista. Grillikausi kun vielä toivottavasti kestää muutaman viikon, niin
possuvartaat satay kastikkeella ovat hyvinkin sesongissa. Itse en
maapähkinöistä välitä olleenkaan, mutta aasialainen mausteinen satay kastike on
tarina erikseen, sitä voisin syödä vaikka lusikalla ihan sellaisenaan. Tyyliä
kastikkeen valmistamiseen on erilaisia, riippuen mistä päin maailmaa resepti on
saanut vaikutteita. En ole asiaan niin perehtynyt, että voisin kertoa
eroavaisuuksista laajemmin, joten sanon vaan, että tässä on herkullinen ja
helposti valmistettava kastike, joka kelpaisi muunkin kaveriksi kuin possun.
Porsaan niska tai kansan kesken paremmin kassler nimellä tunnettu osa on
mielestäni parhaita grilliin sopivia lihoja, toki rasvakammoisille se ei ole
välttämättä paras vaihtoehto. Ja tietenkin grillin antamat aromit parantavat
lihan kuin lihan.
Satay porsaanvartaat (4-6:lle)
4
valkosipulinkynttä hienonnettuna
2
banaanisalottisipulia hienonnettuna
peukalon
kokoinen pala inkivääriä hienonnettuna
1
punainen chili hienonnettuna (poista halutessa siemenet)
0,5
tl paprikajauhetta
1
tl jauhettua korianteria
1
tl jauhettua juustokuminaa
3
rkl kecap manis makeata soijakastiketta
1
rkl soijakastiketta
1
rkl kalakastiketta
1-1,5
limen raastettu kuori ja mehu
1
rkl ruokosokeria
250
g rouheista maapähkinävoita
500
g porsaan niskaa
- Sekoita kaikki ainekset paitsi liha tehosekoittimessa tahnaksi.
- Leikkaa liha 3-4 cm kuutioiksi ja sekoita joukkoon puolet satay kastikkeesta. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään kolme tuntia.
- Siirrä loput kastikkeesta pieneen kattilaan, lisää joukkoon 1-1,5 dl vettä ja kuumenna pienellä lämmöllä 3-5 minuuttia. Tarkista maku.
- Annostele halutessa lihapalat grillitikkuihin ja paista kuumalla grillillä (tai pannulla) kypsiksi. Tarjoa lämpiminä kastikkeen kera.
0 kommenttia