Runebergintorttujen tuunaus
keskiviikkona, helmikuuta 04, 2015
Runebergin
päivä tuli tänäkin vuonna yllättäen kuten moni muukin kalenterijuhlapäivä. Ja
vaikka ilmoitin jo kuukausi sitten, että tänä vuona teen Runebergintorttuja,
meni leipominen tietenkin viime tippaan. Tein viimeksi torttuja yläasteella
kotitaloustunnin kokeilun inspiroimana, ja vaikka perinteinen torttujen resepti
löytyi arkistostani, niin muistin leipoessa kotitalousopettajan neuvon. Hän
suositteli korvata tavalliset korppujauhot jauhettuihin kekseihin tai ihan
mihin tahansa muihin leivonnaisiin. Sekoitukseen saa laittaa niin montaa eri
lajia kun löytyy ja joukossa pitää ehdottomasti olla piparkakkujen muruja. Harvinaista
meille mutta tällä kertaa löytyi kaikenlaisia jämäkeksejä ja pipareitakin,
joten tein niin kuin neuvottiin ja tykkäsin lopputuloksesta. Ensi vuonna
kuitenkin ajattelin korvata myös osan tällä kertaa käytetyistä vehnäjauhoista
keksimuruilla ja mantelijauhoilla.
Tiedän, että
joku saattaa paheksua minun kokeilua, mutta päätin ilahduttaa kanssani asuvaa
suklaanystävää ja kehittelin myös suklaisen tortun. Totuushan on, että
lopputulos ei Runebergin torttua ole nähnytkään, mutta erittäin maukkaita ne
olivat. Pohjana käytin samaa Runebergin tortun reseptiä mutta korvasin osan
vehnäjauhoista tummalla kaakaolla ja mantelijauhoilla. Myös keksimuruihin
sekoitin pari hienonnettua suklaista dominoa. Tätä ohjetta käytän varmasti tulevaisuudessakin
muffinssien teossa, mutta jätän kardemumman silloin pois.
Valitettavasti
viinakaapista ei löytynyt perinteistä Runebergintorttujen kostutusjuomaa, joten
käytin hieman laimennettua portviiniä. Ehkä laimennuksen olisi voinut jättää vähemmälle
mutta se yhdistelmä toimi yllättävän hyvin varsinkin suklaisen version kanssa. Nuoremman
maistajan tortut kostutin karpalomehulla.
Runebergintortut (6 kpl)
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmunaa
50 g hienonnettua mantelia
1 dl korppujauhoja (käytä keksien, pipareiden
tai muiden leivonnaisten sekoitusta)
1 dl kuohukermaa
Koristeluun
vadelmahilloa
tomusokeria,
tilkka vettä tai sitruunanmehua
Kostutukseen
(taikinan)
Punssia tai
muuta mieluisaa alkoholia
- Vatkaa voi sokerin kanssa. Lisää kananmuna ja vatkaa hieman lisää. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorottelen kerman kanssa kokoajan vatkaten.
- Annostele taikina esim. voideltuihin muffinssivuokiin. Paista 225-asteisessa uunissa 12-15 minuuttia.
- Kostuta valmiit tortut n. 2 rkl kostutuslientä. Koristele vadelmahillolla ja tilkkaan vettä sekoitetulla tomusokerilla.
Suklaiset Runebergintortut (6
kpl)
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl tummaa kaakaojauhetta
0,5 dl mantelijauhoja
1 tl leivinjauhetta
(1 tl kardemummaa)
100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmunaa
50 g hienonnettua mantelia
1 dl korppujauhoja (käytä suklaakeksien,
pipareiden tai muiden leivonnaisten sekoitusta)
1 dl
kuohukermaa
- Valmista tortut samalla tavalla kuin perinteiset Runebergintortut.
0 kommenttia