Aasialaiset Surf & Turf hampurilaiset
sunnuntai, helmikuuta 08, 2015
Vaikka
olenkin harrastanut viime aikoina tuhteja patoja, pidemmät ja valoisat päivät
kertovat, että on aika pikkuhiljaa siirtyä keväisiin ruokiin. Olin jo pitkään
ajatellut valmistaa hampurilaisia ja nyt teinkin niiden hieman raikkaamman ja
eksoottisemman version, jossa yhdistyvät kana ja katkaravut. Vaikka tämän
hieman Aasiasta vaikutteita saaneen hampurilaisen ohjeessa näyttää olevan monta
eri vaihetta, silti itse tekeminen on kuitenkin aika yksinkertaista.
Reseptiarkistossani
jo jonkun aikaa ollut Optio-lehdestä revitty lehti, missä esitettiin
briossi-hampurilaissämpylöiden reseptiä. Kuva ja resepti näyttivät sen verran
hyviltä, että tämä oli pitkään minun to do – listalla. Ja ne lunastivat täysin
lupauksen. Nämä olivat ehkä parhaimmat hampurilaissämpylät, joita olen
maistanut. Mutta ne eivät olleet kauneimmat. Jo valmistusvaiheessa huomasin,
että reseptissä mainittu jauhojen määrä ei läheskään riittää, ja lisäsin niitä
noin 4 desilitraa ohjemäärän lisäksi. Taikina oli edelleenkin aika löysä mutta
päätin lisätä jauhoja vasta sämpylöitä muokatessa. Niin kuin ohjeessa sanottiin
tein pellille kahdeksan sämpylää. Tulevaisuudessa teen niitä ainakin kaksitoista.
Sämpylät kasvoivat uunissa niin isoiksi, että lopulta minulla oli yksi pellillisen
kokoinen leipä. Nämä ovat kuitenkin jatkossa helposti korjattavissa olevia
pikku juttuja.
Kanapihvin
valmistin pieniksi leikatusta paistilihasta. Tämä mielestäni on mehevämpi
ratkaisu kuin vaikkapa paistettu broilerin rinta hampurilaisessa ja taas
lihaisampi ja maukkaampi vaihtoehto kuin jauhetusta broilerista tehty pihvi. Lisäsin
panko jauhoja sekaan jotta pihvit pysyisivät kasassa, mutta tavallisetkin
korppujauhot ajaisivat varmasti saman asian. Vaikka näyttää siltä, että
annoksessa on käytetty reilusti chiliä, lopputulos ei mielestäni ole olleenkaan
tulinen vaan mausteinen. Muutenkin tämä on niitä ruokia, missä voi rennosti
vaihdella mausteita ja jos laiskottaa esimerkiksi valmis sweet chilikastike on
erittäin toimiva ratkaisu katkarapujen ja pihvien maustamisessa.
Briossi-hampurilaissämpylät
(12 kpl)
3,5 dl haaleaa vettä
3 rkl haaleaa maitoa
2 tl kuivahiivaa
2,5 rkl sokeria
1 kananmuna taikinaa + 1
voiteluun
n. 11 dl vehnäjauhoja
(alkuperäisessä ohjeessa 7,5 dl)
jauhoja taikinan
käsittelyyn
2,5 rkl voita
1,5 tl suolaa
1,5 rkl seesaminsiemeniä
- Sekoita vesi, maito, hiiva ja sokeri. Anna seistä 10 minuuttia. Vatkaa yksi kananmuna vaahdoksi. Nypi voi ja jauhot sekaisin ja lisää niihin hiivaliemi, suola ja vatkattu kananmuna. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia mielellään yleiskoneessa. Kohota taikina liinan alla noin 2 tuntia.
- Jaa taikina kahteentoista osaan ja pyörittele niistä sämpylät. Asettele ne pellille. Anna kohota toiset 2 tuntia liinan alla.
- Vatkaa kananmuna ja 1 tl vettä kevyesti ja voitele seoksella sämpylät. Ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.
Wasabi kastike (4:lle)
4 rkl creme fraichea
2 rkl majoneesia
1,5 tl wasabia
suolaa
- Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa.
Marinoidut
katkaravut (4:lle)
n. 20 kpl keskikokoista
katkarapua (mielellään raakaa)
½ limen mehua
2 tl ruokosokeria
1 tl inkivääriä
hienonnettuna
1 valkosipulikynsi
hienonnettuna
1/3 punaista chiliä
hienonnettuna siemenet poistettuna
2 rkl soijakastiketta
- Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna rapujen marinoitua jääkaapissa pari tuntia.Paista raakoja katkarapuja kuumalla pannulla tilkassa öljyä just ennen hampurilaisten kasaamista.
Mango-avokadosalsa
(4:lle)
½ kypsää mangoa pieninä
kuutioina
½ avokadoa pieninä
kuutioina
kourallinen korianteria hienonnettuna
kourallinen minttua
hienonnettuna
½ punaista chiliä
hienonnettuna siemenet poistettuna
½ limen mehua
½ tl ruokosokeria
suolaa
- Sekoita kaikki ainekset keskenään.
Kanapihvit
(4:lle)
400 g broilerin
paistileikeitä mahdollisimman pieniksi kuutioiksi leikattuna
1/3 punaista chiliä
hienonnettuna siemenet poistettuna
1 valkosipuli
hienonnettuna
iso kourallinen
hienonnettua korianteria
0,5 dl kookosmaitoa
0,5 tl sokeria
½ limen mehua
1 kananmuna
n. 5 rkl panko jauhoja
suolaa ja pippuria
öljyä paistamiseen
- Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna marinoitua hieman jääkaapissa.
- Kuumenna öljy pannulla. Muotoile kanataikinasta neljä hampurilaispihviä ja paista ne molemmin puoliin kauniin ruskeiksi, jonka jälkeen pienennä lämpö ja paista ne kypsiksi kannen alla.
- Kasattaessa hampurilaisia leikkaa sämpylä kahteen osaan vaakasuunnassa. Levitä yhdelle sämpyläpuoliskolle 1-1,5 rkl wasabi kastikettä. Asettele päälle muutama salaatinlehti ja pihvi, jonka päälle mango-avokadosalsa ja katkaravut.
4 kommenttia
Onpa herkulliset annokset.En syö lihaa mutta kaikki muu tuossa niin namia:)
VastaaPoistaKiitos Jael! Sinä kyllä helposti osaat korvata kanapihvin johonkin vielä herkullisempaan:)
VastaaPoistaKun kerran pääsit hiljattain sanomasta, että ruokatelepatia on palannut... Minun on tehnyt kovasti mieli juuri jotain avokado-mangosalsaa! Ja rapuja... Ja hampurilaisia... Meillä on käytetty luottoreseptinä hamppari- ja hodarisämpylöihin Helené Johanssonin Leipä-kirjan reseptiä, siitä tulee tavalliset mutta tosi hyvät sämpylät. Briossia pitäisi kyllä myös kokeilla.
VastaaPoistaJa siis ihanan kuuloinen setti!
Kiitos Heidi! Tämä sämpylä kyllä todella yllätti. Ja hei, hampurilaiset, avokado, mango, ravut toimivat aina!
VastaaPoista