Lammastagine

maanantaina, syyskuuta 29, 2014


Kylminä vuodenaikoina meillä syödään paljon kaikenlaisia patoja. Yleensä niitä on aika vaivatonta tehdä, niihin saa mausteisuutta, mitä meidän perheessä rakastetaan ja mikä parasta, niiden maku vain paranee ajan kanssa, mikä tekee padoista myös loistavan aterian vieraille. Pääruoan voi tehdä jo edellisenä päivänä, mikä ainakin minua helpottaa tosi paljon. Nykyään jos meille on tulossa vieraita ajan miehet pois kotoa ja juoksen hulluna ympäri asuntoa imurin ja hellan välillä. 
Vaikka tänä vuonna syyskuussa on ollut uskomattoman lämpimät ilmat, tein ensimmäisen padan kesän jälkeen heti ensimmäisenä viileänä viikonloppuna. Lammas taginea olen tehnyt monet kerrat eikä minulla ole siihen varmaa reseptiä. Tähän marokkolaiseen pataan eksyy mieluisia mausteita vapaalla kädellä annosteltuna mutta harvoin en ole ollut lopputulokseen tyytyväinen. Tällä kertaa yritin kirjata kaikki raaka-aineet ja määrät ylös, maistaminen ja tietynlainen luovuus ovat kuitenkin tässä tärkeitä. Jos kotona puuttuu joku mauste voi sen hyvinkin korvata jollakin makuihin sopivalla. Tämä ruokalaji antaa nimittäin paljon anteeksi.  
Mausteseos
1 tl cayennepippuria
2 tl mustapippuria
1 ½ rkl paprikaa
1 rkl raastettua inkivääriä    
1 rkl kurkumaa
2 tl kanelia  

Tagine
1 kg lampaan lihaa noin 4-5cm paloiksi leikattuna. (Käytin lampaan paistia mutta muukin pataliha käy)

2 hienonnettua sipulia 
2  rkl öljyä pataan ja 2 rkl lihan paistamiseen
4 valkosipulikynttä
1 tlk tomaattimurskaa
1 tlk (400-500gr) paseeratuja tomaateja (tai tomaattimurskaa)
kourallinen kuivattuja aprikooseja paloiksi leikattuina
kourallinen kuivattuja taateleita paloiksi leikattuina
70 g mantelilastuja
4 dl vettä
3 rkl hunajaa
tuoretta korianteria koristeeksi

  • Sekoita mausteseos ja hiero puolet mausteista lampaan paloihin. Anna lampaan marinoitua jääkaapissa mielellään yön yli.
  • Kuumenna öljy padassa ja kuullota sipulit, lisää loput mausteseoksesta.
  • Paista toisella pannulla marinoidut lampaanpalat öljyssä ja lisää niihin hieman suolaa. Tarkoitus on saada lihaan väriä eikä paistaa kypsäksi.
  • Kaada lihat pataan sipulin sekaan. Lisää pannulle hieman vettä, jotta saat puhdistettua kaikki lihan maut myös pataan.
  • Lisää tomaattimurska, paseeratut tomaatit ja vesi. Sekoita pataan hedelmät ja hunajaa ja siirrä uuniin.
  • Anna hautua 150-asteisessa uunissa noin kaksi ja puoli tuntia, niin että lihasta tulee suussasulavan pehmeä. Suosittelen, että maistat kastiketta puolessa välissä paistoaikaa ja tarvittaessa lisäät mausteita.

You Might Also Like

0 kommenttia

Instagram