Broileria ja maa-artisokka
sunnuntai, syyskuuta 21, 2014
Maa-artisokka
on jäänyt minulle aika tuntemattomaksi. Keitto on ainoa ruokalaji, jossa olen
sitä käyttänyt enkä muista, että olisin ravintolassakaan törmännyt kyseiseen
kasvikseen muussa kuin keiton tai pyreen muodossa. Tykkään sitä pehmeydestä,
jonka se tuo keittoihin mutta en oikein ikinä keksinyt, missä käyttäisin sitä
soseuttamatta.
Koska
päätin, että yritän tuoda vaihtelevuutta meidän ruokapöytään edes
säännöllisesti kokeilemalla mieluisia Ruokatorstain reseptejä, Yrtti-sitruunapaahdetun
broilerin ohje (HS 28.8.2014) oli just sopivan helppo tehdä eikä vaatinut
turhia raaka-aine hankintoja. Tein vain pieniä muutoksia alkuperäiseen
reseptiin pienentämällä salottisipuleiden ja suolan määrän. Broileria käytin
edullisten ja aina hyvien koipireisien muodossa. Myös oma ripaus sahramia oli
todella pieni.
Ohje
neuvoi esikeittämään maa-artisokat vedessä kymmenen minuuttia. Reilusti
lyhyempikin aika riittäisi. Unohdin omat kattilaan määrätylle ajalle ja liian
pitkäksihän se meni. Tosin nämä olivat aika pienet yksilöt. Maustekastike oli
mielestäni erinomainen ja rakuuna toi hyvän lisän jo niin arkisiksi tulleisiin
makuihin. Lopputulos oli oikein maukas
ja raikas. Tosin paahdettu maa-artisokka ei tehnyt minuun vaikutusta. Kaipaisin
pinnan rapeutta ja mukulat olivat turhankin pehmeitä, mikä oli täysin omaa
syytä. Resepti varmasti toimii yhtä hyvin kokonaan ilman maa-artisokkaa tai sen
voi hyvinkin korvata jollain muulla, esimerkiksi perunalla. Lisukkeena meillä
tällä kertaa oli täysjyväriisi mutta ilmankin annos varmasti maistuisi.
500gr maa-artisokkaa
suolaa
5 banaanisalottisipulia
6 broilerin koipireittä
½ sitruunaa ohuina viipaleinä
½ sitruunaa ohuina viipaleinä
2 tl kokonaisia roseepippureita
Maustekastike:
½ dl oliiviöljyä
Maustekastike:
½ dl oliiviöljyä
puolikas sitruuna mehuna
4 valkosipulikynttä
4 valkosipulikynttä
½ ruukkua tuoretta timjamia
½ ruukkua tuoretta rakuunaa
2 tl suolaa
2 tl sokeria
1 tl mustapippuria
- kuori maa-artisokat ja keittää ne suolatussa vedessä 5-10 minuuttia, jotta pehmenevät hieman
- kuori ja halkaise sipulit
- laita jäähtyneet puolitetut maa-artisokat, broilerin, sipulit ja sitruunaviipaleet pellille
- hienona kaikki maustekastikkeen ainekset sauvasekoittimella
- sekoita kastike broilerin ja vihannesten sekaan, ripottele päälle roseepippurit
- paista 225 asteisessa uunissa n.45 minuuttia.
2 kommenttia
Millainen uuni sul on? Itselläni on kiertoilmauuni, vähennänkö lämpötilaa?
VastaaPoistaHei! Minullakin on kiertoilmauuni. Yleensä pienennän lämpötilaa vain leipoessa. Tässä se ei ole niin tarkkaa.
VastaaPoista