Lihapullat lehtikaali-saksanpähkinäpestolla
torstaina, kesäkuuta 09, 2016
Vielä
muutama päivä sitten valmistettu salaatti saa toistaiseksi odottaa omaa vuoroaan.
Kolea sää pakotti palamaan tuhtien patojen ääreen ja vuorossa on ihan vaan
lihapullat ehkä kuitenkin pienellä kesäisellä twistillä. Hieman nuhjuiset lehtikaalilehdet
ja hälyttävästi nahistuva basilika antoivat idean lehtikaalipestolle, jonka
valmistusta en ole ikinä kokeillut. Ensimmäisenä hakusanaetsinnässä esille
tullut resepti meni melkein sellaisenaan kokeiluun ja tuloksena oli hieman
perinteistä versioita tuhdimpi herkullinen tahna. Se toi mukavasti makua ja
ryhtiä melko perinteiseen reseptiin. Pestoa kannattaa tarjota myös lihapullien
kastikkeeksi, se tuo maun lisäksi myös hieman raikkautta ja kesää. Sitä paitsi
päivän lehdessä oli taas kerran kova ripitys suomalaisten ruokatottumuksista ja
mainita, että 30 gramman sijaan syömme päivittäin vain vaivaset kolme grammaa erilaisia
pähkinöitä ja siemeniä. Tällaiset kastikkeet ovat loistava tapa nauttia niitä
herkkuja ja huomattavasti terveellisempi vaihtoehto kuin moni kastike. Ja
tietenkin, tälläkin kertaa lisäsin jauhelihataikinaan hieman raastettua
kesäkurpitsaa. Säännöllisesti blogia lukivat jo varmasti tietävätkin minun äitini
neuvon, mitä ilman ei tässä talossa montaa jauheliharuokaa syntyisi.
Lihapullat lehtikaali-saksanpähkinäpestolla
Lihapullat
500
g naudanjauhelihaa
1
sipuli hienonnettuna
2
valkosipulinkynttä hienonnettuna
n.
60 g kesäkurpitsaa hienosti raastettuna
2
rkl hienonnettua oreganoa
1,5
dl hienonnettua leipää tai korppujauhoja
1
dl lehtikaalipestoa (resepti alla), + tarjoiluun
suolaa
ja pippuria
1
rkl oliiviöljyä paistamiseen
Kastike
2
tlk tomaattimurskaa (à 400g)
1
sipuli hienonnettuna
2
valkosipulinkynttä hienonnettuna
1
tl sokeria
1
rkl hienonnettua oreganoa
1
rkl balsamicoviinietikkaa
suolaa
ja pippuria
n.
100 g mozzarella juustoa pieninä suikaleina
Lehtikaalipesto
5
dl lehtikaalisuikaleita varsi poistettuna
2,5
dl basilikanlehtiä
1,5
dl paahdettuja saksanpähkinöitä
2
valkosipulinkynttä hienonnettuna
1,5
dl raastettua parmesaania
n.
1 dl oliiviöljyä
suolaa
- Valmistaa ensin pesto yhdistämällä kaikki ainekset ja hienontamalla ne tehosekoittimessa tasaiseksi tahnaksi. Jos tahna on liian paksu lisää hieman öljyä.
- Sekoita kaikki lihapullien ainekset keskenään käsin ja muotoile noin neljän sentin kokoisia lihapullia.
- Lämmitä kasarissa 1 rkl oliiviöljyä ja paista siinä lihapullat molemmin puoliin kauniin ruskeiksi. Tässä vaiheessa lihapullien ei tarvitse kypsyä kokonaan. Nosta lihapullat kasarista.
- Valmista kastike kuullottamalla kasarissa sipuli ja valkosipuli. Mausta hieman suolalla ja lisää sokeri. Lisää balsamico, oregano ja tomaattimurska. Mausta suolalla ja pippurilla ja anna hautua 10 minuuttia. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa. Lisää kastikkeeseen lihapullat ja ripottele mozzarella suikaleet päälle. Paista 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Tarjoa esimerkiksi pastan ja lehtikaalipeston kera.
0 kommenttia