Munakoiso-sitruunarisotto
sunnuntai, tammikuuta 24, 2016
Hyvin
valmistettu kermainen risotto ei ole yleensä hirveän nirso omien täytteidensä
suhteen. Vaikka itse yleensä taivun melko yleisille sitruuna- ja sienimauille,
uskon, että aika monesta vihanneksesta tulisi loistava risoton maustaja.
Perheen ainoana munakoison ystävänä ajattelin kokeilla piilottaa tätä herkkua
risoton joukkoon, ne kaksi kun mielestäni sopivat täydellisesti yhteen tuhdissa
talvisessa ateriassa. Pienen tutkiskelun lopputuloksena löysin YotamOttolenghin munakoiso-sitruunarisoton reseptin, ja koska yksikään kokeilemastani
hänen resepteistä ei ole vielä pettänyt, ja kun muutenkin kuulun tämän monitaiturin
faneihin, niin tietenkin päätin kokeilla tätä melko yksinkertaista reseptiä.
Tein alkuperäiseen versioon vain pieniä enimmäkseen omista kokkaustavoista johtuvia
muutoksia.
Vaikka
munakoiso sen pientä kitkeryyttä lukuun ottamatta on aika miedonmakuinen
vihannes, niin paistettuna ja varsinkin paahdettuna se saa sen verran
tuhtisuutta ja syvyyttä, että mausteeksi useimmiten riittäisi pelkkä suola. Yllättävää,
että tämä mielestäni tosi ruokaisa herkku kuuluu vähäkaloristen vihannesten
joukkoon sisältäen vain 22 kcal per 100 gramma. Tosin tässä ateriassa sillä ei
ole niin hirveästi merkitystä.
Tälläkin
kertaa risotto sai munakoisosta pehmeän, paahtuneen ja hieman savuisen maun. Hieman
kevyempää lopputulosta hakevat voivat jättää paistetut munakoisot pois, mutta
ne mielestäni kuitenkin täydentävät annoksen. Reseptissä on käytetty aika
perinteistä risottopohjan reseptiä, mutta jos sinulla on joku toinen
luottoversio niin toki käytä sitä.
Munakoiso-sitruunarisotto 4:lle
2
keskikokoista munakoisoa
oliiviöljyä
paistamiseen
1
sipuli hienonnettuna
2
valkosipulinkynttä hienonnettuna
200
risottoriisiä
1,2
dl valkoviiniä
7,5
dl kasvis- tai kanalientä
2
rkl sitruunanmehua
yhden
sitruunan raastettu kuori
1
rkl voita
suolaa
ja pippuria
50
g raastettua parmesaania
kourallinen
basilikanlehtiä
- Leikkaa yksi munakoiso pituussuunnassa puoliksi ja paista kuuman grillivastuksen alla kuoripuoli ylöspäin kunnes se on melkein musta. Ota munakoiso uunista ja kaavi paahtuneesta kuoresta pehmeä sisus, hienonna se sauvasekoittimella tai veitsellä jos haluat säilyttää hieman tuntumaa.
- Leikkaa toinen munakoiso n. 1,5 cm kuutioiksi ja paistaa kuumassa öljyssä kullanruskeiksi. Ripottele päälle hieman suolaa.
- Kuumenna kasarissa pari ruokalusikkaa oliiviöljyä ja paista siinä sipuli läpikuultavaksi. Lisää joukkoon valkosipuli ja paista vielä minuutin verran. Nosta hieman lämpöä, lisää riisi ja paista koko ajan sekoittaen hieman läpikuultavaksi. Kaada joukkoon valkoviini ja anna sen hieman haihtua. Laske lämpö keskiteholle.
- Lisää risottoon kauhallinen kuumaa lientä ja kypsennä koko aja sekoittaen. Kaada joukkoon lisää lientä kun edellinen erä on melkein haihtunut. Kun riisi on kypsä, mutta silti hieman napakka, mausta risotto suolalla ja pippurilla, lisää kattilaan puolet hienonnettu munakoiso, sitruunan kuoresta, sitruunanmehu, voi ja parmesaani. Sekoita. Tässä vaiheessa risotto voi olla hieman löysä. Sulje kasari kannella ja anna maustua muutaman minuutin. Tarkista maku.
- Annostele risotto lautasille, lisää päälle paistettuja munakoisokuutioita, koristele sitruunankuorella ja basilikanlehdillä.
0 kommenttia