Kevyempi Borsch keitto
sunnuntai, tammikuuta 17, 2016
Perinteinen
Borsch keitto on niitä ruokia, joita moni mieltää venäläiseksi. Vaikka siellä
päin maailmaa keittiöt ovat sekoittuneet moneen kertaan, keiton alkuperä tullee
kuitenkin Ukrainan puolelta. Ja tämä on todennäköisesti aihe, josta venäläiset
ja ukrainalaiset ovat monesti keskustelleet. Jokaisella alueen emännällä on oma
sen ainoan ja oikean keiton resepti ja muiden versioita useimmiten ei haluta
edes maistaa. Keiton yhtenäiset ainekset
taitavat olla vain kaali ja punajuuri, kun taas kaikki muu on kiinni kokista.
Muistan,
että silloin kun olin lapsi, äidin valmistama ruokaisa borsch oli yleensä
valmistettu tuhtiin lihaliemeen, joukossa oli reilusti perunaa, lihapaloja ja
valkosipulia. Jossain vaiheessa liha oli korvattu pavuilla ja perunan määräkin
väheni. Valkosipuli taas on aina siellä ja pysyy. Itse valmistan yleensä aika
kevyen kasvisversion, jonka pääosassa on minun suosikki punajuuri. Borsch on
mielestäni keitto, jonka valmistuksessa voi ja pitääkin rohkeasti käyttää
erilaisia jääkaappiin unohtuneita juureksia ja yrttejä. Nykyään maustan keiton
myös pienellä määrällä chiliä, jonka tarkoituksena ei ole antaa hirveästi
tulisuutta vaan enemmän mausteisuutta. Ja jos ei herkulliset maut suostuvat
tulemaan esiin, suolan lisääminen voi auttaa. Keiton maku vain paranee ajan
kuluessa, joten suosittelen sen syömistä vasta seuraavana päivänä.
Kevyt kasvis Borsch keitto
3-4
keskikokoista punajuurta ohuina suikaleina
1
keskikoinen sipuli hienonnettuna
1
porkkana ohuina suikaleina
puolikas
palsternakkaa ohuina suikaleina
n.
600 g valkokaalia ohuina suikaleina
200
g tomaattimurskaa
5
valkosipulinkynttä hienonnettuna
3
oksaa timjamia
puolikas
punaista chiliä hienonnettuna siemenet poistettuna
kaksi
iso kourallista lehtipersiljaa hienonnettuna
1
tl sokeria
2-3
rkl punaviinietikkaa
2
laakerinlehtiä
10
kokonaista mustapippuria
reilusti
suolaa ja hienonnettua mustapippuria
n.
3 l vettä
hieman
öljyä paistamiseen
smetanaa
tarjoiluun
- Lämmitä hieman öljyä paistinpannulla ja kuullota siinä hieman sipulia. Lisää joukkoon porkkana- palsternakka- ja punajuurisuikaleet ja paista muutama minuutti. Mausta juurekset reilusti suolalla, timjamilla, laakerinlehdillä, chilillä, mustapippurilla ja kahdella hienonnetulla valkosipulilla, ja paista pari minuuttia. Lisää tomaattimurska, sokeri ja etikka ja paista vielä muutaman minuutin verran. Tarkista paistoksen maku, jonka pitää olla reilusti mausteisempi kuin odotettu lopputulos.
- Kaada vesi isoon kattilaan, mausta reilusti suolalla ja kokonaisilla mustapippureilla, kiehauta. Lisää joukkoon kaalisuikaleet ja kiehauta uudelleen. Lisää kattilaan kasvispaistos, kiehauta. Lisää joukkoon loput valkosipuleista ja hienonnettu lehtipersilja ja anna keiton hautua pienellä lämmöllä n. 15-20 minuuttia. Tarkista välillä maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Anna keiton seisoa ja makujen tasaantua muutaman tunnin, tai seuraavan päivään. Tarjoa nokareen smetanaa kera.
0 kommenttia