helppo arki

Yrttinen freekeh – salaatti zaatar fetalla

sunnuntai, helmikuuta 28, 2016

Trendikkäitä toinen toistaan terveellisempiä viljamuotoja on tullut Suomen markkinoille viime aikoina säännöllisin välein. Mitään uusia lajikkeita ei kukaan ole tietenkään keksinyt, vaan monessa tapauksessa hoksaamme vaihtaa pitkälle jalostettuja lajeja ikivanhoihin ja länsimaissa unohdettuihin tai ei ikinä tänne asti maailmaa päässeitä. Nyt kun meidänkin perheessä kvinoasta on tullut liiankin tuttu ja turvallinen raaka-aine, niin piti tietenkin maistaa myös freekeh vehnää. Olen monesti törmännyt freekeheen ulkomaalaisissa ruokalehdissä ja tv-ohjelmissa, mutta Suomessa en sitä ole kaupoissa huomannut, joten pitihän sitä kokeilla heti kun se tuli vastaan. Marketin hinta vielä vähän kirpaisee, joten ajattelin metsästää tätä herkkua joistain etnisistä kaupoista.


Freekeh on siis vanha arabialainen vehnälaji ja käytännössä tarkoittaa kypsymättöminä kerättyjä vehnäjyviä. Ulkonäöltään se muistuttaa hieman vihreäsävyistä täysjyväriisiä. Sen väitetään kuitenkin olevan huomattavasti terveellisempää kuin tavallisen vehnän. Kuidun, proteiinin ja erilaisten mineraalien määrä on moninkertainen. Koska pidän todella paljon täysjyväriisistä, freekehistakin tuli saman tien suosikkini. Todella täyttävä herkullinen vilja on erinomainen erilaisten salaattien pohjana mutta kyllä se minulle maistuisi sellaisenaankin. Varman päälle valmistin tosi yrttisen itämaisen salaatin zaatar fetalla ja sehän toimii hyvin. Jos haluat poiketa pääsiäispöydän perinteisistä lampaan lisukkeista, niin tässä on loistava vaihtoehto.


Yrttinen freekeh – salaatti zaatar fetalla


200 g freekeh – vehnää
1 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 kourallista mintunlehtiä
n. 70 g mustia oliivia karkeasti hienonnettuna
yhden sitruunan mehu
100 g pehmeätä feta juustoa
n. 1,5 -2 rkl zaatar maustesekoitusta (resepti täällä)
suolaa ja pippuria

  • Keitä freekeh vedessä pakkauksen ohjeiden mukaan. Valuta tarvittaessa ylimääräinen vesi.
  • Mausta freekeh valkosipulilla, oliiveilla, mintunlehdillä ja sitruunanmehulla. Sekoita ja mausta suolalla ja pippurilla.
  • Rikko feta reiluksi paloiksi ja pyöritä palat zaatar- mausteseoksessa. Lisää juusto salaattiin. 

helppo arki

Piri Piri kana

perjantaina, helmikuuta 26, 2016

Savuinen, tulinen, sopivasti etikkainen ja samalla hieman makea. Tämä herkullinen, mehevä Piri-piri kana annos kuuluu perinteisiin portugalilaisiin ruokiin. Sana piri piri viittaa pieniin, enimmäkseen Afrikan alueella kasvaviin chilipalkkoihin, mutta ainakin nettiä selatessa se on kastikkeen valmistuksessa monesti korvattu helpommin saatavilla olevalla, Suomessa yleisesti käytetyllä, isommalla punaisella chilillä.

Tällä kertaa tähän ruokaan perinteisesti kuuluva kokonainen kana vaihtui edullisiin ja helposti valmistettaviin kanankoipiin. Kunnon maustaminen vaatii mielestäni yön yli marinoinnin, mutta toki muutamallakin tunnilla tarvittaessa selviää, varsinkin kun grillattuja koipia voi aina dipata herkulliseen, makua täynnä olevaan kastikkeeseen.

Piri Piri kana

n. 1,5 kg kanankoipia
5 punaista chiliä
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 tl savupaprikaa
1 laakerinlehti
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl sokeria
1 dl oliiviöljyä
1 dl punaviinietikkaa
suolaa

  • Paahda punaiset chilit kokonaisina 175-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Jäähdytä ja leikkaa varret pois. Leikkaa chilit paloiksi ja siirrä pieneen kattilaan.
  • Lisää kattilaan valkosipulit, laakerinlehti, savupaprika, oregano, sokeri, öljy, etikka ja yksi teelusikallinen suolaa. Kiehauta seos ja keitä pari minuuttia. Nosta kattila pois liedeltä ja anna kastikkeen jäähtyä. Soseuta kastike tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi.
  • Mausta kana hieman suolalla ja hiero siihen puolet Piri Piri kastikkeesta. Peitä kelmulla ja anna marinoitua jääkaapissa yön yli.  
  • Levitä koivet uunipellille ja paista 225-250 asteisessa uunissa grillivastuksen alla n. 25 minuuttia välillä kääntäen, kunnes kana on kauniin kullan värinen. Tarjoa koivet jäljelle jääneen kastikkeen kera. 

helppo arki

Viherpommisalaatti avokadokastikkeella

tiistaina, helmikuuta 23, 2016

En tiedä johtuuko se siitä, että olen viettänyt kolme päivää työmatkalla Italiassa aika tuhdilla pitkän kaavan mukaisella hiilari- ja sokeridieetillä, vai onko tämä alitajuista valmistumista kevääseen, mutta viime aikoina on hirveästi tehnyt mieli erilaisia salaatteja ja varsinkin paljon vihreätä väriä lautaselle. Pari viikkoa sitten hehkutin hyvin onnistunutta lehtikaali-salaattia avokadolla, ja lehtikaali teema sen kun jatkuu, ja tämä resepti on sen eräänlainen muunnelmaa. Tällä kertaa lehtikaalin lisäksi tuli käytettyä myös parsakaalia, ja avokadostakin sain samettisen pehmeän kastikkeen, ja kun sitä ei sekoita salaattiin valmiiksi niin annoksesta tulee hieman näyttävämpi ja taidokkaampi. Kunnon ripaus rapeita paahdettuja siemeniä päälle ja keho ja mieli kiittävät. Meillä tätä syötiin paistetun kalan lisukkeena, ja nehän sopivat hyvin yhteen. 


Viherpommisalaatti avokadokastikkeella

n. 350 g parsakaalia
1 pieni ruukku lehtikaalia
n. 50 g ituja
0,5 dl oliiviöljyä
0,5 - 1 rkl siiderietikkaa
1 sitruunanmehu
kourallinen hienonnettuja korianterilehtiä
kourallinen hienonnettuja mintunlehtiä
1 rkl auringonkukansiemeniä
1 rkl kurpitsansiemeniä
1 rkl seesamsiemeniä
suolaa ja pippuria

Avokadokastike

2 avokadoa
1 dl creme fraischea tai kermaviiliä
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunanmehua
1 valkosipulinkynsi raastettuna
suolaa

  • Poista parsakaalista varsi ja hienonna kukinnot veitsellä. Leikkaa lehtikaali ohuiksi suikaleiksi. Yhdistä kaalit kulhossa ja pehmennä hieman puristamalla käsin. Lisää joukkoon idut etikka, öljy ja sitruunanmehu. Mausta hieman suolalla ja pippurilla ja sekoita. Lisää joukkoon hienonnetut yrtit ja sekoita.
  • Paahda siemeniä muutama minuutti pannulla.
  • Yhdistä kaikki avokadokastikkeen ainekset ja soseuta sauvasekoittimella pehmeäksi ja hieman kuohkeaksi soseeksi.
  • Annostele lautaselle ensin avokadokastike, lisää salaatti ja ripottele päälle paahdettuja siemeniä.


Instagram