Rapeat fritti silakat ja baba ghanoush
keskiviikkona, helmikuuta 15, 2017
Aina
välillä Suomessa nousee keskustelu siitä, mitä kalalajia me syömme ja mitä
meidän oikeasti pitäisi syödä. Näissä keskusteluissa useimmiten ensimmäiseksi
nousee ympäristönäkökulma, toiseksi kalojen ravintoarvot ja terveellisyys.
Mausta puhutaan harvemmin, vaikka me kuluttajat useimmiten teemme valintojamme
juuri sen maun perusteella, varsinkin kun kalatiskejämme ei voi oikein
lompakkoystävällisiksi kutsua. Monen järvikalan kilohinta on jo kauan sitten
ylittänyt monen kansalaisen kipurajan, eli silloin kun kalaa ostetaan, halutaan
syödä jotain hyvää.
Silakka,
tämä itä-meren anti, on hieman ristiriitainen herkku. Kun sitä meillä saa
läheltä ja paljonkin, niin sitähän pitää syödä, mutta ei kuitenkaan liikaa kun
Itämeren kehno tila näkyy jo tässä lajissa liiankin hyvin. Ympäristömyrkyt ovat
jättäneet kaloihin sen verran jälkeä, ettei silakasta voi liian usein nauttia.
Ja sitten on tietenkin se silakan maku. Sitä kutsutaan niin suosikiksi kuin
inhokiksikin. Itse kuulun niihin, joille silakka kelpaa monessa muodossa, mutta
tunnen myös niitä, jotka mielellään jättävät sen kokonaan maistamatta. Itse
olen vakuuttunut, että kyse on jostain huonoista kokemuksista, koska kalan aika
miedosta mausta ei kovin paljoa moitittavaa voi löydy. Silakoiden ympärillä on
paljon perinteitä, meillä on legendaariset silakkapihvit, yli 250 vuotta vanha
silakkamarkkina traditio ja lukuisia perinteisiä herkkuja. Jostain syystä
silakan tarjoilumuotoja ei kuitenkaan ole päivitetty ihan tähän päivään,
ainakaan minun mielestä. Hienommat ravintolat toki ovat ottaneet kalan
aktiiviseen käyttöön, mutta harvemmin ns. peruspaikoissa näkee muuta kuin
silakkapihvejä, niitäkin erittäin harvoin. Kotikeittiöissäkin harvemmin kala
taipuu muuhun kuin perinteisiin ruokiin.
Välimeren
maissa näkee usein kaikenlaisia pikkukaloja ja muita mereneläviä tapaksissa ja
erilaisissa pikkupurtavissa. Voi väittää, että monet siellä tarjottavat
pikkukalat häviäisivät helposti maussa meidän silakoille, mutta siellä niitä
tarjotaan joka puolella ja ne näyttävät maistuvan niin paikallisille kuin
turisteille. Toimisiko meilläkin kesäterassilla tarjottavat friteeratut silakat
dippikastikkeella lasillisen kera? Ihan vaan vaihtoehtona
salami-juusto-oliivilautaselle. Minulle ainakin maistuisi.
Friteeratut
silakat ja munakoisotahna baba ghanoush on herkullinen ”Itämeri meets
Väli-meri” annos. Täydellinen sellaisenaan tai täydentämään illanistujais- ja
napostelupöytää. Oluttaikinassa friteeratut silakat eivät ole perinteinen tapa
syödä näitä pikkukaloja, mutta kuka voi väittää että se ei olisi herkullista.
Baba ghanoush taas kuuluu omiin suosikkeihini. Arabimaista tullut paahdetusta
munakoisosta valmistettu tahna on täynnä makua ja täyteläisyyttä, ja tässä tapauksessa
voi toimia niin dippinä kuin lisukkeena.
Mistä
maailmansuunnasta voisin seuraavan kerran hakea inspiraatiota kun valmistan
jotain tästä paljon parjatusta herkusta?
Friteeratut silakat ja Baba ghanoush
n.
500 g silakkafileitä
n.
1,5 dl vehnäjauhoja
suolaa
ja pippuria
öljyä
paistamiseen
sitruuna
tarjoiluun
Olut frittitaikina
75
g vehnäjauhoja
75
g maissijauhoja
¼
tl ruokasooda
2-2,5
dl olutta (kylmää)
suolaa
Baba ghanoush
2
isoa munakoisoa
2
rkl tahinia (seesamtahna)
yhden
sitruunan mehu
2
rkl oliiviöljyä
1-2
valkosipulikynttä hienonnettuna
suolaa
ja pippuria
- Valmista ensin munakoisotahna. Paahda munakoisot grillissä tai kuuman hellalevyn päällä kunnes ne ovat pehmeitä sisältä ja kuori on musta. Anna jäähtyä ja kaavi vihanneksen pehmeä sisus lusikalla.
- Hienonna munakoiso esimerkiksi sauvasekoittimella ja sekoita joukkoon muut ainekset. Tarkista maku ja anna maustua hetken.
- Valmista frittitaikina. Sekoita jauhot, sooda ja ripaus suolaa kulhossa. Lisää joukkoon olut ja sekoita vispilällä tasaiseksi taikinaksi. Jos taikina vaikuttaa liian paksulta, lisää vielä tilkka olutta.
- Mausta silakat suolalla ja pippurilla ja pyörittele kevyesti vehnäjauhoissa. Kuumenna paksupohjaisessa kattilassa öljy (n. 2-3 cm). Tarkista lämpötila heittämällä öljyyn pala leipä, jos öljy alkaa heti tirisemään lämpötila on oikea. Dippaa silakat taikinassa ja paista pienissä erissä öljyssä kauniin kullanvärisiksi. Nosta silakat öljystä reikäkauhalla valumaan talouspaperille. Paista samalla tavalla loput silakat. Tarjoa kuumina munakoisotahnan ja sitruunaviipaleen kera.
2 kommenttia
Johonkin aasialaiseen voisi sopia hyvin silakkakin;D
VastaaPoistaSilakka kuuluu suosikkeihin (sä oot varmaan tosi yllättynyt tästä suuresta paljastuksesta)!! Aivan liian harvoin teen silti itsekin. Ihan tavalliset silakkapihvitkin ovat niin hyviä!
VastaaPoista