Rapeat fritti silakat ja baba ghanoush

keskiviikkona, helmikuuta 15, 2017


Aina välillä Suomessa nousee keskustelu siitä, mitä kalalajia me syömme ja mitä meidän oikeasti pitäisi syödä. Näissä keskusteluissa useimmiten ensimmäiseksi nousee ympäristönäkökulma, toiseksi kalojen ravintoarvot ja terveellisyys. Mausta puhutaan harvemmin, vaikka me kuluttajat useimmiten teemme valintojamme juuri sen maun perusteella, varsinkin kun kalatiskejämme ei voi oikein lompakkoystävällisiksi kutsua. Monen järvikalan kilohinta on jo kauan sitten ylittänyt monen kansalaisen kipurajan, eli silloin kun kalaa ostetaan, halutaan syödä jotain hyvää.


Silakka, tämä itä-meren anti, on hieman ristiriitainen herkku. Kun sitä meillä saa läheltä ja paljonkin, niin sitähän pitää syödä, mutta ei kuitenkaan liikaa kun Itämeren kehno tila näkyy jo tässä lajissa liiankin hyvin. Ympäristömyrkyt ovat jättäneet kaloihin sen verran jälkeä, ettei silakasta voi liian usein nauttia. Ja sitten on tietenkin se silakan maku. Sitä kutsutaan niin suosikiksi kuin inhokiksikin. Itse kuulun niihin, joille silakka kelpaa monessa muodossa, mutta tunnen myös niitä, jotka mielellään jättävät sen kokonaan maistamatta. Itse olen vakuuttunut, että kyse on jostain huonoista kokemuksista, koska kalan aika miedosta mausta ei kovin paljoa moitittavaa voi löydy. Silakoiden ympärillä on paljon perinteitä, meillä on legendaariset silakkapihvit, yli 250 vuotta vanha silakkamarkkina traditio ja lukuisia perinteisiä herkkuja. Jostain syystä silakan tarjoilumuotoja ei kuitenkaan ole päivitetty ihan tähän päivään, ainakaan minun mielestä. Hienommat ravintolat toki ovat ottaneet kalan aktiiviseen käyttöön, mutta harvemmin ns. peruspaikoissa näkee muuta kuin silakkapihvejä, niitäkin erittäin harvoin. Kotikeittiöissäkin harvemmin kala taipuu muuhun kuin perinteisiin ruokiin. 


Välimeren maissa näkee usein kaikenlaisia pikkukaloja ja muita mereneläviä tapaksissa ja erilaisissa pikkupurtavissa. Voi väittää, että monet siellä tarjottavat pikkukalat häviäisivät helposti maussa meidän silakoille, mutta siellä niitä tarjotaan joka puolella ja ne näyttävät maistuvan niin paikallisille kuin turisteille. Toimisiko meilläkin kesäterassilla tarjottavat friteeratut silakat dippikastikkeella lasillisen kera? Ihan vaan vaihtoehtona salami-juusto-oliivilautaselle. Minulle ainakin maistuisi.

Friteeratut silakat ja munakoisotahna baba ghanoush on herkullinen ”Itämeri meets Väli-meri” annos. Täydellinen sellaisenaan tai täydentämään illanistujais- ja napostelupöytää. Oluttaikinassa friteeratut silakat eivät ole perinteinen tapa syödä näitä pikkukaloja, mutta kuka voi väittää että se ei olisi herkullista. Baba ghanoush taas kuuluu omiin suosikkeihini. Arabimaista tullut paahdetusta munakoisosta valmistettu tahna on täynnä makua ja täyteläisyyttä, ja tässä tapauksessa voi toimia niin dippinä kuin lisukkeena.

Mistä maailmansuunnasta voisin seuraavan kerran hakea inspiraatiota kun valmistan jotain tästä paljon parjatusta herkusta? 

Friteeratut silakat ja Baba ghanoush

n. 500 g silakkafileitä
n. 1,5 dl vehnäjauhoja
suolaa ja pippuria
öljyä paistamiseen
sitruuna tarjoiluun

 Olut frittitaikina

75 g vehnäjauhoja
75 g maissijauhoja
¼ tl ruokasooda
2-2,5 dl olutta (kylmää)
suolaa

Baba ghanoush

2 isoa munakoisoa
2 rkl tahinia (seesamtahna)
yhden sitruunan mehu
2 rkl oliiviöljyä
1-2 valkosipulikynttä hienonnettuna
suolaa ja pippuria

  • Valmista ensin munakoisotahna. Paahda munakoisot grillissä tai kuuman hellalevyn päällä kunnes ne ovat pehmeitä sisältä ja kuori on musta. Anna jäähtyä ja kaavi vihanneksen pehmeä sisus lusikalla.
  • Hienonna munakoiso esimerkiksi sauvasekoittimella ja sekoita joukkoon muut ainekset. Tarkista maku ja anna maustua hetken.
  • Valmista frittitaikina. Sekoita jauhot, sooda ja ripaus suolaa kulhossa. Lisää joukkoon olut ja sekoita vispilällä tasaiseksi taikinaksi. Jos taikina vaikuttaa liian paksulta, lisää vielä tilkka olutta.
  • Mausta silakat suolalla ja pippurilla ja pyörittele kevyesti vehnäjauhoissa. Kuumenna paksupohjaisessa kattilassa öljy (n. 2-3 cm). Tarkista lämpötila heittämällä öljyyn pala leipä, jos öljy alkaa heti tirisemään lämpötila on oikea.  Dippaa silakat taikinassa ja paista pienissä erissä öljyssä kauniin kullanvärisiksi. Nosta silakat öljystä reikäkauhalla valumaan talouspaperille. Paista samalla tavalla loput silakat. Tarjoa kuumina munakoisotahnan ja sitruunaviipaleen kera. 

You Might Also Like

2 kommenttia

  1. Johonkin aasialaiseen voisi sopia hyvin silakkakin;D

    VastaaPoista
  2. Silakka kuuluu suosikkeihin (sä oot varmaan tosi yllättynyt tästä suuresta paljastuksesta)!! Aivan liian harvoin teen silti itsekin. Ihan tavalliset silakkapihvitkin ovat niin hyviä!

    VastaaPoista

Instagram