Intialainen hernekeitto – vaihtelua laskiaiseen!
lauantaina, helmikuuta 25, 2017
*Yllätyspaketti saatu blogia varten testattavaksi.
Vihdoinkin
pääsin tänne asti! Blogi on ollut pari viikkoa unohduksissa kun vietimme
perheen kanssa talviloman Thaimaassa. Alun perin minulla oli tarkoitus tehdä
päivityksiä sieltäkin käsin, mutta sitten pääsin kunnon loma moodiin, laiskuus
iski ja nautin täysillä kiireettömästä yhdessäolosta, hienoista keleistä ja
tietenkin herkullisesta ruoasta. Palattuamme
tällä viikolla kotiin viimeiset päivät ovatkin menneet pienessä sumussa.
Jostain syystä en varmasti ole ikinä aikaisemmin kokenut aikaeroa yhtä
raskaasti kuin nyt, joten keittiössä ei ole paljon aikaa vietetty.
Lomalta
palattua, postissa odotti herkullinen yllätys, BestBites helmikuuntuotepaketti. Onneksi viimeistään sen sisältö muistutti, että tällä viikollahan
on laskiainen! Paketista nimittäin löytyi minulle jo ennestäänkin tuttuja
Myssyfarmin luomu hernerouhe ja Hulda-ruokaherne paketit. Jos kuivatut herneet
kuuluvat suomalaisiin perinneruokiin ja ovat suuremmalle osalle tuttuja, hernerouhe
on hieman tuntemattomampi käsite. Miedonmakuinen rouhe on erittäin
monipuolinen. Itse olen aikaisemmi kokeillut sen käyttöä kasvispyöryköissä,
mutta sitä voi käyttää myös esimerkiksi leivonnassa tai tietenkin jauhelihan
korvikkeena. Herneissä on keskimäärin yhtä paljon proteiinia kuin jauhelihassa,
18%/100g, joten varsinkin kasvissyöjille tämä on erinomainen lisä ruokavalioon.
Ja mikä parasta, se kasvaa täällä meillä ja vielä luomuna. Huomattavasti
parempi vaihtoehto kuin moni vastaava tuote toiselta puolelta maailmaa.
Lomalla
olen uudestaan rakastunut intialaiseen ruokaan. En itsekään olisi uskonut, että
sanon näin. Nimittäin rakastan thaimaalaista ruokaa ja varmasti pystyisin elämään
pelkästään papaijasalaattia ja erilaisia curreja syömällä, joten edes ajatus,
että maistan Thaimaassa jotain muuta, oli outo. Hotellissamme oli kuitenkin
ravintola, jossa paikallisen ruoan lisäksi oli intialainen menu ja jopa intialainen
kokki. Vaihtelun vuoksi ajattelin yhtenä päivänä ihan vaan kokeilla todetakseen,
että jatkan paikallisella linjalla, mutta toisin kävi. Nimeltä tutut annokset,
joita olen monesti maistanut helsinkiläisissä ravintoloissa, veivät minut ihan
eri maailmaan. Pahoittelut, mutta näköjään meilläpäin intialainen
ravintolaruoka on vain suunta antava makukokemus, todellisia herkkuja ja
makujen täydellistä tasapainoa ainakin minun pitää vielä kotikaupungistani etsiä.
Näitä makuja ja tuhteja linssipatoja jäin kaipaamaan, joten heti hernepaketin
nähtyä tiesin mitä valmistaisin laskiaiseksi, hernekeiton intialaisilla mauilla.
Kukaan ei kyllä voi tämän keiton jälkeen kaivata lihaa, sen verran ruokainen ja
täyteläinen se on, ja tietenkin täynnä ihania makuja. Juustokuminan ja inkiväärin
lisäksi keitto on maustettu kurkumalla, josta jostain syystä on tänä vuonna
povattu yhtä trendikkäimmistä mausteista. Niin kuin usein intialaisessa ruoassa,
mausteet eivät ole vain maun vuoksi, vaan myös niiden ravintoarvot ovat
huippuluokkaa. Joten suosittelen kokeilemaan, hieman vaihtelua
laskiaisperinteisiin.
Intialainen hernekeitto (4-6:lle)
2,5
dl kuivia herneitä (Myssyfarmin Hulda-ruokaherne)
n.
7 dl vettä
1,2
l kasvislientä tai vettä
1
pieni sipuli hienonnettuna
1
porkkana raastettuna
2
– 3 tomaattia kuutioina
5
rkl kirkastettua voita
1
rkl raastettua inkivääriä
2
valkoispulinkynttä hienonnettuna
puolikas
vihreätä chiliä hienonnettuna, siemenet poistettuna
2
tl juustokumina siemeniä
1
tl jauhettua kurkumaa
1
rkl soijakastiketta (Kikkoman Luomusoijakastike)
1,5
dl kookoskermaa
jauhettua
mustapippuria ja suolaa
- Liuota herneet vedessä yön yli.
- Pane herneet kiehumaan kasvisliemessä isossa kattilassa ja keitä noin tunnin verran. Lisää joukkoon sipuli ja porkkana.
- Lämmitä hieman kirkastettua voita pannulla ja paista siinä pari minuuttia inkivääri, valkosipuli, chili, juustokumina ja kurkumaa. Kaada seos keittoon.
- Lisää keittoon tomaatit, soijakastike ja kookoskerma, mausta mustapippurilla. Keitä keitto kannen alla 30-45 minuuttia. Tarkista maku.
Muita
paketin tuotteita olivat niin monelle tuttuja kuin täysin uusiakin, joista pari
varmastikin eksyy minun ostoskoriin tulevaisuudessakin. Myssyfarmin
hernetuotteiden lisäksi BestBites helmikuun yllätyspaketti sisälsi seuraavia
tuotteita:
Pukka Elderberry Syrup
– ”yskänsiirappia”. Maustettua seljanmarjatiivistettä, jonka luvataan tehostavan
vastustuskykyä, vaikuttamaan antioksidanttisesti ja vaikuttamaan positiivisesti
hengityselimistöön. Tätähän pitää kokeilla, nyt kun talvi ei vielä olekaan
väistynyt.
BitMix siemenvarrasleipä – Ruisleipäpohjainen siemenvarrasleipä
on herkullinen ja hyvin säilyvä. Maaliskuun yllätyspaketissa löytyi BitMix
Kauralantit, joihin jäin koukkuun, katsotaan käykö siemenvarrasleivän kanssa
samalla tavallaJ
Kikkoman Luomusoijakastike ja gluteeniton Teriyaki marinaadi – luulen, että ainakin ensimmäinen on jossain
muodossa tuttu melkein jokaiselle suomalaisella ja sen monipuolisuudesta ei voi
kahta mieltä. Teriyaki marinaadi taas pelastaa kiireellisen kokin, kun yhdellä
lorauksella saa yksinkertaisista raaka-aineista paljon makuja ja melkeinpä
hetkiksi lipun Aasiaan. Eivät varmasti jää pölyttymään hyllyyn.
Sunspelt Spelttilakritsi
– kotimainen lisäaineeton spelttilaku. Itse en yleensä syö lakritsia missään
muodossa, joten tuotearvion antoi yleensä kriittinen mieheni. Tiivistettynä,
laku oli herkullinen.
Lovechock– vaniljalla ja mulperilla maustettu raakasuklaa. En hirveästi harrasta
raakasuklaa patukoita mutta tämä on tähän asti minun ehdoton suosikki. Ensi
viikolla haen muutaman samanlaisen Ruohonjuuresta!
Evoke Natural Goods proteiinipatukat
– kotimaiset vegaaniset patukat, jotka sisältävät 31% proteiinia. Herkulliset
Peanut butter, Choco&raisin ja Red berries maut.
Higher Living Chamomille Vanilla tee – lempeä ja rauhoittava herkullinen tee.
Tästä
löytyy kokemuksia aikaisemmin kokeiluista BestBites yllätyspaketeista:
0 kommenttia