helppo arki

Mausteinen liha-bataattipata

torstaina, huhtikuuta 07, 2016

Näyttää siltä, että tämä on niitä viimeisiä pataruokia meidän keittiössä ennen seuraavaa syksyä. Vaikka olemme pataruokien suurkuluttajia, on se vaan näin, että kevät tuo lautaselle aivan muita makuja. Tämä on kuitenkin niitä ihania ruokia, jotka valmistuvat melkein itsestään ja pelastavat niin arjen kuin juhlan, joten pakkohan oli jakaa tämäkin. Tällä kertaa pata on valmistettu naudanlihasta mutta yhtä hyvin tämä onnistuu myös broilerista.


Mausteinen liha-bataattipata

600 g naudan sisä- tai paahtopaistia
1 sipuli hienonnettuna
peukalon kokoinen inkivääripala raastettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 punainen chili hienonnettuna siemenet poistettuna
0,5 tl kuivattua timjamia
10 kpl kokonaista maustepippuria
1 kanelitanko
5 dl lihalientä tai vettä
1 prk (4 dl) kookosmaitoa
n. 300 g bataatti
n. 100 g pinaattia
öljyä paistamiseen
suolaa ja pippuria

  • Leikkaa liha noin 2cm kuutioiksi ja mausta suolalla ja pippurilla. Lämmitä tilkka öljyä isossa kasarissa ja paista lihojen pinnat kauniin värisiksi. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli ja paista kunnes se hieman pehmenee. Lisää inkivääri, valkosipuli, chili, timjami, maustepippuri ja kanelitanko ja paista pari minuuttia.
  • Lisää kasariin liemi ja kookosmaito, peitä kannella ja kypsennä pienellä lämmöllä pari tuntia. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.
  • Kuori bataatti ja leikkaa noin 2 cm kuutioiksi. Lisää ne pannuun ja jatka kypsyttämistä noin 10-15 minuuttia kunnes bataatti on kypsä. Lisää joukkoon pinaatti ja keittää pari minuuttia. Tarjoa pata riisin kera. 

alkupla

Keväinen Salade Niçoise

sunnuntai, huhtikuuta 03, 2016

En kuulu niihin, jotka uskollisesti odottavat kotimaisen parsan satoa, vaan korkkaan yleensä parsakauden pääsiäisenä kaukomaiden tangoilla.  Niin olen tehnyt tänäkin vuonna, ja heti näin viikon päästä piti taas hankkia yksi vihreä nippu. Tuntuu, että vihreällä parsalla heti saa kevättä ja aurinkoa lautaselle. Tällä kertaa se päätyi kaikkien sääntöjen vastaisesti klassiseen ranskalaiseen Nizzansalaattiin vihreiden papujen tilalle. Siinä meni se klassisuus..


Nizzan salaatista olen syönyt monta versiota, aivan kamalia huoltoasema tasoisia, fine dining – versioita ja ne parhaimmat reilun kokoiset tuoreista herkullisista raaka-aineista valmistetut. Siitäkin mitä tähän salaattiin kuuluu voi olla monta eri mieltä, mutta ainakin tonnikala, tomaatit, kananmunat, mustat oliivit ovat annoksen perusta. Itse lisäsin salaattiin rucola lehtiä ja yleensä keitetyt perunat saivat vähän väriä ja rapeata pintaa pannulla, ulkomaalaiset uudet perunat kun keitettynä maistuvat tällä hetkellä miltä maistuvat ja kotimaisia saamme hetken odottaa. Oliivit eivät päässeet annokseen perinteisellä tavalla sellaisenaan vaan antoivat makua kastikkeelle, mikä oli mielestäni annoksen ehdoton tähti. Syödessä mietin, miksi tätä tulee tehtyä niin harvoin kun se on kuitenkin niin hyvä. 


Keväinen Nizzansalaatti

1 prk säilyketonnikalaa n. 150 g
n. 50 g rucolaa
4 kananmunaa keitettynä
1 nippu vihreää parsaa keitettynä
120 g kirsikkatomaatteja puolikkaina
1 kurkku viipaleina
n. 300 g pieniä keitettyjä perunoita
2 rkl kevätsipulia hienonnettuna
2 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

Kastike

n. 50 g mustia oliiveja
1 valkosipulinkynsi raastettuna
0,5 dl oliiviöljyä
2 rkl punaviinietikkaa
suolaa ja pippuria

  • Aloita kastikkeen valmistuksen hienontamalla oliivit veitsellä pieniksi. Yhdistä oliivit valkosipulin, öljyn ja etikan kanssa. Mausta kastike hieman suolalla ja pippurilla.
  • Leikkaa keitetyt perunat viipaleiksi. Lämmitä 2 rkl öljyä pannulla ja paista perunoiden pinnat hieman rapeiksi.
  • Leikkaa kurkku ja parsa viipaleiksi. Kuori kananmunat ja leikkaa viipaleiksi. Jaa tonnikala pienimmiksi paloiksi.
  • Yhdistä kaikki salaatin ainekset ja mausta oliivikastikkeella. Mausta hieman suolalla ja pippurilla. 


alkupala

Pekoni-avokadoleipä tomaattikastikkeella

perjantaina, huhtikuuta 01, 2016

Jos viikonloppuna ei tee mieli seisoa hellan ääressä, herkullinen leipä korvaa paremmankin aterian. Tätä reseptiä kirjoittaessa tajusin, että blogista löytyy jo entuudestaan yksi pekoni-tomaattileipä mutta sallittakoon pieni toisto. Tämä on kuitenkin niitä melkein pyhiä makuyhdistelmiä, joista harva pysty kieltäytymään. Tänään tämä herkkupala sai kaveriksi hieman fetaa ja tomaatti pääsi maustamaan leipää kastikkeen muodossa. Täydellinen perjantai illan lopetus!

Pekoni-avokadoleipä tomaattikastikkeella

4 leipäviipaletta
50 g fetaa
1 pkt pekonia (170 g )
3 keskikokoista tomaattia
1 valkosipulinkynsi ohuina viipaleina
1 rkl tuoreita timjaminlehtiä tai 1 tl kuivattua
2 rkl punaviinietikkaa
2 avokadoa
1 punainen chili hienonnettuna siemenet poistettuna
0,5 tl sokeria
suolaa ja pippuria

  • Levitä pekoniviipaleet leivinpaperille ja paista 200-asteisessa uunissa rapeiksi.
  • Leikkaa tomaatit puoliksi ja asettele uunivuokaan leikkauspinta ylöspäin. Ripottele tomaattien päälle timjami, sokeri ja mausta suolalla ja pippurilla.
  • Kun pekoni on valmis, valuta sen öljyt tomaattien päälle. Paistaa tomaatit 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Siirrä valmiit tomaatit öljyineen tehosekoittimeen, mausta punaviinietikalla ja soseuta kastikkeeksi.
  • Soseuta avokadot ja mausta chilillä ja ripauksella suolalla.
  • Levitä leivän päälle avokadotahna ja annostele hieman tomaattikastiketta. Asetta rapeat pekoniviipaleet ja viimeistele rouhitulla fetalla. Tarjoa loput kastikkeesta dippinä.



Instagram