Gluteeniton hedelmäinen siemenleipä
maanantaina, toukokuuta 22, 2017
Gluteeniton
leivonta kiehtoo minua viime aikoina enemmän ja enemmän. En jätä väliin
tilaisuutta maistaa muiden valmistamia herkkuja ja itsekin olen jonkun verran
harjoitellut gluteenittoman leivonnan taitoja. Pakko myöntää, että mitä enemmän
luen, tutkin ja harjoittelen erilaisia reseptejä, sitä enemmän ymmärrän, kuinka
paljon harjoittelua vielä tarvitsen.
Erilaisten vehnäjauhokorvikkeiden valikoima on nykyään huikea, mutta ollakseen
niiden taitava käyttäjä, on ymmärrettävää niiden rakenne ja miten ne
käyttäytyvät niin yhdessä kuin erikseen. Kuitujen ja erilaisten tärkkelysten
käyttö on sitten taas ihan oma maailmansa mitä gluteenittoman leipojan pitää
hallita. Sinnikäs harjoittelijaa kuitenkin palkitaan. Jos joskus luulin, että
kaikki gluteenittomat leivonnaiset muistuttavat lähinnä mauttomia kuivia
korppuja, parhaimmillaan ne voivat herkullisuudessaan huijata kovemmankin
pullaherkuttelijan.
Hedelmäinen
siemenleipä on yksi minun viimeaikaisista kokeiluista. Tungen muutenkin
siemeniä annokseen kuin annokseen ja leipäänhän ne kuuluvat kuin nenä päähän.
Monipuolinen leipä taipuu niin voileiväksi tai vaikka paahdettuna juuston tai
hillon kaveriksi. Psylliumin käyttöä ei ensikertalaisen käyttäjän tarvitse
pelätä, kunhan seuraa ohjetta. Mikä on muutenkin hyvä ohjenuora leipomisessa.
Gluteeniton hedelmäinen siemenleipä
25
g hiivaa
8
dl kylmää vettä
2,5
dl tattarijauhoja
2
dl riisijauhoja
2
dl auringonkukkasiemeniä
1
dl kurpitsasiemeniä
1,25
dl psylliumia
1,5
tl suolaa
1,5
tl hunajaa
8
kuivattua aprikoosia hienonnettuna
3
kuivattua viikunaa hienonnettuna
1
tl rypsiöljyä vuokaan
siemeniä
vuokaan
- Liuota hiiva kulhossa pienessä määrässä vettä ja lisää loput vedestä. Lisää joukkoon muut ainekset ja sekoita lusikalla taikina tasaiseksi.
- Voitele öljyllä n.1,5l suorakulmainen leipävuoka ja ripottele pohjalle hieman siemeniä. Siirrä taikina vuokaan ja tasoita hieman kosteilla käsillä. Peitä leipä liinalla ja anna kohota 1,5 tuntia vedottomassa paikassa.
- Paista leipä 175-asteisen uunin alaosassa n. 1 tunti ja 15 minuuttia. Kokeile tikulla, että leipä on kypsä. Poista leipä vuoasta ja anna jäähtyä.
0 kommenttia