Gluteeniton hedelmäinen siemenleipä

maanantaina, toukokuuta 22, 2017


Gluteeniton leivonta kiehtoo minua viime aikoina enemmän ja enemmän. En jätä väliin tilaisuutta maistaa muiden valmistamia herkkuja ja itsekin olen jonkun verran harjoitellut gluteenittoman leivonnan taitoja. Pakko myöntää, että mitä enemmän luen, tutkin ja harjoittelen erilaisia reseptejä, sitä enemmän ymmärrän, kuinka paljon harjoittelua vielä tarvitsen.  Erilaisten vehnäjauhokorvikkeiden valikoima on nykyään huikea, mutta ollakseen niiden taitava käyttäjä, on ymmärrettävää niiden rakenne ja miten ne käyttäytyvät niin yhdessä kuin erikseen. Kuitujen ja erilaisten tärkkelysten käyttö on sitten taas ihan oma maailmansa mitä gluteenittoman leipojan pitää hallita. Sinnikäs harjoittelijaa kuitenkin palkitaan. Jos joskus luulin, että kaikki gluteenittomat leivonnaiset muistuttavat lähinnä mauttomia kuivia korppuja, parhaimmillaan ne voivat herkullisuudessaan huijata kovemmankin pullaherkuttelijan.


Hedelmäinen siemenleipä on yksi minun viimeaikaisista kokeiluista. Tungen muutenkin siemeniä annokseen kuin annokseen ja leipäänhän ne kuuluvat kuin nenä päähän. Monipuolinen leipä taipuu niin voileiväksi tai vaikka paahdettuna juuston tai hillon kaveriksi. Psylliumin käyttöä ei ensikertalaisen käyttäjän tarvitse pelätä, kunhan seuraa ohjetta. Mikä on muutenkin hyvä ohjenuora leipomisessa. 


Gluteeniton hedelmäinen siemenleipä

25 g hiivaa
8 dl kylmää vettä
2,5 dl tattarijauhoja
2 dl riisijauhoja
2 dl auringonkukkasiemeniä
1 dl kurpitsasiemeniä
1,25 dl psylliumia
1,5 tl suolaa
1,5 tl hunajaa
8 kuivattua aprikoosia hienonnettuna
3 kuivattua viikunaa hienonnettuna
1 tl rypsiöljyä vuokaan
siemeniä vuokaan

  • Liuota hiiva kulhossa pienessä määrässä vettä ja lisää loput vedestä. Lisää joukkoon muut ainekset ja sekoita lusikalla taikina tasaiseksi.
  • Voitele öljyllä n.1,5l suorakulmainen leipävuoka ja ripottele pohjalle hieman siemeniä. Siirrä taikina vuokaan ja tasoita hieman kosteilla käsillä. Peitä leipä liinalla ja anna kohota 1,5 tuntia vedottomassa paikassa.
  • Paista leipä 175-asteisen uunin alaosassa n. 1 tunti ja 15 minuuttia. Kokeile tikulla, että leipä on kypsä. Poista leipä vuoasta ja anna jäähtyä.


You Might Also Like

0 kommenttia

Instagram