helppo arki

Yrttiset kanapihvit kirpeällä jogurttikastikkeella

perjantaina, helmikuuta 20, 2015
Jonkin aikaa sitten ystäväni kertoi, että hänen miehensä voisi elää pelkillä jauheliharuoilla. Hän ei ollut asiaan hirveän tyytyväinen ja yritti turhaan vakuuttaa miestä punaisen lihan epäterveellisuudesta.  Koska heidän perheessä on kokeiltu jo kaikki tässä blogissa olevat jauhelihareseptit, päätin julkaista ystäväni iloksi yhden helpon jauhelihapihvireseptin kanasta. Arkiruokareseptejähän ei ole ikinä liikaa, ja tämä on yksi niistä.

Niin kuin joku on ehkä jo huomannut, lisään aina jauhelihapihviin tai -pulliin raastettua kesäkurpitsaa tuomaan pehmeyttä. Tämän niksin olen oppinut äidiltäni. Positiivisesti yllättyneenä huomasin, että myös gastronomiasankarini Yotam Ottolenghi käytti samaa kikkaa kalkkunapihveissään Jerusalem kirjassaan. Siitä reseptistä otin vinkkejä näidenkin pihvien maustamiseen ja ihanaan raikkaaseen ja kirpeään jogurttikastikkeeseen. Koska yleensäkin tykkään laittaa koko yrttipuutarhan jauheliharuokiin, tämä resepti sopii minulle täydellisesti

Yrttiset kanapihvit

500 g kananjauhelihaa
n. 200 g hienoksi raastettua kesäkurpitsaa
3 rkl hienonnettua kevätsipulin vartta
1 kananmuna
2 rkl hienonnettua minttua
2 rkl hienonnettua korianteria
2 valkosipulikynttä hienonnettuna 
1 tl jauhettua juustokuminaa
½ tl cayennenpippuria
suolaa ja mustapippuria
öljyä paistamiseen
  • Sekoita kaikki ainekset paitsi öljy keskenään. Lämmitä öljy pannulla ja paista sinä kypsäksi pieni pala pihvitaikinaa. Tarkista sen maku ja mausta tarvittaessa jauhelihataikina.
  • Muotoile pihvit ja paista kuumassa öljyssä kauniin värisiksi molemmin puoliin. Siirrä pihvit uunipellille ja paista kypsiksi 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.


Kirpeä jogurttikastike

250 g turkkilaista jugurttia
1 tl sitruunan kuorta raastettuna
1 rkl sitruunanmehua
1 pieni valkosipulikynsi hienonnettuna
1 ½ rkl oliiviöljyä
1 rkl sumakkia
suolaa ja mustapippuria
  • Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa. Tarkista maku. 
kevyt

Siemennäkkärit

keskiviikkona, helmikuuta 18, 2015
Nyt kun gluteiiniton ruokavalio on kovasti muodissa, esillä on ollut paljon erilaisia leipäkorvikkeita. En missään nimessä sano tätä negatiiviseen sävyyn. Itsekin yritän välttää ns. ylimääräistä gluteiinia mutta en voi kyllä täysin kieltääkään sitä itseltäni, sen verran rakastan herkuttelua. Mutta kun tätä nykypäivän ykköspahaa (jaettu sijaa sokerin kanssa) korvataan vaikka herkullisilla pähkinöillä ja siemenillä, olen ensimmäisenä jonossa pelastamassa kehoani tältä hirviöltä.

Vaikka olen viime aikoina löytänyt itsestäni varsinaisen kotileipurin ja olen leiponut pari kuukautta joka viikonloppu omat leivät, ja vielä joka kertaa uuden reseptin mukaan, vasta nyt päätin kokeilla valmistaa paljon kehuttuja siemennäkkäreitä, joihin laitoin vaikka mitä hyvää. Siemeniä voi tietysti vaihtaa omiin suosikkeihin. Lopputulos oli maukas ja rapsakka. Siskoni, joka sattui käymään samana päivänä ja sai tietenkin näkkäripaketin mukaan ilmoitti, että reseptin on tultava blogiin mahdollisimman pian. Tässä se sitten on! 

Siemennäkkärit

1 dl aurinkokukkasiemeniä
1 dl seesamsiemeniä
1 dl kurpitsasiemeniä
½ dl pellavansiemeniä
1,5 dl maissitärkkelystä
ripaus suolaa
½ dl rypsiöljyä
2 ½ dl kiehuvaa vettä

Pinnalle:
seesaminsiemeniä
unikonsiemeniä
sormisuolaa

  • Sekoita kaikki kuivat ainekset. Lisää öljy ja kiehuvaa vettä. Sekoita ja anna seisoa 10 minuuttia.
  • Levitä seos leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ohueksi levyksi.
  • Ripottele päälle siemeniä ja suolaa. Leikkaa levy veitsellä haluamasi kokoisiksi neliöiksi.
  • Paista 125-asteisessa uunissa, uunin alemmalla tasolla 1 tunti 15 minuuttia kunnes näkkärit menettävät pehmeytensä ja muuttuvat rapsakoiksi.

liha

Revitty possu kiinalaisittain

maanantaina, helmikuuta 16, 2015
Kyllä se on vaan niin, että nykyään melkein jokaisen bloggaajan velvollisuus on julkaista jonkinlainen revityn lihan reseptin. Itse asiassa kasvisruoka bloggaajat ovat osoittaneet, että sen ei tarvitse olla edes liha. Nyt on sitten minun vuoro, vaikka kyseinen ruoka onkin jo hieman menettänyt viehätyksensä. Meidän keittiössä on aikaisemminkin monesti valmistettu pitkään haudutettua possua erilaisilla mausteilla. Tällä kertaa päädyin kiinalaisen keittiön makuihin, ja vaikka tykkäänkin revitetystä possusta leivän välissä, piirakoissa ja kaikenlaisissa virityksissä, tällä kertaa siitä nautittiin perinteisesti riisin kanssa. Ja näinkin se maistui erittäin hyvältä. 


Revitty possu kiinalaisittain

1 kg porsaan niskaa
2 rkl öljyä paistamiseen
suolaa
2 valkosipulikynttä ohuina viipaleina
10 ohutta viipaletta inkivääriä
1 salottisipuli viipaleina
5 tähtianista
1 tl fenkolisiemeniä
2 kanelitankoa
6 kokonaista neilikkaa
½ appelsiinin kuori
4 rkl sokeria
3 rkl vaaleata soijakastiketta
2 rkl tummaa soijakastiketta
1 rkl Worcestershire kastiketta
1 rkl seesamiöljyä
2,5 dl valkoviiniä
 (tuoretta korianteria ja punaista chiliä) 
  • Mausta liha hieman suolalla. Lämmitä öljy isossa kasarissa ja paista lihan pinnat nopeasti kauniin värisiksi.
  • Ota liha pois kasarista ja lisää siihen inkivääri, valkosipuli ja salottisipuli. Paista niitä 2-3 minuuttia. Lisää joukkoon tähtianikset, kaneli, neilikat, fenkolisiemenet ja appelsiinikuori. Paista hieman. Lisää joukkoon kaikki muut ainekset, kiehauta ja keitä pari minuuttia.
  • Lisää possu kasariin ja kaada päälle vettä, niin että liha peittyy melkein kokonaan. Kiehauta ja keitä pienellä lämmöllä kannen alla noin kolme tuntia. Jos liha ei ole kokonaan liemen peitossa, käännä se välillä valmistuksen aikana.
  • Ota valmis liha pois liemestä ja revi haarukalla suikaleiksi. Kaada noin litran lientä kattilaan ja keitä kovalla lämmöllä, niin että liemi hieman sakenee. Kaada valmis liemi lihan päälle. Koristele halutessa tuoreella korianterilla ja ohueksi leikatulla tuoreella chilillä.

Instagram