helppo arki

Mausteinen kana-chorizopata

perjantaina, helmikuuta 06, 2015
Kana, chorizo, tomaatit, chili, mausteet – tätä yhdistelmä on vaikea pilata. Eikä se mennyt pieleen tälläkään kertaa. Tänään herkuteltiin maukkaalla, täyteläisellä, mausteisella padalla. Pakko myöntää ettei tämä ollut ihan kevyemmästä päästä. Mutta koska tänään mielestäni oli ulkona jo hiukan kevään tuoksua ja aurinkokin pilkahti, nyt meillä on viimeiset päivät nauttia näistä tuhdeista talviruoista. Kohtahan nämä padat unohtuvat moneksi kuukaudeksi, ja hyvä niin.
Padassa käytin taas jo moneen kertaan hehkuttamaani Naapurin Maalaiskanan kokonaista kananpoikaa, joka on kätevästi valmiiksi leikattu auki vatsan kohdalla. Toki, yhtä hyvin tässä toimisi leikkaamatonkin kana tai esimerkiksi koipireisipalat. Mielestäni näin auki leikattu kokonainen kana kypsyy huomattavasti tasaisemmin ja nopeammin mutta ei ehkä ole niin näyttävä vaihtoehto. 


Mausteinen kana-chorizopata
1 kokonainen kana tai broileri
200 g chorizo makkaraa
2 rkl öljyä paistamiseen
1 sipuli ohuina lohkoina
2 valkosipulikynttä hienonnettuna
1 tl chilihiutaleita
½ punaista chiliä hienonnettuna siemenet poistettuna (jätä pois jos haluat miedomman version)
2 tl oreganoa
1 tl juustokuminaa
2 laakerinlehteä hieman hienonnettuna
2 rkl hienonnettua persiljaa + koristeluun
3 rkl soijakastiketta
1 prk (70 g) tomaattisosetta
2 prk tomaattimurskaa
2 dl vettä
2 dl kuohukermaa
2 tl sokeria
suolaa ja pippuria

  • Lämmitä öljy kasarissa tai kattilassa ja paista siinä sipulilohkot ja valkosipuli pehmeiksi. Lisää tomaattisose ja paista minuutin verran.
  • Sekoita keskenään chilit, oregano, juustokumina, laakerinlehti ja persilja. Lisää ¾ tästä mausteseoksesta kasariin paistettujen sipuleiden joukkoon ja paista hieman. Lisää tomaattimurska, vesi ja kerma. Mausta sokerilla, pippurilla ja suolalla. (Suolan kanssa kannattaa olla varovainen koska myös soijakastikkeella ja chorizolla on vahva suolainen maku.) Kiehauta kastike kerran ja tarkista maku.
  • Hiero loput mausteseoksesta kanaan. Nosta kana korkeareunaiseen vuokaan ja mausta kana soijakastikkeella. Lisää tomaattikastike vuokaan. Poista chorizo makkarasta kuori ja leikkaa makkara noin sentin viipaleiksi. Lisää makkara vuokaan kastikkeen joukkoon. Paista kana 200-asteisessa uunissa noin 40-60 minuuttia riippuen käytätkö kokonaista kana tai auki leikattua.
leivonta

Runebergintorttujen tuunaus

keskiviikkona, helmikuuta 04, 2015
Runebergin päivä tuli tänäkin vuonna yllättäen kuten moni muukin kalenterijuhlapäivä. Ja vaikka ilmoitin jo kuukausi sitten, että tänä vuona teen Runebergintorttuja, meni leipominen tietenkin viime tippaan. Tein viimeksi torttuja yläasteella kotitaloustunnin kokeilun inspiroimana, ja vaikka perinteinen torttujen resepti löytyi arkistostani, niin muistin leipoessa kotitalousopettajan neuvon. Hän suositteli korvata tavalliset korppujauhot jauhettuihin kekseihin tai ihan mihin tahansa muihin leivonnaisiin. Sekoitukseen saa laittaa niin montaa eri lajia kun löytyy ja joukossa pitää ehdottomasti olla piparkakkujen muruja. Harvinaista meille mutta tällä kertaa löytyi kaikenlaisia jämäkeksejä ja pipareitakin, joten tein niin kuin neuvottiin ja tykkäsin lopputuloksesta. Ensi vuonna kuitenkin ajattelin korvata myös osan tällä kertaa käytetyistä vehnäjauhoista keksimuruilla ja mantelijauhoilla.

Tiedän, että joku saattaa paheksua minun kokeilua, mutta päätin ilahduttaa kanssani asuvaa suklaanystävää ja kehittelin myös suklaisen tortun. Totuushan on, että lopputulos ei Runebergin torttua ole nähnytkään, mutta erittäin maukkaita ne olivat. Pohjana käytin samaa Runebergin tortun reseptiä mutta korvasin osan vehnäjauhoista tummalla kaakaolla ja mantelijauhoilla. Myös keksimuruihin sekoitin pari hienonnettua suklaista dominoa.  Tätä ohjetta käytän varmasti tulevaisuudessakin muffinssien teossa, mutta jätän kardemumman silloin pois.

Valitettavasti viinakaapista ei löytynyt perinteistä Runebergintorttujen kostutusjuomaa, joten käytin hieman laimennettua portviiniä. Ehkä laimennuksen olisi voinut jättää vähemmälle mutta se yhdistelmä toimi yllättävän hyvin varsinkin suklaisen version kanssa. Nuoremman maistajan tortut kostutin karpalomehulla.



Runebergintortut (6 kpl)
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmunaa
50 g hienonnettua mantelia
1 dl korppujauhoja (käytä keksien, pipareiden tai muiden leivonnaisten sekoitusta)
1 dl kuohukermaa

Koristeluun
vadelmahilloa
tomusokeria, tilkka vettä tai sitruunanmehua

Kostutukseen (taikinan)
Punssia tai muuta mieluisaa alkoholia
  • Vatkaa voi sokerin kanssa. Lisää kananmuna ja vatkaa hieman lisää. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorottelen kerman kanssa kokoajan vatkaten.
  • Annostele taikina esim. voideltuihin muffinssivuokiin.  Paista 225-asteisessa uunissa 12-15 minuuttia.
  • Kostuta valmiit tortut n. 2 rkl kostutuslientä. Koristele vadelmahillolla ja tilkkaan vettä sekoitetulla tomusokerilla. 



Suklaiset Runebergintortut  (6 kpl)
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl tummaa kaakaojauhetta
0,5 dl mantelijauhoja
1 tl leivinjauhetta
(1 tl kardemummaa)
100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmunaa
50 g hienonnettua mantelia
1 dl korppujauhoja (käytä suklaakeksien, pipareiden tai muiden leivonnaisten sekoitusta)
1 dl kuohukermaa
  • Valmista tortut samalla tavalla kuin perinteiset Runebergintortut. 

helppo arki

Kana rakuunakastikkeella ja parmesaanibataatit

maanantaina, helmikuuta 02, 2015

Tämä maukas ateria on erittäin helppo, nopea ja sopii niin arkeen kuin juhlaan. Parmesaanin kanssa paistetut bataatit voi yhtä hyvin vaihtaa perunaan ja maustamisessakin voi halutessa käyttää mielikuvitusta. Kanan yrttinen kastike syntyy hetkessä ja on saanut makua rakuunasta ja persiljasta. Tässäkin peston kevyemmässä versiossa voi tarvittaessa vaihdella yrttejä maun mukaan, pidän kuitenkin rakuunan voimakkaasta mausta joka toimii mielestäni erittäin hyvin sitruunan kanssa.


Parmesaanibataatit (2:lle)

1 bataatti
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl hienonnettua persiljaa
0,75-1dl raastettua parmesaania
suolaa ja pippuria

  • Kuori bataatti ja leikkaa noin 1,5cm kuutioiksi. Kaada bataatit vuokaan, niin että ne mielellään mahtuvat siihen yhtenä kerroksena. Lisää kaikki muut ainekset sekaan ja sekoita ne erittäin hyvin keskenään.
  • Paista bataatit 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Kääntele bataatit ja jatkaa kypsentämistä vielä 15-20 minuuttia kunnes bataatti on kypsä.

Kana kevyellä rakuunakastikkeella (2-3:lle)
3 broilerin rintafileettä
öljyä paistamiseen
suolaa ja pippuria

1 ruukku rakuunaa
kourallinen persiljaa
1 kevätsipulin varsi
½ sitruunan raastettu kuori ja mehu
suolaa ja pippuria
6 rkl oliiviöljyä
suolaa
  • Mausta rintafileet suolalla ja pippurilla. Kuumenna öljy pannulla ja paistaa fileet molemmin puoliin kauniin ruskeiksi.
  •  Laita kaikki kastike ainekset syvään astiaan ja hienonna ne sauvasekoittimella. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa.

Instagram