Huomasin,
että helmikuu on jo puolessa välissä enkä ole vieläkään valmistanut mitään
blogin Makumatka maailman ympäri-osioon. Aakkosjärjestyksessä on tässä kuussa
B-kirjaimella alkavat maat ja niiden keittiöt. Vaihtoehtoja maissa ja hienoissa ruoissa on
riittävästi, mutta minä jostain syystä päädyin heti Brasilian herkkuihin. Muutama
viikko sitten katselin kateellisena Appelsiineja ja Hunajaa- bloginbrasilialaista kalakeittoa, joten päätin valmistaa samantyyppistä Moqueca - nimistä
kalapataa. Itse söisin tätä herkkua keittonakin, mutta tässä taloudessa on
niitä, jotka eivät keitoista välitä. En valita. Riisin kanssa nautitusta
padasta tuli erittäin raikas, maukas ja kesäinen. Yleensä käytän kookosmaitoa
aika voimakkaan makuisissa aasialaistyyppisissä ruoissa ja jopa yllätyin kuinka
hyvin tämä raikas versio toimii. Luulen, että tätä herkkua syödään meillä vielä
monet monet kerrat.
Brasilialainen kalapata Moqueca
n. 500-700 g valkoisen
kalan fileettä paloina (itse käytin kuhaa)
250 g katkarapuja
2 limen mehu
8 valkosipulin kynttä
hienonnettuna
1 sipuli hienonnettuna
½ punaista paprikaa
pieninä kuutioina
3,5 dl kala- tai
kasvislientä
3,5 dl kookosmaitoa
3 tomaattia kuutioina
1 vihreä chili
hienonnettuna (jos haluat tulisen version käytä punaista chiliä)
iso kourallinen hienonnettua
korianteria
iso kourallinen hienonnettua
thai basilikaa
suolaa ja pippuria
2
rkl oliiviöljyä paistamiseen
- Laita pieneen astiaan kalapalat ja katkaravut. Sekoita niihin limemehu, puolet valkosipuleista ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna marinoitua jääkaapissa puoli tuntia.
- Lämmitä öljy kasarissa ja paista siinä sipuli, jäljellä olevat valkosipulit ja chili noin kolme minuuttia. Lisää paprikakuutiot ja paista vielä kolme minuuttia. Sekoita kasariin tomaatit, liemi ja kookosmaito. Keitä lientä miedolla lämmöllä parikymmentä minuuttia.
- Lisää liemeen kalapalat ja marinadin. Keitä noin viisi minuuttia, jonka jälkeen voit lisätä katkaravut. Keitä noin kolme minuuttia ja tarkista maku. Lisää hienonnetut yrtit.