kala

Makumatka maailman ympäri - Brasilialainen kalapata Moqueca

perjantaina, helmikuuta 13, 2015

Huomasin, että helmikuu on jo puolessa välissä enkä ole vieläkään valmistanut mitään blogin Makumatka maailman ympäri-osioon. Aakkosjärjestyksessä on tässä kuussa B-kirjaimella alkavat maat ja niiden keittiöt.  Vaihtoehtoja maissa ja hienoissa ruoissa on riittävästi, mutta minä jostain syystä päädyin heti Brasilian herkkuihin. Muutama viikko sitten katselin kateellisena Appelsiineja ja Hunajaa- bloginbrasilialaista kalakeittoa, joten päätin valmistaa samantyyppistä Moqueca - nimistä kalapataa. Itse söisin tätä herkkua keittonakin, mutta tässä taloudessa on niitä, jotka eivät keitoista välitä. En valita. Riisin kanssa nautitusta padasta tuli erittäin raikas, maukas ja kesäinen. Yleensä käytän kookosmaitoa aika voimakkaan makuisissa aasialaistyyppisissä ruoissa ja jopa yllätyin kuinka hyvin tämä raikas versio toimii. Luulen, että tätä herkkua syödään meillä vielä monet monet kerrat.


Brasilialainen kalapata Moqueca

n. 500-700 g valkoisen kalan fileettä paloina (itse käytin kuhaa)  
250 g katkarapuja
2 limen mehu
8 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 sipuli hienonnettuna
½ punaista paprikaa pieninä kuutioina
3,5 dl kala- tai kasvislientä
3,5 dl kookosmaitoa
3 tomaattia kuutioina
1 vihreä chili hienonnettuna (jos haluat tulisen version käytä punaista chiliä)
iso kourallinen hienonnettua korianteria
iso kourallinen hienonnettua thai basilikaa
suolaa ja pippuria
2 rkl oliiviöljyä paistamiseen

  • Laita pieneen astiaan kalapalat ja katkaravut. Sekoita niihin limemehu, puolet valkosipuleista ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna marinoitua jääkaapissa puoli tuntia.
  • Lämmitä öljy kasarissa ja paista siinä sipuli, jäljellä olevat valkosipulit ja chili noin kolme minuuttia. Lisää paprikakuutiot ja paista vielä kolme minuuttia. Sekoita kasariin tomaatit, liemi ja kookosmaito. Keitä lientä miedolla lämmöllä parikymmentä minuuttia.
  • Lisää liemeen kalapalat ja marinadin. Keitä noin viisi minuuttia, jonka jälkeen voit lisätä katkaravut. Keitä noin kolme minuuttia ja tarkista maku. Lisää hienonnetut yrtit.
helppo arki

Perinteinen lohikeitto

tiistaina, helmikuuta 10, 2015
Mikä on suomalainen arkiruoka, jonka reseptin jakaisit kirjavan ulkomaalaisopiskelijaryhmän kanssa? Tämä kysymys nousi esiin kun ystäväni, joka tällä hetkellä opettaa suomen kieltä ulkomaalaisille soitti ja kysyi lupaa käyttää minun blogia yhtenä esimerkkinä hänen tunnilla, jossa käsitellään blogeissa käytettyjä suomen kielen tyylejä. Blogeissa käytetty kieli ei kuitenkaan ole usein läheskään puhdasta kirjakieltä ja sen tyylejä on monenlaisia. Koska tiedän, että todennäköisesti tuskin kaikki opiskelijat innostuvat ruokablogista, ajattelin kirjoittaa tämän postauksen heitä varten. Toivottavasti saan heidän mielenkiinnon heräämään edes yhdeksi oppitunniksi ja toivon, että saan heiltä hyödyllistä palautetta.

Kun mietin suomalaista reseptiä, joka voisi kiinnostaa ulkomaalaisia opiskelijoita ja ruokaa, jonka täällä edes jonkun verran asuvan pitää maistaa, sain heti useita erilaisia ideoita. Sitten tajusin, että tehtävä ei olekaan niin yksinkertainen. Tietämättä kirjavan joukon taustoista ruoan valitseminen on itseasiassa aika vaikeata, koska uskonnot ja eri maiden tavat muokkaavat vahvasti myös ruokavaliota. Sen takia ajattelin pelata varmaan päälle ja poistin ainakin kaikki liharuoat listaltani. Tietenkin lihan voi aina korvata, mutta tässä tapauksessa ajattelin säästää alkuperäisen reseptin pahemmilta muokkailuilta. Ikuinen suosikki karjalanpiirakkaat saattavat olla hieman työläs projekti opiskelijalle ja niitä on jo todennäköisesti ehditty maistaakin, joten päädyin tuttuun ja turvalliseen mutta myös minuun suureen herkkuun, kermaiseen lohikeittoon. Monessa maassa lohi on erittäin arvokas ja harvinainen kala, joten ajattelin, että edes joku joukossa innostuisi tästä.  Lohikeitto myös sopeutuu hyvin ainakin minuun tuntemiini etnisiin ruokavalioihin.

Toivon kuitenkin, että saan kyseiseltä ryhmältä myös palautetta ja vinkkejä. Tajusin, että tämähän on loistava tilaisuus saada reseptejä Mama Gastron Makumatka- osioon, jossa esitän eri maiden minulle ennen tuntemattomia ruokia ja reseptejä. Olisin siis erittäin kiitollinen jos vastavuoroisesti kyseiset opiskelijat joko antavat kommentteja minun lohikeittoreseptistä, blogista yleensä tai jakavat minun kanssa oman kotimaan perinteisiä herkullisia reseptejä. Minä taas lupaan esittää niistä luotuja herkkuja jatkossa blogissani. 

Perinteinen lohikeitto

1 rkl voita
1 pieni sipuli hienonnettuna
1 porkkana ohuina viipaleina
n. 4 tillinvartta hienonnettuna (varsiosa ja lehdet erikseen)
9 dl vettä
3 perunaa kuorittuna, leikattuna kuutioiksi
2 dl kermaa
1 rkl vehnäjauhoja
300-400 g lohta fileenä
½ tl kokonaisia mustapippureita
1 laakerinlehti
suolaa
  • Kuumenna voi kattilassa ja kuullota sipuli ja porkkana rasvassa. Lisää joukkoon tillin hienonnettu varsiosa, mustapippuri ja laakerinlehti.
  • Kaada vesi päälle. Mausta suolalla ja lisää lohifilee. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua erittäin hiljaa noin viisi minuuttia. Ota sen jälkeen lohi pois kattilasta. Lohen ei ole tarkoitus olla tässä vaiheessa täysin kypsä. 
  • Lisää keittoon perunat ja keittää kunnes ne ovat lähes kypsiä. Sekoita vehnäjauhot kermaan ja kaada kerma keittoon sekoittaen. Kuutioi lohi ja lisää sekin kattilaan. Kiehauta. Mausta tarvittaessa suolalla ja viimeistele hienonnetuilla tillilehdillä. 
kala

Aasialaiset Surf & Turf hampurilaiset

sunnuntai, helmikuuta 08, 2015
Vaikka olenkin harrastanut viime aikoina tuhteja patoja, pidemmät ja valoisat päivät kertovat, että on aika pikkuhiljaa siirtyä keväisiin ruokiin. Olin jo pitkään ajatellut valmistaa hampurilaisia ja nyt teinkin niiden hieman raikkaamman ja eksoottisemman version, jossa yhdistyvät kana ja katkaravut. Vaikka tämän hieman Aasiasta vaikutteita saaneen hampurilaisen ohjeessa näyttää olevan monta eri vaihetta, silti itse tekeminen on kuitenkin aika yksinkertaista.  

Reseptiarkistossani jo jonkun aikaa ollut Optio-lehdestä revitty lehti, missä esitettiin briossi-hampurilaissämpylöiden reseptiä. Kuva ja resepti näyttivät sen verran hyviltä, että tämä oli pitkään minun to do – listalla. Ja ne lunastivat täysin lupauksen. Nämä olivat ehkä parhaimmat hampurilaissämpylät, joita olen maistanut. Mutta ne eivät olleet kauneimmat. Jo valmistusvaiheessa huomasin, että reseptissä mainittu jauhojen määrä ei läheskään riittää, ja lisäsin niitä noin 4 desilitraa ohjemäärän lisäksi. Taikina oli edelleenkin aika löysä mutta päätin lisätä jauhoja vasta sämpylöitä muokatessa. Niin kuin ohjeessa sanottiin tein pellille kahdeksan sämpylää. Tulevaisuudessa teen niitä ainakin kaksitoista. Sämpylät kasvoivat uunissa niin isoiksi, että lopulta minulla oli yksi pellillisen kokoinen leipä. Nämä ovat kuitenkin jatkossa helposti korjattavissa olevia pikku juttuja.

Kanapihvin valmistin pieniksi leikatusta paistilihasta. Tämä mielestäni on mehevämpi ratkaisu kuin vaikkapa paistettu broilerin rinta hampurilaisessa ja taas lihaisampi ja maukkaampi vaihtoehto kuin jauhetusta broilerista tehty pihvi. Lisäsin panko jauhoja sekaan jotta pihvit pysyisivät kasassa, mutta tavallisetkin korppujauhot ajaisivat varmasti saman asian. Vaikka näyttää siltä, että annoksessa on käytetty reilusti chiliä, lopputulos ei mielestäni ole olleenkaan tulinen vaan mausteinen. Muutenkin tämä on niitä ruokia, missä voi rennosti vaihdella mausteita ja jos laiskottaa esimerkiksi valmis sweet chilikastike on erittäin toimiva ratkaisu katkarapujen ja pihvien maustamisessa. 

Briossi-hampurilaissämpylät (12 kpl)
3,5 dl haaleaa vettä
3 rkl haaleaa maitoa
2 tl kuivahiivaa
2,5 rkl sokeria
1 kananmuna taikinaa + 1 voiteluun
n. 11 dl vehnäjauhoja (alkuperäisessä ohjeessa 7,5 dl)
jauhoja taikinan käsittelyyn
2,5 rkl voita
1,5 tl suolaa
1,5 rkl seesaminsiemeniä
  • Sekoita vesi, maito, hiiva ja sokeri. Anna seistä 10 minuuttia. Vatkaa yksi kananmuna vaahdoksi. Nypi voi ja jauhot sekaisin ja lisää niihin hiivaliemi, suola ja vatkattu kananmuna. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia mielellään yleiskoneessa. Kohota taikina liinan alla noin 2 tuntia.
  • Jaa taikina kahteentoista osaan ja pyörittele niistä sämpylät. Asettele ne pellille. Anna kohota toiset 2 tuntia liinan alla.
  • Vatkaa kananmuna ja 1 tl vettä kevyesti ja voitele seoksella sämpylät. Ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.

 Wasabi kastike (4:lle)
4 rkl creme fraichea
2 rkl majoneesia
1,5 tl wasabia
suolaa
  • Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa.

 Marinoidut katkaravut (4:lle)
 n. 20 kpl keskikokoista katkarapua (mielellään raakaa)
½ limen mehua
2 tl ruokosokeria
1 tl inkivääriä hienonnettuna
1 valkosipulikynsi hienonnettuna
1/3 punaista chiliä hienonnettuna siemenet poistettuna
2 rkl soijakastiketta
  • Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna rapujen marinoitua jääkaapissa pari tuntia.Paista raakoja katkarapuja kuumalla pannulla tilkassa öljyä just ennen hampurilaisten kasaamista.

 Mango-avokadosalsa (4:lle)
½ kypsää mangoa pieninä kuutioina
½ avokadoa pieninä kuutioina
kourallinen korianteria hienonnettuna
kourallinen minttua hienonnettuna
½ punaista chiliä hienonnettuna siemenet poistettuna
½ limen mehua
½ tl ruokosokeria
suolaa
  • Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Kanapihvit (4:lle)
400 g broilerin paistileikeitä mahdollisimman pieniksi kuutioiksi leikattuna
1/3 punaista chiliä hienonnettuna siemenet poistettuna
1 valkosipuli hienonnettuna
iso kourallinen hienonnettua korianteria
0,5 dl kookosmaitoa
0,5 tl sokeria
½ limen mehua
1 kananmuna
n. 5 rkl panko jauhoja
suolaa ja pippuria

öljyä paistamiseen
  • Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna marinoitua hieman jääkaapissa.
  • Kuumenna öljy pannulla. Muotoile kanataikinasta neljä hampurilaispihviä ja paista ne molemmin puoliin kauniin ruskeiksi, jonka jälkeen pienennä lämpö ja paista ne kypsiksi kannen alla.

  • Kasattaessa hampurilaisia leikkaa sämpylä kahteen osaan vaakasuunnassa. Levitä yhdelle sämpyläpuoliskolle 1-1,5 rkl wasabi kastikettä. Asettele päälle muutama salaatinlehti ja pihvi, jonka päälle mango-avokadosalsa ja katkaravut. 

Instagram