Stroganoff - keliin sopiva!

tiistaina, marraskuuta 08, 2016


Viimepäivinä moni on varmasti halunnut vain piiloutua kylmältä tuulelta ja käpertyä sohvalle peiton alle. Minulle ainakin tämä äkkitalvi ei ollut kovin mieluisa yllätys, mutta toisaalta en ole ikinä talvi-ihminen ollutkaan. Mielellään vaihtaisin kovat pakkaset vaikkapa pimeään loskakeliin, kunhan kylmyys ei pure. Eikä tämä varmastikaan johdu huonosta vaatetuksesta.


Kun säälle ei voi mitään, tästä vuodenajasta voi yrittää nauttiakin. Koti-illat ja tuhdit lämpimät ruoat ovat niitä talven harrasteita parhaimmasta päästä. Pitkään haudutetut padat ovat omia suosikkeja, joiden mauille on lukuisia vaihtoehtoja. Aina pataruoat eivät onneksi vaadi tuntien kypsymisaikaa, vaan herkullisia ja syviä makuja syntyy helposti ja suhteellisen nopeastikin. 


Beef Stroganoff on perinteinen naudanlihasta valmistettu pataruoka, jota luonnehditaan venäläiseksi klassikoksi. Reseptejä on tälle herkulle niin monenlaisia, että on paha väitellä mikä niistä kuuluu niihin alkuperäisiin. Tänä päivänä pataan yleisesti ottaen lihasuikaleiden lisäksi kuuluvat herkkusienet ja sipuli, joita ei välttämättä alkuperäisessä versiossa ollut. Smetana on sen sijaan tässä tapauksessa ehdoton must raaka-aine, mikä ei liene ole mikään yllätys. Paksu smetana on perinteisesti ollut niistä yleisimmistä raaka-aineista venäläisten herkkujen valmistuksessa. Tässä tapauksessa kuitenkin valkoviini ja sitruunanmehu taittavat pahemman rasvaisen maun, joten kokonaisuus pysyy tasapainossa.


 Stroganoff

700 g naudan paahto- tai sisäpaistia
2 keltasipulia hienonnettuna
3 valkosipulikynttä hienonnettuna
300 g herkkusieniä viipaleina
suolaa ja pippuria
öljyä paistamiseen
70 g  (n. 3 rkl) tomaattisosetta
2 tl paprikajauhetta
1,5 dl valkoviiniä
1,5 dl lihalientä tai vettä
2 rkl Dijon sinappia
2,5 dl smetanaa tai crème fraichea
1 rkl sitruunanmehua
kourallinen lehtipersiljaa hienonnettuna
2 tl worcestershire kastiketta

  • Leikkaa liha noin sentin paksuisiksi suikaleiksi ja mausta suolalla ja pippurilla. Lämmitä öljy kasarissa ja ruskista lihat pienissä erissä. Siirrä lihat lautaselle.
  • Kuullota sipulit ja sieniviipaleet kasarissa. Lisää joukkoon valkosipulit, tomaattisose ja paprikajauhe ja paista pari minuuttia.
  • Siirrä lihat takaisin kasariin. Sekoita ja lisää valkoviini ja lihaliemi. Kypsennä kannen alla pienellä lämmöllä n. 20-30 minuuttia. Tarkista, että liha on mureaa ja mausta kastike sinapilla, smetanalla, sitruunanmehulla ja worcestershire kastikkeella ja mustapippurilla. Kiehauta ja tarkista maku. Sekoita joukkoon lehtipersilja. 

You Might Also Like

2 kommenttia

  1. Voi, nyt kun kirjoitit stroganoffista niin tuli mieliteko muuttaa tulevan viikonlopun ruokasuunnitelmia. Se on kyllä niin hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on! Vaikka en edes muista milloin olisin viimeksi syönyt..))

      Poista

Instagram