Joulukalenterin avajaiset – Sitruunainen jääkellarin lohi

keskiviikkona, marraskuuta 30, 2016


Tadaa! Se on joulukalenterin aika! Olen aina miettinyt kuka mitenkään jaksa julkaista niin monta reseptiä peräkkäin, mutta tänä vuonna jostain syystä piti itsekin kokeilla. Katsotaan kiristyykö loppukuussa tämän takia tunnelmat kotona. Ruokabloggaajan joulukalenteri ei tässä tapauksessa tarkoittaa 25 jouluruokareseptiä, vaikka toki sellaisiakin on tulossa. Jouluruokapöytä näyttää kuitenkin tänä päivänä joka kodissa hieman erilaiselta, varsinkin meidän perheessä, joten tästä joku voi ehkä poimia jonkinlaisia vinkkejä. Joulukuu on täynnä muitakin syitä syödä hyvin kuin varsinainen jouluateria. On varmastikin lukuisia pikkujouluja, joihin tarvitaan kivaa naposteltavaa, on uuden vuoden juhla, ja tietenkin nyt on loistava tilaisuus yllättää läheisiä itsetehdyillä lahjoja. Joten älkää tuomitko jos luukkujen reseptit eivät noudata yleisiä perinteitä. Tänne on tulossa makeata ja suolaista tilaisuuteen kuin tilaisuuteen. Ja tietenkin, mikä olisi joulukalenteri ilman lahjoa, joten ainakin pari tuotearvontaa on tulossa.


Graavilohi on perinteisesti kuulunut suomalaiseen joulupöytään ja jotenkin uskon, että siellä se vahvasti pysyykin. Itse ainakin olen suuri graavikalojen ystävä ja kylmät kalaruoat ovat muutenkin minulle se juhlapöydän kohohetki, muulloinkin kuin jouluna. Nyt kuitenkin jo monena vuonna olen valmistanut meidän joulupöytään, joka muuten toimii nyyttäriperiaatteella, sitruunaisen jääkellari lohen. Erittäin yksinkertainen resepti löytyi joskus, jos en väärin muista niin Pirkka-lehdestä, ja on toiminut siitä lähtien luottoratkaisuna, joka ei kertaakaan ole pettänyt. Suussa sulavaa ja kuitenkin aika miedonmakuinen kala ei ehkä ole niin suolainen kuin perinteinen graavi, ja se varmastikin toimisi yhdessä vaikkapa piparjuuri- tai sinappikastikkeen kanssa, tai ihan vaan leivän päällä. Valmistusaikakin on sopivasti vain yksi vuorokausi.

Sitruunainen jääkellarin lohi

800 g lohifilee
8 dl vettä
¾ dl karkeaa merisuolaa
2 rkl sitruunanmehua
2 tl sitruunan kuorta raastettuna
10 kokonaista mustapippuria
2 laakerinlehtiä

 • Kiehauta puolet vedestä ja liuota siinä merisuola. Lisää joukkoon loput vedestä jääkylmänä, sitruunanmehu ja kuori, pippurit ja laakerinlehdet.
 • Upota liemeen lohifilee nahkapuoli ylöspäin. Peitä astia kelmulla ja anna marinoitua vuorokauden  verran jääkaapissa.
 • Nosta lohi liemestä ja leikkaa ohuiksi siivuiksi.


You Might Also Like

2 kommenttia

 1. Minun jokavuotinen perinteeni on harkita joulukalenterin tekoa ja unohtaa asia sitten kokonaan :D Ihailen kovasti teidän muiden tarmokkuutta, ihanaa, että joulukalentereita on! Ja ihana lohi myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo, minun viime vuoden yritys jäi viiteen reseptiin)) enkä ollut tästäkään vuodesta ihan varma.. ja olenko edes nyt?!)))

   Poista

Instagram