Makumatka maailman ympäri – Armenialaiset mantit

lauantaina, tammikuuta 24, 2015


Jokainen varmasti tietää sen tunteen kun selaa ruokalehtiä, blogeja tai instagram-kuvia ja tekee mieli kokeilla vaikka mitä ihania uusia ja vanhoja reseptejä. Minulle ainakin se tunne tulee usein ja rupesin jopa kirjoittamaan puhelimen muistiin ideoita niiden tullessa. Mutta sitten tulee arki, ja kun pitää päättää mitä tekisi ruoaksi, pää lyö tyhjää. Uusia ideoitahan tulvii joka puolelta mutta valitettavasti suurin osa minun tekemistäni annoksista pysyy minulle suhteellisen turvallisella alueella. Harvemmin kokeilen täysin tuntemattomia makuja vaikka päätin, että blogin myötä kokeilisin rohkeammin uusia juttuja.

Olen miettinyt, että voisin pitää blogissa silloin tällöin jonkinlaista kuukauden teemaa, mutta myönsin, että teemojen keksiminen voisi olla jossain vaiheessa aika ahdistavaakin. Sitten mieheni antoi minulle mielestäni loistavan idean. Aloitan nyt makumatkan maailman ympäri, jossa joka kuukausi teen edes pari reseptiä tietyllä kirjaimella alkavien maiden keittiöistä. Etenen aakkosjärjestyksessä ja lupaan valita itselleni hieman tuntemattomia alueita. Näin tässä kuussa teemana ovat A:lla alkavat maat ja heti ensimmäiseksi valitsin Armenian, jonka ruokakulttuurista minulla ei ole mitään mielikuvaa, paitsi, että kuvittelen siellä käytettävän paljon mausteita. Mikä sopii meidän perheelle erityisen hyvin.
Etsiessäni armenialaisia reseptejä eteen ei tullut montaa tuttua nimeä. Sitten löysin mantit, joiden tiesin olevan jonkinlaisia taikinanyyttejä. Kuten ehkä joku on blogistani huomannut, rakastan tehdä erilaisia nyyttejä, ja ne jopa näyttävät olevan blogini suositumpia reseptejä. Valinta oli helppo. Armenialaiset mantit olivat minulle jo ulkonäöltä tuntemattomia, ja vaikka niissä olevat raaka-aineet ja mausteet olivat tuttuja, valmistustapa oli aika yllättävä. Myös lisukkeet olivat mielenkiintoisia. Wikipedian mukaan manti on yleisnimi lihatäytteisille taikinanyyteille, joita syödään Keski-Aasian maissa. Niiden valmistustavat ja maut hieman vaihtelevat alueen mukaan mutta sama idea on niissä kaikissa. Keski-Aasiaan mantit olivat tulleet mongolien mukaan ja Armeniaan ne saapuivat1300-luvulla.

Valmistuksessa käytin The Armenian kitchen- sivuston ja Dima Sharif-blogin reseptejä, joita yhdistelin ja sovelsin. Armenian mantissa karitsatäyteiset taikinanyytit ovat hieman avonaisia venemuotoisia pieniä kuppeja. Niitä valmistetaan paistamalla uunissa ja tarjotaan maukkaan kanaliemen ja hieman mintulla maustetun jugurtin kanssa. Yksi löytämistäni manti-lisukkeista oli mausteinen tomaattikastike, ja koska olin hieman epävarma mieheni reaktiosta kanaliemeen, tein niitä kaikkia. Mantit olivat meillä menestys, kaikkien kolmen kastikkeen kera. Tykkäsin itsekin sekoittaa niitä kaikkia. Paistettu lopputulos maukkaassa liemessä oli täysin erilainen kuin esimerkiksi minulle erittäin tutut pelmenit. Ja rakastin karitsan täytteessä olevan fenkolisiementen maun. Vaikka ruoka sisälsi monta työvaihetta ja sen takia vei reilusti aikaa, itse valmistaminen ei ollut mielestäni erityisen vaikea. Aikaa säästääkseen käytin taikinan kaulitsemisessa apuna pastakonetta, mikä ei todellakaan ole välttämätöntä koska taikinan ei tarvitse olla yhtä ohutta kuin pastassa.

Vaikka en ollut täysin tyytyväinen mantien ulkonäköön, syödessä näitä maukkaita nyyttejä olin erittäin tyytyväinen, että aloitin tällaisen makumatkan. Annos oli niin maukas ja ennen kaikkea niin erilainen. Tällä varmasti saa vierailta kehuja niin ulkonäöstä kuin makujen yhdistelmästäkin. Suosittelen! Minä taas mietin mihin A:lla alkavan maan keittiöön perehdyn ensi viikolla.

Armenialaiset mantit (4-5:lle)
Kanaliemi
3 litraa hyvää kanalientä
1 salottisipuli ohuina viipaleina
3 valkosipulikynttä viipaleina
4 laakerinlehtiä
6 timjamin oksaa
kourallinen persiljan varsia hienonnettuna
1 rkl kokonaisia mustapippureita
1,5 dl valkoviiniä
2 rkl öljyä paistamiseen
suolaa ja pippuria
  • Lämmitä öljy kattilassa ja lisää siihen salottisipuli, valkosipuli ja mausteet. Paista hieman, niin että sipuli muuttuu läpikuultavaksi. Kaada sekaan valkoviini ja anna keittyä kunnes viini on melkein kokonaan haihtunut. Lisää kanaliemi ja keittää kasaan kunnes jäljellä on enää puolet nesteestä. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Siivilöi valmis liemi.


Tomaattikastike
3 dl kanalientä
1 ½ rkl öljyä paistamiseen
3 valkosipulikynttä hienonnettuna
1 pieni sipuli hienonnettuna
1 rkl hienonnettua persiljaa
1 purkki (70 g) tomaattisosetta
3 tomaattia kuorittuna ja leikattuna kuutioiksi
3 rkl punaviinietiikkaa
2 tl sokeria
suolaa ja pippuria
  • Lämmitä öljy kasarissa. Lisää sipuli ja valkosipulit ja paista läpikuultavaksi. Lisää tomaattisose ja tomaatit ja paista hieman. Lisää etiikka ja kanaliemi. Mausta. Keitä kastike kunnes jäljellä on puolet. Lisää tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

Jugurttikastike
5 dl turkkilaista jugurttia
3 tl kuivattua minttua
½ tl suolaa
  • Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna tekeytyä hieman jääkaapissa.

Manti täyte
500 g karitsan jauhelihaa
½ sipulia raastettuna hienoksi
2 valkosipulikynttä hienonnettuna
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl jauhettuja fenkolisiemeniä

  • Sekoita kaikki ainekset hyvin ja anna maustua hieman.

Manti taikina
8 dl vehnäjauhoja + taikinan käsittelyyn
1 kananmuna
2 rkl sulatettua voita
1,2 dl lämmintä vettä
½ tl suolaa
4 rkl sulatettua voita paistamiseen
hienonnettua persiljaa koristeluun

  • Sekoita kaikki taikina ainekset paitsi paistamiseen tarkoitetun voi yleiskoneessa tai käsin pehmeäksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja anna seisoa jääkaapissa tunnin verran.
  • Kauli taikina kolmessa erässä noin 3 mm paksuiksi levyksi ja leikkaa siitä noin 4 x 4 cm neliöitä. Laita jokaiseen taikinaneliöön noin teelusikallisen verran karitsatäytettä ja taita taskuksi. Purista molemman sivuosat yhteen, että tasku jää keskeltä auki ja niistä tulee veneen muotoisia.
  •  Sulata voi ja kaada se laakeaan astiaan. Asettele astiaan valmiit mantit auki jäänyt sivu ylöspäin. Paista 190-asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia kunnes ovat kauniin kullanvärisiä.
  • Kaada syvälle lautaselle kanalientä ja asettele päälle paistetut mantit. Koristele runsaasti hienonnetulla persiljalla.  Lisää ruokalusikallinen jugurttikastiketta. Halutessa voit lisätä sekaan myös tomaattikastike tai korvata sillä kanaliemi kokonaan.  

You Might Also Like

6 kommenttia

  1. Kiva idea tuo ruokamatka ja mantisi näyttävät tos inäteiltä:)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Jael! Tästä "matkasta" saa todennäköisesti mukavasti uusia ideoita.

    VastaaPoista
  3. Hmmm... edellinen kommentti hävisi (kai) bittiavaruuteen, poista jos tulee tuplana. Mutta siis, ihanan näköisiä, menevät to-do -listalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hedi! Olen nyt hehkuttanut näitä kaikille. Näissä oli jotenkin vaan oma herkullinen maku vaikka mausteina olivat tutut ja turvalliset.

      Poista
  4. Voi miten herkullisen näköisiä. Houkuttelee kokeilemaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä vaan! Vähän työläs mutta helppo resepti.

      Poista

Instagram