Kurpitsasämpylät

sunnuntaina, tammikuuta 04, 2015


En ole varsinainen leipä-leipuri. Olisihan se ihanaa syödä aamulla tuoretta leipää edes viikonloppuisin, mutta aamuisin meillä on yleensä hirveä härdelli päällä ja jotenkin kuvittelen, että illalla paistettu leipä ei ole aamulla tarpeeksi hyvä. Ja kun varsinaisia leipäsyöjiä perheessämme on vain yksi ja hänkin syö vain aamiaisleipää, pitkä taikinanteko prosessi tuntuu vähän turhalta. Nyt olen kuitenkin lyhyen ajan sisällä kokeillut kahta itselleni uutta leipäreseptiä myös nopealla leipäjuurella. Lupaan, että tästä tulee edes jonkinlainen tapa. Kotona tehty tuore leipä ei hirveästi kärsi aamua odottaessa, mutta kuten jokainen tietää, on leipä uunituoreena ihan omaa luokkaansa.

Tämä Jouni Toivosen kurpitsasämpylöiden resepti on Glorian ruoka&viini – lehdestä (2/2014), jossa käsiteltiin leipäaihetta aika laajasti. Noviisina seurasin ohjetta melko tarkasti ja lopputulos oli sitä mitä odotinkin. Pehmeät rouheiset hieman rapealla kuoreella olevat sämpylät toimivat aamiaisella ja varmasti myös yhtä hyvin keiton kaverina. Kurpitsasiemeniä oli just sopivasti ja muuten vahva kurpitsansiemenöljy ei ollut dominoiva vaan toi sopivasti makua. Vaikka alkuperäisessä ohjeessa opastettiin tekemään taikinasta 30 pientä sämpylää, itse tein vain 15 keskikokoista, mikä hieman pidensi paistoaikaa. Lisäksi vaihdoin kaksi ruokalusikallista tuoretta hienonnettua basilikaa pienempään määrään kuivattua basilikaa.
Kurpitsasämpylät
5 dl vettä
20 g tuorehiivaa
8 dl vehnäjauhoja
4 dl hiivaleipäjauhoja
2 dl kurpitsansiemeniä
2 rkl kurpitsansiemenöljyä
2 tl kuivattua basilikaa tai 2 rkl hienonnettua tuoretta basilikaa
1 rkl suolaa
  • Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen yleiskoneen kulhossa ja lisää jauhot. Vaivaa taikinakoukulla noin viisi minuuttia ja anna taikinan levätä kymmenen minuuttia.
  • Lisää loput muut aineet taikinaan ja vaivaa vielä viisi minuuttia. Kohota taikina peitettynä 45 minuuttia.
  • Jaa taikina kolmeen osaan ja leivo ne pitkiksi pötköiksi. Jaa pötköt viiteen osaan ja pyöritä ne sämpylöiksi. Kohota ne leivinpaperilla vuoratulla pelillä puoli tuntia.
  • Paista sämpylät ensin viisi minuuttia 250-asteisessa uunissa. Laske lämpötila 200-asteseen ja paistaa vielä noin 10-12 minuuttia. Pirskota paiston aikana välillä vettä uunin pohjalle, näin sämpylöihin saat rapeamman kuoren.

You Might Also Like

6 kommenttia

  1. Kiva sämpyläidea! Juuri mietin tuossa, että pitäisi taas ottaa itseään niskasta kiinni ja leipoa enemmän leipää, minusta kaupan leipä kun on niin hirveän kallista siihen nähden, mitä raaka-aineet maksavat. Tosin nyt joululomien aikaan on tullut syötyä leipää normaalia enemmän, ja sen kyllä tuntee :D

    VastaaPoista
  2. Totta. Ja kaupan vaalea leipä on yleensä seuraavana päivänä hirveä kova tai sitten on niitä epäilyttäviä, jotka ovat vielä kahden viikonkin päästä tuoreita.;)

    VastaaPoista
  3. Tuoreita ja rapeakuorisia sämpylöitä ei kyllä mikään voita! Kiva idea tuo basilikan lisääminen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Basilika sopii hienosti vaikka olisi varmasti vaikeata arvata mikä se on tietämättä.

      Poista
  4. Hyvän näköiset sämpylät! Viime viikolla leivoin ruisleipää,josta tuli rumaa,muttta pääasia että oli hyvää;D Leivänteko on jotenkuten ihanan terapeuttista hommaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun haukun ruoan ulkonäköä mieheni sanoo, että ruma on yleensä maukas;) Itse asiassa kokeilin tänään tehdä patonkeja myös Jouni Toivosen ohjeella. Ja niistä vasta rumia tuli! Yllätyin kun olivat kuitenkin niin hyviä ja oikean makuisia.

      Poista

Instagram