Satay porsaanvartaat

torstaina, heinäkuuta 28, 2016


Olen parin viikon aikana joutunut hieman kateellisena seuraamaan suomalaisten bloggaajien hehkutuksia, onpas metsässä paljon sitä ja tätä. Metsäsienet ja mustikat valloittavat pöydät ja toivon vaan, että hyvä satokausi jatkuisi vielä muutaman viikon. Molemmat kun kuuluvat omiin suosikkeihin ja poimintaprosessikin ehdottomasti kuuluu kesärientoihin, vaikka muutaman vuoden takainen punkkiepisodi hieman säikäyttikin. Loppu hyvin kaikki hyvin, mutta ihan vaan ajatus siitä, että se kaveri asui minussa tietämättäni, nostaa vielä nykyäänkin metsäretkien varustelutason ihan eri asteelle. Metsäretkiä siis odotellessa!

Itse lämmittelen vielä muutaman päivän etelän auringossa ja nautin muiden valmistamista espanjalaisista herkkuista, joten tämä resepti on otettu arkistoista. Grillikausi kun vielä toivottavasti kestää muutaman viikon, niin possuvartaat satay kastikkeella ovat hyvinkin sesongissa. Itse en maapähkinöistä välitä olleenkaan, mutta aasialainen mausteinen satay kastike on tarina erikseen, sitä voisin syödä vaikka lusikalla ihan sellaisenaan. Tyyliä kastikkeen valmistamiseen on erilaisia, riippuen mistä päin maailmaa resepti on saanut vaikutteita. En ole asiaan niin perehtynyt, että voisin kertoa eroavaisuuksista laajemmin, joten sanon vaan, että tässä on herkullinen ja helposti valmistettava kastike, joka kelpaisi muunkin kaveriksi kuin possun. Porsaan niska tai kansan kesken paremmin kassler nimellä tunnettu osa on mielestäni parhaita grilliin sopivia lihoja, toki rasvakammoisille se ei ole välttämättä paras vaihtoehto. Ja tietenkin grillin antamat aromit parantavat lihan kuin lihan.

Satay porsaanvartaat (4-6:lle)

4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 banaanisalottisipulia hienonnettuna
peukalon kokoinen pala inkivääriä hienonnettuna
1 punainen chili hienonnettuna (poista halutessa siemenet)
0,5 tl paprikajauhetta
1 tl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua juustokuminaa
3 rkl kecap manis makeata soijakastiketta
1 rkl soijakastiketta
1 rkl kalakastiketta
1-1,5 limen raastettu kuori ja mehu
1 rkl ruokosokeria
250 g rouheista maapähkinävoita

500 g porsaan niskaa

  • Sekoita kaikki ainekset paitsi liha tehosekoittimessa tahnaksi.
  • Leikkaa liha 3-4 cm kuutioiksi ja sekoita joukkoon puolet satay kastikkeesta. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään kolme tuntia.
  • Siirrä loput kastikkeesta pieneen kattilaan, lisää joukkoon 1-1,5 dl vettä ja kuumenna pienellä lämmöllä 3-5 minuuttia. Tarkista maku.
  • Annostele halutessa lihapalat grillitikkuihin ja paista kuumalla grillillä (tai pannulla) kypsiksi. Tarjoa lämpiminä kastikkeen kera.


You Might Also Like

0 kommenttia

Instagram