Munakoisosalaatti vihreällä tahinikastikkeella

keskiviikkona, elokuuta 26, 2015

Minun piti odottaa hieman syksyisempiä ilmoja ennen kun julkaisen tämän reseptin mutta tässä se kuitenkin on kun kesä ei onneksi suostu väistymään.  Myönnän että munakoiso mielletään syksyiseksi vihannekseksi, vaikka kotimaisten munakoisojen sesonki on keskellä kesää. Syy siihen on varmasti se, että en edes muista nähneeni kotimaisia munakoisoja kaupoissa ja tuontitavarasta saamme nauttia melkeinpä läpi vuoden. Joka tapauksessa tämä vihannes kuuluu minun suosikkeihin ja täyteläisyytensä takia se voisi useinkin korvata lihan ainakin omalla lautasellani. Yllätyin kun sain tietää, että täyteläisyydestä huolimatta munakoiso on erittäin vähäkalorinen, vain 22 kcal/100g, jota ei moni kasvis pysty alittamaan.

Lähi-idän keittiöstä löytyy monta tunnettua munakoisoherkkua, jotka ovat levinneet ympäri maailmaa. Niistä minulle tutuin on ehkä munakoisotahna baba ganoush, jossa mausteiden lisäksi makua antaa tuhti seesamitahna tahini. Tässäkin salaatissa valitsin varman tien ja turvauduin samanlaiseen makumaailmaan. Hieman savuinen munakoiso on saanut lisää täyteläisyyttä paahtuneista kikherneistä, kastikkeena toimi yrttinen tahini ja raikkautta antavat tomaatit, sitruuna ja tietenkin yrtit kun kerran Lähi-idän mauista on kyse.  Kokonaisuus voi mainiosti korvata kokonaisen aterian tai sitten toimia lihansyöjän lautasella lisukkeena.

Munakoisosalaatti vihreällä tahinikastikkeella
2 isoa munakoisoa
3 tl paprikajauhetta
2 tl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua juustokuminaa
0,5 dl oliiviöljyä
2 rkl paahdettuja mantelilastuja
n. 300 g keitettyjä kikherneitä
250 g kirsikkatomaatteja puolikkaina 
kourallinen mintunlehtiä
kourallinen lehtipersiljan lehtiä
puolikas sitruunaa lohkoina tarjoiluun
suolaa

Vihreä tahinikastike 
1 dl lehtipersiljan lehtiä
1 dl korianterin lehtiä
1 dl tahinia
1 rkl oliiviöljyä
1 dl sitruunanmehua
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna

  • Valmista kastike hienontamalla kaikki kastikkeen ainekset tehosekoittimessa.
  • Leikkaa munakoisot pitkittäin lohkoiksi. Laita munakoisot astiaan ja ripottele päälle paprikajauhe, jauhettu korianteri, juustokumina, hieman suolaa ja öljyä. Hiero mausteet käsin munakoisoihin.
  • Levitä maustetut munakoisoviipaleet leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Levitä pellille myös kikherneet. Paista 200-asteisessa uunissa 25 minuuttia, jonka jälkeen lisää pellille tomaatinpuolikkaat ja paista 5 minuuttia lisää.
  • Aseta tarjoiluastialle munakoisot, kikherneet ja tomaatit. Mausta tahinikastikkeella ja ripottele päälle korianteri- ja mintunlehtiä. Tarjoile sitruunanviipaleen kera. 

You Might Also Like

0 kommenttia

Instagram