Gruusialainen pähkinäkana – Satsivi

perjantaina, elokuuta 21, 2015

Olen pitkään miettinyt tämän gruusialaisen herkun valmistamista. Muutaman kerran olen maistanut jonkun muun valmistamaa satsivia, mutta joka ikinen kerta se näytti ja maistui erilaiselta. Reseptien tutkiminen netissä ei myöskään auttanut, kun mausteet ja ulkonäkö vaihtelevat annoksen mukaan aika paljon. Niinpä tämän minun version autenttisuudesta en mene takuuseen mutta ainakin se maistui hyvältä!

Satsivi on gruusialainen maustettu saksanpähkinäkastike jonka tarjotaan kylmänä sellaisenaan tai kanan, kalan tai kasvisten kanssa. Sitä voi syödä vaikka alkupalaksi dippamalla siihen leipää. Minulle kastike maistui lämpimänäkin mutta pakko myöntää, että jäähtyminen jääkaapissa teki sille hyvää ja maku saikin paljon enemmän syvyyttä.

Itselläni valmistaminen meni niin sanotusti pitkän kaavan mukaan. Valmistin annoksen kokonaisesta kanasta ja keitin ensimmäiseksi kanaliemen. Tässä kuitenkin voi oikaista käyttämällä valmista kanalientä ja esimerkiksi paistettuja kananrintoja. Maustamiseen käytin adjika-kastiketta, jonka resepti löytyy aikaisemmasta postauksestani täältä. Sen tietenkin voi korvata maustamalla satsivi reilummin valkosipulilla, chilillä ja yrteillä.

Gruusialainen pähkinäkana – Satsivi
1 kokonainen kana (n.1 kg)
2 laakerinlehtiä
5 kokonaista mustapippuria
2 sipulia hienonnettuna
1 rkl vehnäjauhoja
2,5 dl saksanpähkinöitä hienonnettuna
1 tl jauhettua korianteria
0,5 tl kanelia
pieni ripaus sahramia
0,5 tl chilihiutaleita
2 rkl valkoviinietiikkaa
n. 1,5 dl adjika kastiketta (resepti tästä)
n. 2-4 valkosipulikynttä hienonnettuna
1 ruukku tuoretta korianteria hienonnettuna
2 rkl voita
suolaa ja pippuria

  • Pyyhkäise hieman kanan pintaa talouspaperilla ja laita isoon kattilaan. Kaada kattilaan vettä, niin että kana peittyy kokonaan. Mausta liemi suolalla, kokonaisilla mustapippureilla ja laakerinlehdillä. Keitä lientä puolisen tuntia ja tarvittaessa kerää pinnalle muodostunut vaahto pois.
  • Ota kana pois liemestä ja kanaliemi talteen.  Aseta kana uunipellille. Hiero kanan nahkaan n. 1 rkl voita ja paista n. 20 minuuttia 180-asteisessa uunissa.  
  • Anna valmiin kanan hieman jäähtyä, jonka jälkeen irrota kananliha luista ja nahasta, ja leikkaa pienimmiksi paloiksi.
  • Kuumenna isossa paistinpannussa ruokalusikallisen voita ja kuullottaa siinä sipulit n. 10 minuuttia.
  • Hienonna tehosekoittimessa pähkinät, sahrami, kaneli, jauhettu korianteri ja chilihiutaleet.  
  • Ripottele paistettuihin sipuleihin ruokalusikallinen vehnäjauhoja koko ajan sekoittaen ja paista pari minuuttia. Lisää joukkoon pähkinä-mausteseos ja sekoita.
  • Lisää sipuli-pähkinäseokseen kanalientä kauhallinen kerrallaan sekoittamalla seosta koko ajan. Keitä pähkinäkastiketta aina pari minuuttia liemen lisäämisen välissä. Kastike sakenee koko ajan ja näet näin paremmin paljonko lientä kannattaa lisätä.
  • Lisää kastikkeeseen etiikka ja adjika-kastike ja keitä n. 5 minuuttia. Lisää hienonnettu tuore korianteri, hienonnettu valkosipuli ja kanapalat. Kiehauta ja tarkista maku.
  • Anna kastikkeen jäähtyä huoneenlämpöiseksi, jonka jälkeen siirrä se jääkaappiin maustumaan. 

You Might Also Like

2 kommenttia

  1. Voi, luin tuon ohjeen ihan vesi kielellä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ;) Oli kyllä hyvä! Mutta taas totesin, etten välitä sahramista.. Kokeilen sen käyttöä ehkä kerran kolmessa vuodessa mutta ei, ei toimi minulle :)

      Poista

Instagram