Hamshuka

tiistaina, joulukuuta 09, 2014


Maistoin hamshukaa ensimmäistä kertaa Helsingissä viime kuussa järjestävässä Street FoodCarnival- tapahtumassa. Richard McCormickin rekka tarjosi minulle ennestään täysin tuntematonta annosta, joka näytti tosi herkulliselta. Taululla luki, että annos sisältää lampaan- ja naudanlihaa ja jotenkin nimen perusteella päättelin, että se voisi olla shakshukan lihainen versio. Ihan sitä se ei kuitenkaan ollut mutta maukas se oli. Valitettavasti tilaisuus järjestettiin niin hämärissä tiloissa ja ilma oli muuttunut niin käryiseksi, etten pystynyt varmuudella erottamaan kaikkia annoksen komponentteja mutta sillä hetkellä maku ratkaisi. Kotona kuitenkin piti tutkia nettiä ja etsiä vinkkejä hamshukan valmistukseen. Olin vähän yllättynyt, ettei niitä ollutkaan niin paljon kuin odotin, kyseessä on kuitenkin Lähi-Idän herkku. Ja tämän alueen keittiö tuntuu olevan tällä hetkellä kovasti muodissa. Sovelsin aika yllättävän lähteen alkuperäistä reseptiä. Yummly-sivuston reseptin lähde oli Martha Stewart, joka ei tulisi heti ensimmäisenä mieleen kun etsin itämäisiä reseptejä mutta tämä oli tosi maukas.
Muutaman esimerkkireseptin perusteella voin sanoa, että hamshuka on naudan- ja lampaanjauhelihan sekoitus joka on maustettu pähkinöillä, harissalla ja säilötyillä sitruunoilla. Annoksen yhtä tärkeä osa on lisukkeet, joita lihan kanssa tarjotaan. Meillä lautaselle eksyivät tahinijogurtti, harissa, pesto, säilötyistä sitruunoista tehty tahna ja turkkilainen jogurtti. Nämä kaikki ja pala pitaleipää olivat mainio yhdistelmä, joka varmasti näkyy meillä pöydässä jatkossakin.

Hamshuka (4:lle)
öljyä paistamiseen
2 sipulia hienonnettuna
400 g lampaanjauhelihaa
400 g naudanjauhelihaa
0,25 dl pistaasipähkinöitä
0,25 dl pinjansiemeniä
4 valkosipulikynttä hienonnettuna
1 rkl harissaa
1 rkl säilöttyjä sitruunoita hienonnettuna melkein tahnaksi
1 tl jauhettua juustokuminaa
1,5 tl paprikaa
1 tl jauhettua korianteria
0,5 tl kanelia
0,5 tl kurkumaa
suolaa

Lisukket:
tahinijogurtti, hienonnettuja säilöttyjä sitrunoita, harissa, pesto, maustamaton jogurtti

  • Paista paistinpannulla hienonnettu sipuli läpikuultavaksi. Lisää valkosipuli, pähkinät ja pinjansiemenet. Paista vielä pari minuuttia. Lisää jauhelihat pannulle ja paista melkein kypsiksi. Lisää loput mausteet, sekoita hyvin ja paista kypsäksi.
Tahinijogurtti
2,5 dl maustamatonta jogurttia
1 dl tahinitahnaa
suolaa
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarkista maku.

You Might Also Like

4 kommenttia

  1. Hamshuka on alunperin Uri Navonin;Jerusalemin Machane Yehuda-torin MahcneYuda-ravintolan yhden omistajan ja kokin luoma annos. Tosin täällä on monessa hummuspaikassa hummusannoksia,joissa on lihaa päällä,mutta niiden nimi on vain hummus lihalla.Tuossahan on enemmän aineksia ja tahini on sekoitettu jugurtilla.Jos vielä söisin lihaa maistuisi varmaan minullekin;D

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se Martha Stewartin sivulla oleva ohje onkin just se Uri Navonin ohje;hän kävi kokkaamassa sitä Marthalle;D

      Poista
    2. Ihanaa kun sä tiedät näistä jutuista! Ihmettelinkin miten Martha Stewartilla on niin erikoinen resepti;) Joo, tässä oli vaikka mitä tavaraa, ja tämä tahinijogurtti toimii minulle ehkä paremmin kuin hummus, kun se on kuitenkin vähän kevyempi versio.

      Poista

Instagram