Raaka mustikkapiirakka

torstaina, heinäkuuta 30, 2015

Pakko myöntää, että raakakakut eivät ole minua täysin hurmanneet enkä oikein ymmärrä niiden ympärillä olevaa hypeä. Siis totta kai ne ovat se terveellisempi vaihtoehto herkkusuille eivätkä sisällä valkoista sokeria, jonka syömistä tietyissä piireissä joutuu jopa häpeämään. Mutta minulle ne eivät ole oikein maistuneet ja jätän mieluummin kakun syömättä kuin syön pahanmakuisen terveellisen version. En toki ole montaa raakakakkua maistanut, mutta ne harvat versiot ovat olleet makuuni liian raskaita ja oudon makuisia. Niissä kun on usein ongelmana herkkujen runsaus. Banaani, avokado, puoli kiloa pähkinöitä, kookosmaitoa, kookosöljyä.. välillä vähempikin riittäisi. Itse asiassa maistoin vain kerran erittäin hyvän makuisen raaka suklaakakun, joka oli Jotain maukasta – blogin takana olevan Marin valmistama. Se kakku maistui suklaalta ja pähkinöiltä, niin kuin pitääkin. Kakun resepti löytyy Marin tuoreesta Sitä parempi soppa-2 kirjasta.


Tämän kesän sään hyviin puoliin kuuluu se, että metsä on täynnä mustikoita. Moni bloggaaja onkin jo julkaissut omia herkullisia reseptejään mustikoista, ja minunkin piti valmistaa oma luotto mustikkapiirakka. Jostain syystä sain idean valmistaa ensimmäistä kertaa elämässä raa’an leivonnaisen, eli raa’an mustikkapiirakan. Koska minun tavallisen suosikki mustikkapiirakan reseptissä maistuu hieman manteli, käytin sitä tässäkin versiossa. Lopputulokseen olen erittäin tyytyväinen. Vaikka olinkin hieman epävarma miten ainekset käyttäytyvät ja sain käyttää ensimmäistä kertaa psyllium jauhetta, piirakka maistui hyvältä. Totta, se on erilainen kuin perinteinen versio, mutta maukas ja maistuu mustikalle ja mantelille, ei muulle. 

Raaka mustikkapiirakka (n. 6:lle)

Pohja
80 g manteleita
7 kpl pehmeitä taateleita
pieni ripaus hyvää suolaa

Täyte
1 omena
0,5 dl manteleita
1 rkl kookosöljyä
0,5 rkl psyllium jauhetta
¼ tl vaniljaa
sitruunanpuolikkaan raastettu kuori
1 rkl vaahterasiirappia
3 dl mustikoita + 1 dl koristeluun

  • Valmista pohja hienontamalla kaikki ainekset tehosekoittimessa mahdollisimman tasaiseksi. Painele massa tasaisesti halkaisijaltaan 18 cm piirakkavuoan pohjalle ja hieman myös reunoille. Jätä vuoka jääkaappiin odottamaan.

  • Kuori ja soseuta omena. Hienonna 0,5 dl manteleita erittäin hienoiksi. Yhdistä astiassa soseutettu omena, hienonnetut mantelit, kookosöljy, psyllium, vanilja, sitruunan kuori, vaahterasiirappi ja sekoita hyvin. Lisää 3 dl mustikoita ja sekoita niin että mustikat eivät rikkoudu mutta seos leviää tasaisesti. 

  • Kaada seos piirakan pohjan päälle ja levitä tasaisesti. Jäähdytä piirakkaa muutama tunti jääkaapissa tai pari tuntia pakastimessa. Koristele piirakka ennen tarjoilua jäljelle jääneillä mustikoilla.

You Might Also Like

4 kommenttia

  1. Kiva ohje! Oma raakaleipominen on yleensä tyssännyt siihen, etten halua hankkia erikoisia raaka-aineita, jotka jäisivät avatuissa paketeissa vanhenemaan, mutta tässä reseptissä lista olikin maltillisen pituinen ja suurin osa tykötarpeista kaapissa valmiina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi! Totta mitä sanot aineksista. Ja tykkään kun tässä ei tarvita noin kiloa pähkinöitä kuten monessa raakakakussa))

      Poista
  2. Ihana ohje ja tunnelmallinen kuva! Mustikat onkin nyt ihan parhaimmillaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maikki! Itse en vielä päässyt metsään mutta lähipäivinä pitää tehdä kunnon retki;)

      Poista

Instagram