Punajuurisalaatti ja suolainen granola

tiistaina, heinäkuuta 14, 2015

Punajuuria mielletään syksyisiksi tai talvisiksi juureksiksi. Ja onhan se näin, että kun lyhyeen kesän aikana on kerrankin mahdollisuus nauttia monipuolisesti ihanista tuoreista kasviksista, juurekset kannattaa jättää pimeämmille kuukausille. Mutta kun näen pieniä kesäpunajuuria, en pysty kävelemään ohi. Tiedän, että punajuuria ei suositella syödä raakoina mutta kesällä sorrun siihen silloin tällöin. 

Tällä kertaa suunnitelmissa oli marinoida juurekset. Ollessani vastikään lomalla Turkissa, ihastuin heidän versioon marinoiduista punajuurista mutta en vielä saanut aikaiseksi etsiä sen tyyppistä reseptiä, joten hieman oikaisin ja sen sijaan että marinoisin keitetyt punajuuret, maustoin ne jo keitinvaiheessa. Näin maku on lempeästi ja tasaisesti imenyt juureksiin ja kaipasi vain pientä viimeistelyä sitruunanmehulla ja öljyllä. Annokseen tietenkin eksyi myös punajuuren paras ystävä vuohenjuusto. Nehän täydentävät toisiaan. Pisteenä iin päällä taas toimii suolainen granola joka toi salaatille rapeutta, ryhdikkyyttä ja ihanan maun. 

Punajuurisalaatti ja suolainen granola
n. 6 kpl pientä punajuurta
1 l vettä
2 dl punaviinietiikkaa
1,5 dl sokeria
¼ tl chilihiutaleita (tai vähemmän)
2 tl suolaa
1 iso valkosipulikynsi hieman murskattuna
2 timjamin oksaa
2 rakuunan oksaa (tai rosmariinin)

1-2 rkl sitruunanmehua
1 rkl oliiviöljyä
n. 75 g pehmeätä vuohenjuustoa
tilkka maitoa

  • Pesee punajuuret ja laita pieneen kattilaan. Lisää joukkoon etiikka, sokeri, chili, suola, valkosipuli ja yrtit. Sekoita ja keitä kannen alla kunnes punajuuret ovat kypsiä ja haarukka menee niiden läpi.
  • Ota valmiit punajuuret pois liemestä ja jäähdytä. Kuori punajuuret ja leikkaa sopiviksi lohkoiksi. Mausta punajuuret sitruunanmehulla ja öljyllä.
  • Pehmennä vuohenjuusto sekoittamalla siihen tilkka maitoa. Annostele pehmennetty vuohenjuusto ja suolainen granola punajuurien päälle ja tarjoa.

Suolainen granola
1 rkl kaurahiutaleita
1 rkl pistaasipähkinöitä karkeasti rouhittuna
1 rkl auringonkukan siemeniä
1 rkl kurpitsan siemeniä
1 rkl seesamsiemeniä
1 tl valkuaista (halutessa)
0,5 tl sormisuolaa

  • Sekoita kaikki ainekset keskenään ja levitä leivinpaperin päälle. Paista 150-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia välillä sekoittaen.  

You Might Also Like

6 kommenttia

  1. Mummollani oli aina tapana tehdä perinteistä jouluruokaa rosollia myös kesällä, kun uuden satokauden juurekset olivat parhaimmillaan. Vähän punajuurihullu olen minäkin, mutta täällä ei ole vielä näkynyt nippuja kaupoissa.

    VastaaPoista
  2. Herkut maistuvat aina! Aika outoa.. Täällä näitä on ollut kaupoissa jo muutaman viikon.

    VastaaPoista
  3. PUnajuuri ja vuohenjuusto on usein kokattu yhdistelmä keittiössäni mutta granolan lisäys sellaiseen on kiva idea,pitää kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, granola tuo kivasti rapeutta ja makua;)

      Poista
  4. Tosi kiva idea tuo suolainen granola! :) toimisi varmaan myös sosekeiton päällä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maikki! Ja loistava idea toi sosekeitto, pitää kokeilla;)

      Poista

Instagram